Contaminació Electromagnètica

24 de juny, Dia internacional contra la contaminació electromagnètica (CEM)

Encara que no la veiem, olorem ni escoltem, la radiació no ionitzant sense cable està omnipresent dins de casa nostra (wifi, mòbil, ...), a les antenes (Estacions Base Transceptors-EBT) dels carrers dels  municipis i zones rurals, augmentant en els últims dos/tres anys de manera exponencial a Catalunya, on des del 2019 som el primer laboratori obert 5G a escala Europea i amb aquest “privilegi” (EMF-EXPLAINED 2.0) també ostentem la segona posició internacional dels països més contaminats electromagnèticament, després de EEUU. Sorprèn quan a Catalunya hi  ha una de les xarxes de cablejat en fibra óptica més extenses d’Europa. 

La gran antena de la Rambla Castells a VNG ja és motiu de queixes veïnals, assenyalant la irresponsabilitat i desinformació de la Comunitat de Propietaris, tanmateix sabem que hi ha ofertes de 10 a 20 mil € per instal·lar les als sostres del barri de Baixamar. 

Per què el desplegament de la cinquena generació (5G) de telecomunicacions és tan contaminant? Centenars d’associacions internacionals apel·len al Principi de Precaució i d’ALARA (tant baix com sigui raonablement possible) i recolzen diferents iniciatives municipals, governamentals i europees de moratoria europea al desplegament del 5G ja que es desconeix l’impacte real, tret d’experiments amb animals dins del laboratori, amb efectes devastadors per la seva supervivència, gens esperançador.  

Aquestes associacions es regulen segons l’organisme europeu Bioinitiative 12, assenyalen que a més de provocar efectes tèrmics sobre qualsevol ésser viu i la salut humana també provoquen efectes biològics, pertorbadors de la funció immunitària, funció reproductiva i fertilitat, metabolisme del calci, lesió de la barrera hemato encefàlica, errors en la reparació de l’ADN cel·lular, alteracions de l’aprenentatge, sobre la musculatura cardíaca i la pressió sanguínia, entre d’altres.  

Podem refiar-nos d’aquesta informació? Tant Bioiniciativa12 com STOA (Avaluació d’opcions Científiques i Tecnològiques), són organismes consultors del Consell d’Europa - Assemblea Parlamentària Resolució 1815 (2011). En els últims anys, ICNIRP-Briefing European Parliament, format per alts directius de diferents multinacionals de Telecomunicacions (ja va ser qüestionat per conflicte d’interessos al Parlament Europeu), és consultor del Parlament  Europeu i de la OMS.  

I com afecta la Contaminació electromagnètica al Medi Ambient? A l’Espai Natural protegit  Platja Llarga hi ha una antena sense que l’administració controli el seu impacte. El desplegament d’antenes 5G en boscos, zones agrícoles, rural i no urbanitzades i als cims de la nostra geografia, mantenen una cobertura de telecomunicacions gairebé total al territori, tant és així que en els últims anys, investigacions de diferents associacions ambientals com l’ International Appeal on earth and in space, Antoni Balmori (efectos de la contaminación electromagnètica en el medio ambiente), Ulrich Warnke (De hombres, aves y abejas)  relacionen la pèrdua de biodiversitat amb la telefonia mil·limètrica i sense cable. Tanmateix, el desplegament d’aquesta tecnologia provocaria fins al 2040, l’augment de gasos d’efecte hivernacle en un 14%, fet que encara no es contempla a la Red Española de Ciudades por el clima.

Quan el Senat aprovi la nova Llei General de Telecomunicacions, aprovada ja al Congrés de  Diputats, no caldrà que les operadores informin l'Ajuntament sobre les actuacions i ubicacions d’antenes i repetidors sobre els terrats o integrats dins les faroles d’enllumenat...  definitivament les administracions locals hauran perdut el dret de disposar d’informació i les operadores hauran aconseguit que sigui legal el que de forma il·legal estan fent des de fa anys, amb la connivència de l’Administració local i autonòmica. 

El descontrol de las antenas de telefonia, comissió medi ambient federació associació veïns BCN.

Al municipi de Vilanova i la Geltrú, tenim nou grans antenes instal·lades i incomptables receptors-repetidors; comença a ser preocupant que les companyies d'assegurances tendeixen a excloure la cobertura dels riscos vinculats als CEM en la responsabilitat civil de les pòlisses (elles són les primeres d’aplicar el Principi de Precaució!). 

Quina serà la garantia de protecció per la Salut ciutadana i mediambiental davant la Contaminació Electromagnètica? No és la protecció, un objectiu de les Regidories de Salut i  Medi Ambient? A què espera l’Administració per posar-hi remei? 

Administracions de diferents països europeus han decidit fer front al gran monstre de les corporacions de Telecomunicacions, a Lleida s’ha presentat una Moció de Moratòria 5G al Plè de la Paeria que ha estat aprovada en alguns punts. Vídeo de la intervenció al ple de la Paeria de Lleida sobre la moratòria 5G.

Al territori espanyol 29 associacions gestionen als seus municipis la Moratòria. I és que petits gestos a llocs petits tenen impacte social si la ciutadania és capaç d’empoderar se, fet tan necessari darrerament.  

Núria Alsina, Col·lectiu Stop5G-VNG

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!