Mirada indiscreta

I, olé!!

Pintada 'España Únika y Hermosa”  . Ferran Savall

Pintada 'España Únika y Hermosa” . Ferran Savall

Podria ser un autèntic reclam turístic.

Una frase d’aquelles que conté un significat més enllà dels conceptes que expressa Unika i Hermosa.

Una ofrena al món des de l’Espanya profunda.

Fins i tot sona millor que aquella de una, grande y libre a que ens tenien acostumats durant masses anys els portaveus de la dictadura i que va construir un lema que van usar els franquistes. Tradicionalment es cridava tres vegades Espanya i la resposta era, clara i concreta, una, grande y libre. Aquí pau i després glòria.

El lema però que hem trobat en la paret també podria respondre als crits d’Espanya.

I no serem nantros qui negarem que España sigui única com únics poden ser i son tots aquells territoris que ho vulguin. No es confonen ni tampoc tenim res en contra de que sigui “hermosa” ja que hi ha indrets, molts que gaudeixen d’una bellesa natural incontestable.

Però no ens negaran que si davant del “unika y hermosa” i posen algun altra nació, nacionalitat o comunitat autònoma també tindrà versemblança i encara si hi posem el nom de qualsevol, nació, país estat del món també colarà.

Perquè tots i totes són únics, hermosas ja és un altre tema...

Però per més bé que estigui com a lema el que diu la pintada no supera ni de lluny amb aquell que va encunyar el ministre Fraga quan era el responsable de Información y Turismo, el recorden oi? Va fer fama fins i tot en anglès «Spain is different». Campanya per explicar les belleses del paisatge espanyol i la seva diversitat. Naturalment la mateixa frase de la campanya a nivell de consum intern va servir per constatar la irregularitat democràtica en que es vivia en el país, Espanya era diferent a la resta dels països d’Europa per la seva dictadura. En definitiva ser diferent no era res més que una anormalitat en l’Europa dels anys 70...

Però la lectura d’aquesta frase ens ha fet pensar que seria un afirmació pròpia d’algun d’aquest pasdobles que enaltien la Espanya més profunda aquella que es porta al cor.

Per exemple els vers de Suspiros de España interpretats per la magnífica Estrellita Castro no tenen res a envejar a la “Únika y Hermosa” d’autor anònim.

Unes estrofes per comprovar-ho. 

Tierra gloriosa de mi querer
Tierra bendita de perfume y pasión
España, en toda flor a tus pies
Suspira un corazón

¡Ay de mí!, pena mortal
¿Por qué me alejo España de ti?
¿Por qué te arrancan de mi rosal?

Ja ho veiem al darrera del versos i potser de la pintada hi ha un autèntic amor patrio innegable. Proclamant-lo al vent i emmerdant les parets a més de publicitar-ho suposo que vol fer reflexionar a cada un dels que ho veiem sobre el fons del missatge.

Ho farem, tanmateix però les conclusions no cal que els pintem a les parets, val?

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!