Literatura

Tú no mataràs

Coberta de 'Tú no mataràs' de Julia Navarro. Eix

Coberta de 'Tú no mataràs' de Julia Navarro. Eix

Una història sobre la culpa, la culpabilitat i també de la consciència i com aquesta masses vegades es condicionada per la història que s’ha viscut. Hi ha històries personals que persegueixen els protagonistes tota la vida i comprometen moltes vegades les seves decisions. Tu no mataràs és la frase amb la que viu un dels protagonistes de la història central del llibre, Fernando, li va dir el seu pare “No mataràs, fill, tu no mataràs. Perquè cap home torna a ser el mateix després d'haver llevat la vida a un altre home…”.

Això és així. I la història de la Júlia Navarro va d’això...

Una història que enganxa i malgrat la seva extensió prop de 1000 planes no deixa de tenir interès en cada moment de les circumstàncies que es van vivint.

Julia Navarro és Llicenciada en Periodisme, ha exercit treballat al llarg de la seva carrera per a diferents mitjans de comunicació, entre els quals destaquen les revistes Guadiana, Interviú i Panorama. Va formar part del primer grup de tertúlies de ràdio en la Cadena SER, ha estat coeditora i presentadora del programa Centres de poder, de TVE, i col·laboradora en les tertúlies de Telecinco. En l'actualitat és analista política de l'Agència OTR/EuropaPress, des d'on difon una columna d'opinió, cròniques parlamentàries i anàlisis que es publiquen en més de cinquanta periòdics de tota Espanya. Participa com a tertuliana en el programa La Tarda de la Cadena COPE i en L'Espiell, de Canal Sud Ràdio. Darrerament a publicat De ninguna parte.

La novel·la relata l'amistat entre uns joves. Amistat que ve condicionada pels diversos estatus de cadascun i per algunes accions que fan decidir-los a marxar d’Espanya per salvar, no només la seva vida, sinó també per poder obrir-se al món amb noves vivències i noves perspectives que sota el franquisme era impossible tenir a Espanya. Així Fernando, jove editor fill d'uns republicans represaliats, Catalina i Eulogio, decideixen fugir d'una Espanya assotada per la Guerra Civil escapant de les seves pròpies circumstàncies.

Durant el seu exili que s’allargarà gairebé tota la vida recorreran escenaris com l'Alexandria de la Segona Guerra Mundial, el París ocupat, Lisboa, Praga, Boston o Santiago.

La novel·la, molt interessant per la creació de personatges i trames diverses, complexes que van interaccionant-se entre elles fins a formar un llibre sòlid en la narració i àgil en l’estil. La novel·la seguint el periple dels joves es divideix en tres llibres i cadascun d'ells té lloc en un escenari principal: Madrid, Alexandria i París.

La història ens explica l'amistat i estreta relació de tres joves acabada d'acabar la guerra civil espanyola. Fernando, fill d'un republicà que serà afusellat; Catalina, filla única d'un matrimoni que aparenta tenir un estatus social elevat i Eulogio, fill d'un caigut en la guerra i ell mateix ferit en el front. Viuen la situació de repressió, por i persecució ferotge que es produeix contra els vençuts.

Fernando està enamorat de Catalina i barreja aquests sentiments no correspost amb el desig materialitzat de venjar-se dels quals van afusellar al seu pare; Catalina està enamorada d’un escriptor americà al qual Eulogio va salvar en el camp de batalla, el seguirà al llarg i ample del món sense que el poeta la correspongui.

Marxaran d’Espanya carregats d’incerteses, pors, temors i també una voluntat de passar pàgines i intentar viure amb una certa tranquil·litat.

El dubte que tenen és si algun dia tornaran i si els que deixen aquí encara viuran.

Fugen del passat però la llosa que significa és molt pesada i sempre hauran de fer alguna mirada al passat per entendre el present que els tocarà viure.

Fernando no veurà més enllà del seu amor Catalina, i aquesta està obsessionada amb l'americà i li generarà més d’una situació convulsa i Eulogio incòmode amb el seu paper i amb el seu propi passat amb la situació que vivia Europa amb la Segona Guerra Mundial i la por a tornar a Espanya.

Tu no mataràs, el títol de la novel·la que ens ofereix Julia Navarro,  és la frase, com ja hem dit, que el pare de Fernando li va dir “No mataràs, fill, tu no mataràs. Perquè cap home torna a ser el mateix després d'haver llevat la vida a un altre home…”.

Així és i Fernando procura ser fidel a aquesta frase tot i les dificultats i ocasions que se li presenten.

La història es fonamenta en l’amistat, i també en els sentiment de  culpa que els generen dubtes al llarg de la història que els pertoca viure, per la situació de les dones, per la repressió i per les expectatives que s’obren a Europa un cop acabada la guerra mundial.
La societat de l’Espanya de la postguerra amb més ombres que llums, amb una divisió clara de la societat entre guanyadors i vençuts i també el paper de l’església en part en la repressió i omnipresent en la vida pública i també en la privada però també amb persones que intentaven pal·liar les injustícies.

Història ben documentada, ben escrita i entretinguda, les prop de mil pàgines es llegeixen molt bé i estan carregades d’emocions.

Tú no mataràs
Julia Navarro
Colección Narrativas
Plaza&Jané
Barcelona, octubre 2018

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Últims articles publicats


També et pot interessar

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!