Literatura

El amor que te mereces

Coberta de 'El amor que te mereces' de Daria Bignardi. Eix

Coberta de 'El amor que te mereces' de Daria Bignardi. Eix

Un vella i desconeguda història familiar surt a la llum. Un fet que va trasbalsar a una família torna molts anys més tard, l’Antonia, la protagonista de la novel·la, la descobreix i coneix quan li explica la seva mare es decideix a investigar els fets. La protagonista és una escriptora de novel·la negra, espera a un fill i està casada amb un inspector de policia de la ciutat de Bolonya. Una barreja d’ingredients que fa que la novel·la desperti interès des del primer moment. Plantejament original que fa que al llarg de la investigació vagin sorgint l’intriga, en alguns moments desconcert, però també afloren sentiments diversos, històries d’amor oblidades i amagades, amb un cert to intimista ens va acostant al desenllaç sorprenent dels fets que es narren.

Daria Bignardi (Ferrara, 14 de febrer de 1961) és una periodista, presentadora de televisió i escriptora italiana. Periodista de diversos mitjans des dels anys vuitanta, va fer el seu debut en televisió amb Gad Lerner, el 1991, a la transmissió de Milà, Itàlia. Després de passar diversos anys treballant com a periodista per a la RAI, Mediaset el 1995 que va treballar en molts dels programes de màxima audiència culturals i alguns programes d’entreteniments d’una gran popularitat, en l'any 2000 mitjançant la realització de les dues primeres edicions del reality show Gran Germà, gràcies a la qual ella ha rebut una Telegatto. Després d'uns anys passa a La cadena 7, l'activitat de la televisió també l'ha portat a col·laborar amb els mitjans impresos, ha fet col·laboracions amb la revista Vanity Fair. Les seves novel·les han estat publicades per Mondadori.

Ha publicat L’acustica perffeta, Un karma pesante, Non vi lascerò orfani o Santa degli impossibili, ha obtingut diversos  guardons, como el premi Rapallo, el premi Elsa Morante i el premi Città di Padova. Des 2016 ha estat la director de la RAI 3.

La protagonista de la novel·la és l’Antonia, una jove escriptora de novel·la negra amb un cert renom en la seva regió de Bolonya ja que les seves històries s’emmarquen en aquest regió. Està esperant una fill -ella creu que serà filla- i ja veu propera la seva maternitat. En aquesta situació la seva mare, l’Alma, una dona que s’ha mantingut durant molts anys reservada respecte al seu passat familiar li explica que durant la seva joventut havia perdut a un germà en Maio. En Maio havia desaparegut en unes circumstàncies mai explicades i que s’atribueix a que es va suïcidar llançant-se al riu Po, però el cos nos es va descobrir mai. Aquest fet, la desaparició del jove Maio va trasbalsar a la família i va fer que els avis de l’Antònia tinguessin un final dramàtic.

L’Antònia coneix de l’existència del seu oncle Maio i decideix anar fins a la ciutat de Ferrara a intentar esbrinar que va passar.

Maio va desaparèixer en plena joventut quan encara no havia complert els disset anys, Hi ha una certesa estesa de que està mort, però la no aparició del seu cadàver ha donat lloc a moltes especulacions i conjectures que no ha pogut resoldre mai l’enigma. L’Alma està convençuda que aquesta mort va ser culpa seva pel haver-lo induït a prendre droga per experimentar. El fet que Maio desaparegués el mateix dia en que van aparèixer dos joves més morts dintre d’un cotxe a la riba del riu amb sobredosi fan pensar també en la seva mort.

Amb aquest antecedents l’Antònia decideix viatjar a la ciutat Ferrara on van succeir els fets i a on havia viscut la seva família i intentar esbrinar el que va passar, l’Antònia per una banda vol alliberar a la seva mare del sentiment de culpabilitat que arrossega des de fa molts anys, des de la desaparició de Maio i per altre esclarir definitivament que va passat amb el seu oncle. A partit d’aquest moment i ajudat pel comissari Luigi d’Avalos amic del seu company Leo, també policia, es disposa a conèixer la veritat dels fets.

La investigació que va fent parlant amb amics del Maio i amb persones que van conèixer la família i els fets li van donant raons, pistes i comentaris que porten a l’Antònia a descobrir i conèixer la veritable història de la seva família que té fets del passat que els han marcat profundament i que han romàs en secret al llarg dels anys.

Fer sortir a la llum aquets fets trasbalsa una mica a l’Antònia cada cop que fa un descobriment més.

Aquesta és la trama que ens explica la novel·la El amor que te mereces i seran la mare Alma i la filla Antònia qui ens aniran exposant els fets, que aniran desvetllant la història, que aniran lligats els fets del passat amb l’actualitat.

Als dos narradors cal afegir-hi també dos plans temporals, la història de la investigació i tal com es desenvolupa el procés i la història del Maio ubicada als anys setanta que ens va explicant l’Alma. Els fets tal i com els va viure ella i com van influir en l’àmbit familiar.

La narració està escrita en capítols curts i es van intercalant les visons de les dues dones que protagonitzen la història. Aquets salts temporals estan molt ben resolts literàriament i per tant el fil conductor no s’estronca en cap moment.

"El amor que te mereces" esdevé la història de la família Soriani, al voltant de la família, dels seus membres, de les seves relacions no sempre fàcils i de relacions i reaccions davant els fet es teixeix una història ben travada amb personatges sòlids que ajuden a fer una excel·lent novel·la amb un final, potser intuït, a mitja lectura però no deixa de ser sorprenent.

Bona prosa, de ritme pausat i tranquil i amb grans descripcions paisatgístiques, el marc de la ciutat té un gran interès en la narració

Una novel·la de sensacions de dolors, de la culpabilitat però també de molt amor i d’esperança de futur.

El amor que te mereces
Daria Bignardi
Col. Nefelibata
Duomo Ediciones
Barcelona 2017

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Últims articles publicats


SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!