24/05/2017 09:51:36

3º Nit de la gastronomia de Vilanova i la Geltrú. La crònica

J.G. Roso Comentaris
Menú de la tercera edició de la Nit de la gastronomia de Vilanova i la Geltrú. Xavier Prat

Feliç idea la d’oferir productes del territori a joves valors, que ens van tornar a demostrar la seva consolidació com realitats

22/11/2016 12:26:11

Crònica de la IIa Nit de la Gastronomia de Vilanova i la Geltrú

J.G. Roso Comentaris
IIa Nit de la Gastronomia de Vilanova i la Geltrú. Xavier Prat

Mirar-nos el melic potser és una bona manera de que ens ho comencem a creure. Tenim els ingredients, les receptes, i els joves i entusiastes valors com la Laura Lucas, el Kilian Ventura i el José Romero

25/05/2016 17:51:59

La ruta del Xató acomiada la temporada amb un homenatge als periodistes

J.G. Roso Comentaris
Master Class d’aprendre a fer salsa del xató per a la premsa. Eix

Prop d’una vintena de professionals de la comunicació, i algun afegit com ara jo, ens vàrem disposar al voltant d’unes taules perquè mestres xatonaires i diferents xefs de les comarques on fem xató en fessin unes classes del diferents tipus d’aquesta salsa

22/11/2014 19:57:54

Cargols de punxa

J.G.Roso Comentaris
Eix. Cargols de punxa ama pomada d'all i julivert

Els cargols de punxa es fan en fons sorrencs de poca profunditat, de Calafell a Castelldefels, i el Miquel diu que l'estiu és una bona època pels cargols

17/07/2014 11:19:13

Sopes fredes. Salmorejo

J. G. ROSO Comentaris
J. G. ROSO. Salmorejo amb entrebancs

La base d'aquest plat és sempre tomaquet madur que triturarem amb un punt d'all i vinagre i emulsionarem amb oli d'oliva. La qualitat del producte és fonamental per l'exit del plat

16/03/2014 12:12:31

Conill a l'all

J. G. Roso Comentaris
J.G. Roso. Conill a l'all

No costa gens d'imaginar que els ibers que van habitar la Ciutadella de Calafell o la d'Olèrdola, i potser els de la vila de Darró, poguessin cuinar els conills que caçaven, de manera semblant al plat que comentaré avui

11/02/2014 11:44:31

Pilotilles de pop

J. G. Roso Comentaris
Eix. Pilotilles pop i tonyina

Fa uns dies vaig comprar un pop fresc que feia una mica més de quilo i mig. Per poder cuinar un pop d'aquesta mida cal congelar-lo prèviament durant un temps per tal de poder “trencar” les seves fibres i aconseguir fer-lo tendre

20/01/2014 09:57:38

Botifarres

J.G. Roso Comentaris
EIX. Botifarra crua, botifarrons de ceba i salsitxetes trufades

Les botifarres blanca i negra són dues de les meves icones a la cuina, i moltes vegades les faig servir com a ingredient d'altres plats, per saltejar verdures, per fer salses per a la pasta, amb arròs cremós, per saltejar amb bolet

02/12/2013 20:34:48

Cananes amb ceba

J.G. Roso Comentaris
Eix. Cananes amb ceba

Les cananes són els parents pobres de la família del cefalòpodes. Al grup dels “cap-amb-potes” també trobarem els pops, les sípies i els calamars

03/11/2013 08:40:46

Esmarris (o asmarris)

J.G. Roso Comentaris
Eix. Esmarris de seito, fets amb la recepta de ca la Carme

Els esmarris és un típic plat mariner, un ranxo no gaire conegut fora dels ambients mariners o propers, i que no sol aparèixer a les cartes i menús dels restaurants, tret d'alguns típics de Torredembarra i Creixell

14/10/2013 18:24:05

El Mercat del Centre de Vilanova i la Geltrú

J.G. Roso Comentaris
Arxiu Municipal d'Obres. Mercat Central

És un edifici majestuós d'estil racionalista, seguint el model del mercat de Reus. La seva funcionalitat, i la concepció dels espais i de la llum, amb una estructura atrevida per l'època

30/09/2013 19:57:51

Històries dels mercats de Vilanova i de la Geltrú, fins al segle XIX

J.G. Roso Comentaris
Eix. Plànols de la Peixateria (1858)

Així doncs, la situació dels mercats públics a finals del segle XIX i principis del XX a Vilanova era de dispersió total: la fruita i el llegum es venien a la plaça de Dalt; l'aviram a la plaça de la Gallina; betes i fils i roba a la plaça del Pou; verdures a la plaça de la Verdura; i el peix a la nova Peixateria

16/09/2013 18:34:15

Mercats

J.G. Roso Comentaris
A. Virella. Il·lustració del llibre Vilanova i la Geltrú. Imatges de la ciutat i de la comarca

En algun escrit anterior ja deia que la cuina és cultura, i els mercats són uns dels centres on trobar la cultura gastronòmica d'un poble

25/08/2013 09:52:49

Canelons de peix

J.G. Roso Comentaris

Canelons de carn no n'he cuinat mai, i les dues vegades que vaig tenir sogres, quan anava a dinar a casa seva el dia de Sant Esteve, en tastava un per educació

21/07/2013 12:39:32

Makisushi de botifarra i bolets

J.G. Roso Comentaris

Els makis més coneguts són els que es fan amb peix cru, però que també es poden fer amb verdures i d'altres elements

03/07/2013 21:03:07

Fideus rossejats i fideuà

J.G. Roso Comentaris
Fideus rossejats co-cuinats amb l'Albert G.M.

Als restaurants i cases de menjar de la costa sovint trobem molts plats de la cuina tradicional adaptats amb tècniques i gustos més comercials. Moltes vegades trobarem plats de peix cuinats amb fideus, i les denominacions que apareixen a les cartes i menús ens parlaran de fideuàs i fideus rossejats

18/06/2013 22:45:15

Popets amb ceba i tomàquet

J.G. Roso Comentaris
Popets amb ceba i tomàquet

Els pops són cefalòpodes (cap amb potes) com les sípies, els calamars o les cananes. Tots ells són molt apreciats a la nostra taula, i el seu secret és trobar el punt just de cocció: si no arribem quedaran durs, i si ens passem, semblaran fets de cautxú

Pàgines: 2 1

Sofregits i picades

J. G. Roso

J. G. Roso

La cuina que faig i que m'agrada

http://sofregitsipicades.blogspot.com.es/

Ensenyament

Pam! El TDAH té una base genètica!

Jordi Larregola

Els alumnes amb TDAH necessiten un entorn regulat, amb límits. Els costarà seguir-los, es perdran sovint, però la seva absència els descontrola encara més