Consell Regulador del Cava

La DO Cava aprova definitivament la normativa per distingir les zones d'elaboració i les categories dels productes

La regió catalana rep el nom de Comtats de Barcelona

L'AECAVA confia que la nova distinció de categories i zones d'elaboració ajudarà a incrementar el preu de les ampolles

Pla detall de la part superior d'una ampolla de cava. Imatge del 23 de novembre de 2017. ACN

Pla detall de la part superior d'una ampolla de cava. Imatge del 23 de novembre de 2017. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Consell Regulador de la DO Cava ha aprovat definitivament aquest dimecres la normativa per distingir les zones d'elaboració dels productes i establir noves categories en funció de la qualitat. De forma unànime, el ple ha donat llum verda a la distinció de quatre zones al conjunt de l'estat espanyol: Comtats de Barcelona –abraça tot Catalunya-, Vall de l'Ebre, Vinyes d'Almendralejo i Alts de Llevant. "Volem apostar per l'origen i el territori", ha destacat a l'ACN el president de la DO Cava, Javier Pagès. Pel que fa a les categories, la nova normativa estableix que els productes de més de 9 mesos d'envelliment es denominaran Cava de Guarda, mentre que els de més de 18 mesos seran Cava de Guarda Superior.

Dins les grans quatre regions distingides en funció de criteris climàtics i geogràfics, la DO Cava també ha creat subzones en dos territoris en base a trets orogràfics i històrics. Així, per una banda, Comtats de Barcelona inclou les subregions Valls d'Anoia-Foix, Serra de mar, Conca del Gaià, Serra de Prades i Pla de Ponent. En paral·lel, també ha subdividit la Vall de l'Ebre, que inclou Alt Ebre i Vall del Cierzo. En el cas de les zones Vinyes d'Almendralejo i Alts de Llevant, aquestes no tenen cap subdivisió.

Al mateix temps, la nova normativa estableix un tercer nivell de divisió per als Caves de Paratge Qualificat –els de més qualitat de la DO Cava per l'antiguitat i singularitat en el mètode d'elaboració-. En aquest cas, s'especificarà les parcel·les on s'elaboren, amb les dades que el diferencien de la resta de vinyes.

Javier Pagès s'ha mostrat "molt il·lusionat" amb el vistiplau a la nova distinció territorial, que fins ara es concebia com una assignatura pendent dins el sector, ja que la DO Cava abraça territoris de tot l'estat espanyol. "Ara donem eines als cellers i als consumidors, que podran arribar a diferenciar fins on creguin convenient pel seu interès", ha destacat el president del Consell Regulador després del ple celebrat a Vilafranca del Penedès aquest dimecres.

D'altra banda, pel que fa a les noves categories, per primer cop es distingeixen els productes de més de 9 mesos d'envelliment, mentre es revisen els conceptes dels coneguts fins ara com a caves 'Premium'. Així, els que tinguin més de 9 mesos es consideraran Cava de Guarda, i els que superin els 18 seran De Guarda Superior. Això engloba els Reserva –que passen de 15 a 18 mesos de criança-, els Gran Reserva -30 mesos- i els de Paratge Qualificat -36 mesos-.

A més del temps mínim de criança, els Caves de Guarda Superior també hauran de complir condicions "molt especials" pel que fa a l'antiguitat de la vinya i als rendiments de la collita, i també hauran de ser productes elaborats a partir de conreus ecològics. "El consumidor cada cop està més preocupat per la sostenibilitat i nosaltres també ho estem", ha assegurat Pagès.

Tant les regions d'elaboració com les noves categories són dos elements que la DO Cava preveu que s'incorporin a les etiquetes de les ampolles a partir de la segona meitat del 2021. Un cop el ple del Consell Regulador ja n'ha fet l'aprovació definitiva, ara falta que la nova normativa sigui ratificada pel Ministeri d'Agricultura. Un pas que Javier Pagès confia que es resoldrà sense imprevistos.

Preguntat per l'impacte que la nova reulació pot acabar tenint en les vendes, Pagès s'ha mostrat cautelós i ha apuntat que les categories i la distinció de regions són elements que "ajuden a arribar al consumidor donant més valor afegit al producte". Per a què això es tradueixi en més ampolles venudes, però, creu que ara caldrà invertir en promoció i publicitat "per donar a conèixer ben clar quines són les virtuts del cava".

