Fauna autòctona

Tintoreres a la costa del Garraf

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Els taurons que tenim en la mar catalana no són perillosos perquè vagin a atacar deliberadament als humans. En el cas de la tintorera encara menys perquè és un tipus de tauró que viu en aigües profundes.

Aquest i altres taurons són presents de manera natural al Mediterrani. Les tintoreres mengen peix, cefalòpodes com els calamars i alguns crustacis. No mengen foques, ni dofins, ni altres mamífers com els humans; per tant no hem de pensar que siguem les seves preses, encara que s'hagi d'evitar possibles incidents molt puntuals, la gran majoria al ser capturats per pescadors o al intentar apropar-s'hi per foragitar-los.

Si ens trobem un proper a la platja, cal que mantinguem la calma, no fer moviments bruscos per a intentar agredir al peix o espantar-lo, de fet aquests moviments poden causar que l'animal s'apropi per curiositat i que si es sent atacat es defensi.

És millor estar-se quiet i quan el peix s'allunyi una mica nedar suaument cap a la riba , sortir de l'aigua i donar avís als serveis de vigilància.  I és que, quan es detecta la presència d'espècies com la tintorera prop de la costa, els serveis de salvament solen demanar als banyistes que surtin de l'aigua mentre patrullen per a localitzar al peix.

Habitualment quan es detecta un peix de certes dimensions  es tanquen les platges per precaució, això és correcte, però cal aclarir que l'explicació no és que el peix pugui "menjar-se" als usuaris de la platja.

Sovint alertar sense alarmar és complex ,però recordem que la probabilitat de que aquest animal pugui ocasionar més perill que l'alarma desmesurada que sovint es crea, és molt petita, i no deixa de ser part de la vida del Mediterrani.

Ramsés Martí

Expert en seguretat aquàtica

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!
SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local