Pressupostos participatius

Una altre joc de mans optimista

El Vendrell enguany torna a tenir pressupostos participatius després que s’hagi aprovat el reglament que els ha de regir, una eina bàsica perquè aquests siguin una realitat. Tots recordarem quan al 2016 ja varem viure una experiència similar, però aquell cop només afectava estrictament a les platges i la quantitat destinada eren 70.000 euros. Les votacions es van portar a terme durant tres dies i en un afany de participació també hi podien prendre part els majors de 16 anys que estan exclosos de la majoria de cites amb les urnes excepte aquelles que no importa gaire el resultat.

En aquesta primera experiència d’aquesta modalitat de distribució participativa només hi van prendre part un total de 200 persones i fins i tot es va aixecar certa  polseguera perquè varen votar algunes persones que no vivien estrictament en aquests barris turístics. Total al final amb aquests diners es varen arreglar alguns carrers i vials, es varen comprar màquines per fer esport a l’aire lliure i també es va arreglar alguna pista poliesportiva que ja feia dies que ho demanava. Va ser un primer tanteig i la cosa va quedar allí perquè el resultat va ser força mediocre amb les esperances que alguns hi tenien dipositades.

6 anys després d’aquella aventura ara hi tornem amb més del doble de la quantitat que aquell cop s’hi va destinar. Ara hi posarem 200.000 euros que alguns esperaven que s’haguessin destinat a aquests bons del comerç que varen triomfar l’any passat quan tu compraves en un establiment de la localitat per 30 euros i la casa gran et donava 10 euros d’aquesta despesa. Un petit detall. En un tancar i obrir d’ulls la tots els bons es van gastar. Doncs ara destinarem aquesta quantitat a pressupostos participatius on la gent pot demanar en quines coses prefereixen que es gastin. Una suma de diners que suposa el 0,3% del pressupost general del consistori local i una mica més del 5% dels diners que l’ajuntament destinar a inversió o sigui que una quantitat simbòlica més adreçada al postureig polític que no pas una altra cosa.

Evidentment si deixem que la gent decideixi on van a parar aquests diners sense marcar unes línies o actuacions privilegiades podem trobar de tot en aquest cresol cultural que és Vendrell on cada dia hi ha més cultures implicades en el seu dia a dia.

Aprofitant aquest espai públic jo crec que aquesta mesura està bé, però aquests diners haurien d’estar dins una planificació global del Vendrell i destinats a allò que ara per ara fos més necessari per la vila i els seus habitants. Nosaltres votem als polítics perquè facin aquesta tasca que és la seva feina, però clar en un municipi sense projecte, ni pla de present ni futur, el que anem fent és donar pals a l’aire a veure si l’encerto l’endevino. Podem trobar coses encertades com la nova distribució de les Quatre fonts i altres quan han estat un fracàs com el carril bici que costa trobar algú que el faci servir. Jo destinaria aquests 200.000 euros a dotar d’aigua a les dutxes de la platja que estan allí en funció de monument i la gent ha de treure partit als rentapeus. També invertiria en la neteja de les herbotes d’algunes bastants voreres del Vendrell que ara que fa calor comencen a deixar-se notar. Si queda alguna cosa, una mica de ciment al tros de pàrquing de terra de l’hospital evitaria una mica els sotracs que s’ha de fer per entrar en aquest espai a prova de rodes i suspensió.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!