La DO Cava, "receptiva" a un hipotètic retorn dels elaboradors escindits

La distinció de les zones d'elaboració del cava és un dels reclams principals que els darrers anys han fet nombrosos elaboradors d'escumosos del Penedès, els quals han acabat abandonant la Denominació d'Origen davant la manca de resposta per part de l'ens. En alguns casos els productors han actuat de forma independent, mentre que d'altres s'han agrupat sota la marca Corpinnat o Clàssic Penedès (DO Penedès).

Ara que ja hi ha una zonificació aprovada, Javier Pagès ha mantingut el discurs dels darrers anys i ha insistit que la DO Cava "està fent el seu camí", assegurant que l'objectiu de distingir els territoris no és específicament recuperar els elaboradors escindits, sinó "afegir valor, identificar origen i reforçar la sostenibilitat". "Davant aquells que vulguin sumar-se al nostre projecte, nosaltres serem sensibles, evidentment", ha dit Pagès, apuntant que "són grans cellers que interessaria sumar". "Però s'ha d'entendre que nosaltres fem el nostre camí", ha refermat.

L'AECAVA confia que la nova distinció de categories i zones d'elaboració ajudarà a incrementar el preu de les ampolles

L'AECAVA (Associació d'Elaboradors del Cava) aplaudeix la nova regulació que aquest dimecres ha aprovat el Consell Regulador de la DO Cava per segmentar i zonificar el producte. El fet que les ampolles incorporin l'any que ve una categoria diferenciada i també s'hi especifiqui la regió d'elaboració són dues fites que la patronal considera "històriques" i confia que ajudaran a "donar valor" al producte final. Així, el president d'AECAVA, Damià Deàs, espera que a mitjà termini això es tradueixi en un increment del preu mitjà de les ampolles. Deàs també assegura a l'ACN que la nova normativa és una manera de demostrar que el sector entoma el 'mea culpa' vers els elaboradors de Corpinnat i Clàssic, i confia en el seu retorn a la DO Cava.

Deàs recorda que l'empresariat del cava agrupa companyies "amb estratègies molt diferents", però destaca que és un sector "amb un múscul molt important". Assenyala que l'any passat es van vendre 249 milions d'ampolles i confia que la nova normativa servirà per empènyer les vendes en qualitat més que no pas en quantitat. "Si som capaços de sumar més valor afegir i més marge a tota la cadena de valor, si apugem el preu d'aquí aproximadament tres anys haurà estat un gran èxit", afirma.

En aquest sentit, assegura que les noves categories i distincions territorials aprovades aquest dimecres pel Consell Regulador són elements que el sector ha d'aprofitar d'ara en endavant per "saber conservar el paisatge vitivinícola donant-li més valor". A parer de Deàs, cal la implicació de les marques per aconseguir aquest objectiu, de manera que insta l'empresariat a desplegar una comercialització "més agressiva" on es prioritzi el missatge de l'origen del producte.

"Un camp de joc possible per a tothom"

Pel que fa als quatre territoris que diferencia ara la DO Cava dins l'estat espanyol i les diverses subzones creades, Deàs es mostra "optimista" a l'hora d'afrontar una reconciliació amb els elaboradors que els darrers anys han abandonat la marca cava. Des del 2014, nombrosos productors del Penedès s'han escindit de la DO perquè molts d'ells reivindicaven que es distingís el territori i un mètode d'elaboració de màxima exigència, i van lamentar no sentir-se escoltats. Amb la nova normativa, però, Deàs veu "un camp de joc possible per a tothom".

"No tinc cap dubte que, després dels moments difícils que hem passat, tots hem fet la nostra feina", explica el president de l'AECAVA, que veu en la nova regulació un exemple de com el sector ha entomat el 'mea culpa'. "Un cop passada la rebequeria, hem de reflexionar", apunta, assegurant que les mesures que s'han aprovat ara "no són les últimes". "No deixarem de treballar per a què això vagi per un camí on anem junts, siguem valents, afrontem les coses i les canviem de de dins ", afegeix.

D'aquesta manera, Deàs creu que el nou escenari és "l'excusa perfecta" per a què els elaboradors que els últims anys han creat Clàssic Penedès i Corpinnat ara tornin a la DO Cava. Segons assegura, la reunificació d'empreses sota una mateixa marca és quelcom que ho reclamen bona part dels agricultors i insta tot el sector dels escumosos a "posar un valor un territori que és molt i molt bo".

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local