Literatura

Aviso de muerte

Coberta de 'Aviso de muerte' de Sophie Hénaff. Eix

Coberta de 'Aviso de muerte' de Sophie Hénaff. Eix

Una colla de policies que han estat apartats dels seus llocs de responsabilitat per diversos motius. La mateixa comissària Capestan amb un full de serveis admirables que es trenca quan dispara sobre un segrestador d’infants. Ja ho dèiem en comentar el primer llibre “La brigada d’Anne Capestan”: La novel·la parteix d’un supòsit francament peculiar i original. La direcció de la policia decideix crear un brigada policial amb un seguit de policies que no poden acomiadar però que sembla que ja no tenen cap utilitat, han esdevingut com un gra al cul. Així ens trobem amb un seguit de “polis” cadascun d’ells amb la seva capacitat com a professional però amb un càrrega afegida que els ha marcat clarament.

Aquí ja trobem el grup consolidat tot i que encara s’hi afegiran dos nous elements, un membre de les BRI, especialista en escalada i un altre policia que es creu que és un mosqueter… En fi un grup de “bojos”, “bojos” entranyables i que desencallen els casos que ocasionalment els hi cauen.

Sophie Hénaff és una figura emblemàtica de la revista Cosmpolitan a França, on té una columna d'humor anomenada «La Cosmoliste». Va desenvolupar part de la seva carrera com a humorista en el cafè-teatre L'Accessoire, a Lió, abans d'obrir al costat d'una amiga Li Coincoinche, un bar per a jocs de taula. Després d'aquesta aventura va decidir dedicar-se al periodisme. La brigada d'Anne Capestan, guardonada amb el Premi Polar en Séries 2015 i el Premi Arsène Lupin de Literatura Policíaca, és la seva primera novel·la, que està sent traduïda a diversos idiomes.

Després d’haver resolt el primer cas de manera brillant semblaria lògic que la Brigada tingués més feina, però no és així, segueixen com empestats i Capestan i la seva estrafolària brigada són vistos com a traïdors per la resta dels seus col·legues ja que en algun moment s’han vist obligats a implicar a algun policia en alguns delictes. Segueixen relegats en el racó més amagat de l’estructura  de la policia judicial i passen el temps amb activitat més aviat frívoles com decorant l'arbre de Nadal o jugant al billar. Sembla que només la cap, l’Anne, manté la fe en la seva vàlua i intenta traslladar a la resta dels companys unes bones dosis d’autoestima i de fer-los creure que segueixen essent uns bons policies, una bona brigada i que tindran altres oportunitats.

Un altre cop són cridats a participar en un nou cas però com una brigada complementària a les investigacions que portarà l’elit de la policia. La suposada col·laboració amb la Brigada Criminal no és res més que tecnicisme per tenir-los entretinguts per part de la direcció de la policia. Ha aparegut el cos d'un policia retirat apallissat i mort d’un tret, una autèntica execució. El més sorprenent és que el cos del mort apareix en un carrer on s’ha substitut la placa indicativa del nom del carrer pel del policia assassinat. El mort és Serge Rufus pare de l’exmarit d’Anne, Paul. Capestan sempre va odiar al seu sogre, però encara no ha estat capaç d'oblidar al fill. Aquesta coincidència fa que el cas encara sigui més difícil ja que tornar a trobar al seu ex marit i investigar-lo pels fets.

Mentre va començant la investigació de l’assassinat i es treballa en els entorns del policia és assassinat un altre home en un poble de la Provença, descobreix amb espant el seu nom en un monument als caiguts i la truculenta premonició de mort es complirà immediatament i l’home ha estat assassinat. Això que serà descobert casualment per un policia de la brigada els desperta curiositat i farà que la brigada deixi París per investigar aquesta  mort anunciada. En el funeral de l’home aconsegueixen trobar el nom autèntic del mort i aquí troben una possible pista per seguir i lligar els dos morts amb algun fet. Un tercer assassinat es produeix a Lió. Un home descobreix la seva pròpia esquela, atemorit intenta fugir però també és assassinat. El trio hauria d’estar lligat a algun esdeveniment.

Després de treballar i investigar amb els precaris mitjans dels que disposen aconsegueixen trobar un fil que uneix els tres assassinats, però encara falta trobar el quart home, l’autor de les morts que també està lligat als fets. Casualment descobreixen que el quart home acaba de sortir de la presó per uns fets ocorreguts anys enrere. Tot lliga i, per tant sembla que han resolt el cas però encara hi ha altres complicacions inesperades que toquen de prop a la comissària Capestan i també amb un dels seus companys.

Aquesta vegada amb els processos d’investigació que fan que tirem enrere en el temps i això comportarà que coneguem una mica més a Capestan gràcies als records que l'autora anirà intercalant en la història i la relació que va tenir amb el policia mort que a més de ser el seu ex sogre va ser professor seu a l’acadèmia de la policia.

Excel·lent trama molt ben plantejada i lligada, combina un ritme trepidant amb escenes realment còmiques, sobretot quan es planteja la descripció de les vides dels policies de la brigada. Aquest tocs d’humor en la trama negra podrien desvirtuar tota la narració i no és així. Li donen en algun moment un aire surrealista prou interessant.

Ritme àgil de bona lectura, personatges peculiars i curiosos que generen simpatia amb el lector i tot plegat dóna la combinació perfecte de lectura entretinguda de qualitat.

Aviso de muerte
Sophie Hénaff
Col Negra Alfaguara
Editorial Alfaguara
Barcelona maig 2017

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Últims articles publicats


SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!