Verema 2018

La DO Cava diferenciarà les zones de procedència i endurirà els requisits per elaborar productes Premium

El Consell Regulador confia en seduir els cavistes aliats sota la marca Corpinnat, defensors de la singularitat del Penedès

La collita de la verema de la DO Cava creix un 17% respecte el 2017

ACN/ Gemma Sánchez Sant Sadurní d'Anoia 28-11-2018 19:04 Lectures 2048
Pla mitjà del president del consell regulador de la DO Cava, Javier Pagès, mirant a càmera recolzat en una barana, amb una copa a la mà. ACN

Pla mitjà del president del consell regulador de la DO Cava, Javier Pagès, mirant a càmera recolzat en una barana, amb una copa a la mà. ACN

La DO Cava modificarà la normativa d’elaboració dels productes, amb un enduriment dels requisits per a fer caves Premium –Reserva, Gran Reserva i Paratge Qualificat- i una flexibilització de les normes dels caves Bàsics. És el primer gran projecte de la nova presidència del Consell Regulador, que aquest dimecres ha reunit per primer cop els mitjans de comunicació des que Javier Pagès encapçala l’ens. Entre les novetats, la normativa per a elaborar caves Premium diferenciarà les zones de procedència i, a mig termini, inclourà també subzones. Amb aquest canvi, entre altres, el Consell Regulador espera seduir els set cavistes agrupats sota la marca col•lectiva Corpinnat, fundada a l’abril per distingir la qualitat i singularitat dels escumosos del Penedès.

El nou president de la DO Cava s’ha proposat “maximitzar la qualitat” del producte i “reforçar la cohesió del sector, per competir més i millor i fer que el cava sigui més fort”. És amb aquesta finalitat que Javier Pagès ha anunciat l’aposta del Consell Regulador per modificar la normativa del procés d’elaboració, amb previsió de marca més la diferència entre els productes Premium i els bàsics.

La nova regulació per als caves Reserva, Gran Reserva i Paratge Qualificat afecta, a grans trets, als criteris relacionats amb la criança –tot i que no es modifiquen els mesos mínims-, a l’extracció de mostos i a l’explotació de la vinya. Respecte aquesta última qüestió, per exemple, s’exigirà que la vinya es dediqui exclusivament a l’elaboració del cava, impedint que es destini raïm per a vi tranquil.

Al mateix temps, la nova normativa dels caves de més qualitat introdueix la zonificació per a distingir el lloc de procedència del producte, amb previsió d’acabar especificant també algunes subzones, “sempre i quan siguin significatives”, ha puntualitzat Javier Pagès, que ha assegurat que els canvis volen fixar més “exigència” per a “marcar la qualitat”.

Acostament a Corpinnat

L’enduriment de la regulació dels Premium i la introducció de les zones és, al mateix temps, una estratègia d’acostament als elaboradors de Corpinnat, segons ha reconegut el president de la DO Cava, que ha recordat que aquesta marca col•lectiva agrupa set elaboradors que s’han organitzat de forma independent fixant uns criteris propis per distingir la qualitat dels escumosos del Penedès.

Tot i que el projecte va arrencar a l’abril, encara no han comercialitzat cap ampolla de cava amb el seu segell. Un dels motius que han provocat el bloqueig dels productes etiquetats com a Corpinnat són les discrepàncies amb la DO Cava en alguns aspectes com les zones diferenciades, que la normativa actual no reconeix i, per tant, el Consell Regulador no autoritza que es venguin com a ‘cava’.

Amb el canvi de regulació, però, Javier Pagès confia que aquests elaboradors se sentiran còmodes. “Dins el sector, ells són un número petit d’empresaris, però això no vol dir que no siguin molt volguts”, ha afirmat, mostrant-se esperançat a arribar a una entesa. Amb tot, Pagès també ha advertit que si la nova normativa no els satisfà i persisteixen en tenir una regulació pròpia, els elaboradors de Corpinnat no podran comercialitzar els seus productes com a ‘cava’.

La normativa dels caves Bàsics, més “flexible”

D’altra banda, els canvis que ha impulsat la nova presidència del Consell Regulador també afecten els productes Bàsics, elaborats amb menys mesos de criança. En aquest cas, Javier Pagès ha assegurat que es tracta de “flexibilitzar” la normativa, eixamplant la diferència respecte els caves de més categoria.

Tant els canvis en l’elaboració de caves Bàsics com els nous requisits dels Premium ja han estat aprovats inicialment pel ple de la DO Cava, i durant els propers mesos es procedirà a l’aprovació definitiva. La previsió de Javier Pagès és que la nova regulació estigui vigent de cara a la verema del 2019, amb intenció que les primeres ampolles arribin al mercat aproximadament el 2021.

Finalment, el nou president també ha subratllat la voluntat de reforçar la comunicació per fer que els consumidors “considerin el cava com un escumós de qualitat a nivell mundial”, i aconseguir millorar la seva “connexió emocional” amb els productes. En aquest sentit, Javier Pagès multiplicarà “per tres o per quatre” els 800.000 euros anuals que l’anterior presidència destinava a promoció i comunicació.

La collita de la verema de la DO Cava creix un 17% respecte el 2017

La DO Cava ha collit 332 milions de quilos de raïm durant la darrera verema, xifra que incrementa en un 17% el volum del 2017 i trenca una sèrie de diversos anys de decreixement. Segons ha presentat aquest dimecres el Consell Regulador en una trobada amb la premsa, la darrera verema ha estat significativament superior a l’anterior degut a l’acumulació de pluges registrada a la primavera i a les tempestes que va haver a les acaballes de l’estiu. D’altra banda, pel que fa a la venda d’ampolles d’aquest 2018, a finals de setembre aquestes eren un 0,83% inferiors en comparació a l’any passat. Amb tot, la previsió del president de la DO Cava, Javier Pagès, és que les exportacions ajudin a tancar el 2018 superant lleugerament els 250,3 milions d’ampolles que es van vendre el 2017.

Superfícies comercials

Hi haurà pastís per tothom

Sixte Moral

Ens volem convertir en uns zona clapejada de grans espais comercials?

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No