Alerta sanitària

L'Ajuntament de Vilanova demana a la Generalitat una actuació urgent de suport a la residència Els Josepets

El centre pateix mancances de personal, amb l'increment positius dels darrers dies

L'Ajuntament de Vilanova demana a la Generalitat una actuació urgent de suport a la residència Els Josepets . Ajuntament de Vilanova

L'Ajuntament de Vilanova demana a la Generalitat una actuació urgent de suport a la residència Els Josepets . Ajuntament de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Olga Arnau, i la regidora de Dependència, Mercè Mateo, han mantingut converses durant tota la setmana amb les autoritats sanitàries del Departament de Salut, per exposar la complexa situació que es viu a la residència Els Josepets. Les representants municipals han expressat la necessitat d'actuacions més intensives al centre, que se sumin al suport que ja s'ha rebut des de la Generalitat aquests darrers dies, davant l'elevat nombre de persones residents i treballadores amb diagnòstic positiu de Covid-19.

Aquest dijous al vespre la direcció del centre coneixia la detecció de sis nous positius entre les treballadores, segons els resultats de les PCR realitzades dimarts. Dues treballadores més estan pendents de repetir la prova i s'ha detectat un altre cas també entre les persones residents. Amb aquestes dades, s'eleven a 35 les persones residents contagiades de Covid-19, cinc de les quals es troben hospitalitzades. Pel que fa als professionals del centre, en són ja 22 de positius, fet que situa la residència amb una important mancança de recursos humans.

Davant aquesta situació, l'Ajuntament veu necessari un suport extern més intensiu per poder fer front a l'evolució del brot, que incrementi el reforç rebut ja aquesta setmana, consistent en 10 professionals de gerocultura i un equip mèdic procedents de la Generalitat. El Departament de Salut està fent seguiment constant i assessorament als Josepets, i s'espera que en les properes hores pugui determinar en què consistiran les actuacions.

La regidora Mercè Mateo destaca el treball coordinat que s'està realitzant des de l'inici de la pandèmia amb els departaments de Salut i de Treball, Afers Socials i Família, en l'aplicació de tots els procediments i protocols de prevenció.

Igualment, la regidora ressalta la gestió de l'equip directiu de la residència i la tasca del personal, en tots aquests mesos de tanta complexitat. “S'hi estan deixant la pell, per oferir la millor atenció possible als usuaris i usuàries, i treballen per minimitzar l'impacte de la Covid-19 amb l'objectiu de preservar la salut de tothom”, ha manifestat.

Informació a les famílies

La direcció dels Josepets manté una comunicació permanent sobre la situació del centre, prioritzant la informació a les famílies de les persones residents, que reben diàriament una actualització de la situació. Així mateix, a banda de fer el seguiment diari amb el Centre d'Atenció Primària de referència i els diferents serveis de la Generalitat implicats, també s'informa als membres del Consell Rector d'AISSA (l'ens municipal que gestiona Els Josepets) i als mitjans de comunicació. Des d'AISSA es considera imprescindible mantenir una total transparència sobre l'afectació a la residència.

D'altra banda, el 28 de gener es preveu una nova reunió informativa amb el Consell Rector d'AISSA, a la qual també assistiran responsables de CatSalut del territori que estan fent suport al brot d'Els Josepets, entre d'altres residències. L'objectiu és seguir donant informació a tots els representants dels grups polítics que formen part del màxim òrgan col·legiat de govern d'AISSA, i alhora contextualitzar i valorar la situació que viu el centre.

Tests i PCR

Entre dimarts i dimecres d'aquesta setmana s'han efectuat tests serològics a totes les persones de la residència que van passar la Covid-19 durant la primera onada, i també a totes les persones residents que no estan afectades actualment. Aquesta prova ha de permetre comprovar si gaudeixen d'immunitat en aquests moments. També s'han fet test d'antígens i PCR als treballadors de residència propis i externs (cuina, neteja i bugaderia), així com als residents. Pel que fa a la possibilitat de vacunació, AISSA no coneix encara els detalls de la previsió de Salut de començar en les residències amb brots.

Els Josepets compta en aquests moments amb 109 residents, dels quals 35 són positius i sis es troben hospitalitzats (cinc per Covid i un per altres causes). Set persones han mort des de l'inici d'aquest brot. La residència compta amb una plantilla del voltant de 120 professionals de diferents àmbits, entre llocs directes i indirectes. L'increment de treballadores contagiades pressiona la situació al centre, agreujada per un alt índex d'absentisme laboral crònic, que s'està treballant per abordar des d'abans de l'esclat de la pandèmia.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!
SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local