Literatura

La mujer de mi marido

Coberta de 'La mujer de mi marido' de Jane Corry. Eix

Coberta de 'La mujer de mi marido' de Jane Corry. Eix

Complexa narració que amb creixent tensió va desgranant tot un seguit d’accions que acaben lligant una història força enrevessada, amb protagonistes diversos, que entrecreuen les seves vides i accions de manera que acaben formant tot un marc global. Marc que va donant girs argumentals inesperats i altres de previsibles però que acaben lligant. Una interessant narració carregada de suspens i farcida també de misteri que fan que sigui una lectura interessant i que malgrat en alguns moments es fan excessiu girs, costa de deixar de llegir fins arribar a descobrir el complex entrellat que sustenta la història.   

L’autora Jane Corry va iniciar la seva marxa professional com a periodista a Londres. Després de col·laborar amb algunes de les revistes i periòdics anglesos més populars com The Daily Telegraph, The mail on Sunday i Woman ha centrat la seva carrera en la literatura. A més de publicar set novel·les de tall romàntic a Europa, ha treballat en una presó d'alta seguretat ensenyant l'art d'escriure als interns, ha fet classes d'escriptura en la Universitat d'Oxford i actualment les imparteix en Devon, on viu amb el seu segon marit. Ha estat guardonada amb l'Elizabeth Goudge a la narrativa històrica i romàntica.

La principal protagonista és l'advocada Lily que té un futur interessant en el camp de l’advocacia ja que treballa en un despatx prou important. La Lily està casada amb Ed, un artista que està frustrat perquè no pot seguir la seva carrera ja que ha de treballar en una empresa publicitària esperant la gran oportunitat que li permeti dedicar-se en exclusiva a la pintura. La relació prematrimonial va ser breu i tot just després del casament i començar la vida quotidiana i rutinària sembla que la relació entre ells comença a refredar-se. La Lily té una oportunitat extraordinària  quan se li presenta en el seu primer cas criminal, l’apel·lació d’un condemnat per matar a la seva novia que es declara innocent i aporta dades suficients com perquè el seu cas sigui revisat.

Això que estaria perfectament ubicat en el camp professional li comporta una desestabilització personal ja que se sent estranyament atreta pel pres. Comença a fer passos arriscats i perillosos per apropar-se a una persona condemnada per assassinat però que en ella desperta records foscos que ja semblava tenir oblidats però que el seu client li fan revifar. És incapaç de trencar l’atracció creixent cap el pres malgrat el que la gent pensa d'ell i que encara no estigui clar si és culpable o no.

Per poder seguir amb l’apel·lació la Lily fa equip amb un advocat expert criminalista, van rebent de forma anònima diverses pistes que finalment ajuden en el cas i el condemnant és posat en llibertat amb una sentència absolutòria.

Queda però el dubte de si és culpable o no i aquest dubte planarà sobre tota la història.

Quan el judici acaba celebren la sentència i aquí hi un element clau en la història ja que mesos més tard la Lily s’adonarà que està embarassada sense saber del cert qui és el pare, el seu marit o el pres escarcerat. I per afegir-hi més misteri al cap del temps s’adonen que el nen té una disfunció derivada de l’autisme, disfunció que també tenia el pres que la Lily va defensar. 

Però el temps passa i la Lily es converteix en una advocada de prestigi amb un índex altíssim de casos guanyats, masses vegades però segueix rebent de forma anònima proves que l’ajudaran a guanyar els casos més complexos.

Paral·lelament a la història de la Lily i l’Ed hi transcorre una altra història la de la Carla i la seva mare una immigrat italiana que intenta sobreviure treballant, té un amant que l’ajuda a sortir de la situació de precarietat en que es mou, la Carla, una nena que no té masses bones relacions a l‘escola, s’adona que pot explotar aquesta situació de relació entre el Larry i la seva mare i fa alguns petits xantatges al Larry, nom amb el que coneixen a l’amant. La Carla i la seva mare són veïns de la Lily i l’Ed i això els porta a mantenir una relació i la Carla passa forces estones amb la parella i l’Ed rellança la seva carrera artística amb diversos retrats de Carla. Un d’ells es venut a un anònim comprador per una quantitat extraordinària de diners que traurà a la parella de la situació econòmica feble en que viuen.

La narració fa un salt en el temps. La Lily ja és una advocada reconeguda i sòcia del bufet on treballa, l’Ed ha rebut la seva herència i es dedica a pintar però sense passar de la mediocritat i amb la pèrdua de la inspiració. La família sembla estabilitzada només amb el sotracs de les situacions conflictives que comporta les actuacions del seu fill que finalment va a viure amb els avis i internat amb una escola adient per compensar la seva deficiència. I torna a aparèixer la Carla que després d’haver tornat a Itàlia amb la seva mare, ara és advocada i va a Londres de nou per especialitzar-se. Té però altre ‘missió, passar comptes amb tothom a qui ella fa responsable de la situació difícil que va viure la seva mare. Té un pla preconcebut que va executant planificadament.

Les coses van embolicant-se i la narració va pujant d’intensitat i es  succeeixen tot un plegat d’esdeveniments que culminen en un final força inesperat i en alguns aspectes sorprenent.

El llibre a més de saber barrejar l’intriga amb l’emoció també té una gran capacitat d’aprofundir en els sentiments dels personatges i com aquets sentiments a voltes incontrolables porten a situacions arriscades pels protagonistes.

És un llibre amb diverses històries que segueixen paral·leles i en algun moment interseccionen per donar més força a la narració.

La seva lectura no deixa indiferent, segur.

La mujer de mi marido
Jane Corry
Editorial Espasa
Barcelona 2018

 

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Últims articles publicats


SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!