Literatura

Entre los muertos

Coberta de 'Entre los muertos' de Mikel Santiago. Eix

Coberta de 'Entre los muertos' de Mikel Santiago. Eix

Els anteriors volums van ser “El mentiroso” i “En plena noche”. Ara “Entre los muertos” es consagra com una novel·la més que emocionant, un thriller sensacional, ple de situacions d’intriga i girs sorprenents en el desenvolupament dels fets. El planteig de la narració podria ser si és possible amagar un secret per sempre. N’hi ha de ben guardats però que en algun moment poden sortir a la llum i generar tot un seguit de moviments i circumstàncies que poden posar en perill a més d’una persona. El llibre, el seu argument, la seva trama n’és un bon exemple. La història que viurà en aquesta novel·la la inspectora Nerea Arruti, agent de l'Ertzaintza a Illumbe, és realment colpidora. La Nerea és  una dona solitària, que treballa a la seva amanera, que trenca esquemes però que arrossega també els seus propis cadàvers i fantasmes del passat, és una història aquesta que està a punt de destruir-la com a policia i com a persona.

Només una gran intuïció i un treball d’investigació notable li permetrà resoldre el cas. 

Mikel Santiago va néixer en Portugalete (Biscaia) en 1975. Va començar escrivint relats i novel·les curtes, i publicant els seus propis e-books en internet, amb el que va aconseguir arribar a la llista de best sellers en línia als EUA, Espanya i Llatinoamèrica.
Al seu aclamat debut editorial amb L'última nit en Tremore Beach (2014), van seguir El mal camí (2015), L'estrany estiu de Tom Harvey (2017), L'illa de les últimes veus (2018) i El mentider (2020), totes elles en Edicions B. Els seus títols han escalat fins als primers llocs en les llistes de best sellers a Espanya i han estat publicades en una vintena de països, conquistant per igual als lectors i a la crítica literària. En l'actualitat, és considerat com un dels millors autors de thriller a nivell internacional.

Hi ha morts que mai no descansen, i potser no ho hauran de fer fins que se'ls faci justícia Amb El mentider va començar una sèrie de novel·les ambientades en Illumbe, un poble imaginari del País Basc, en el qual també transcorren En plena nit (2021) i Entre els morts (2022).
Mikel ha viscut a Dublín i Amsterdam gairebé una dècada, actualment resideix a Bilbao, on continua tocant versions amb la seva banda.

A més de la seva carrera com a novel·lista, treballa en guions de sèries. Diversos dels seus títols estan en procés d'adaptació a la petita i pantalla gran.

La novel·la comença amb un seguit d’escenes impactants i que portaran com a conseqüència el començament de tota la intriga, la investigació i les conseqüències que es deriven d’aquesta investigació.

La Nerea Arruti ha disfrutat d’un cap de setmana a la casa del forense Kerman Sanginés amb qui manté una relació sentimental  d’amagat ja que Kerman encara està casat amb una antiga companya d’escola de Nerea. És un llarg cap de setmana on viuen el seu amor clandestí de manera intensa.

A l’hora de marxar van per un carretera estreta i carregada de corbes, en una d’elles Kerman perd el control del cotxe i desprès de sortir i recórrer sense control un bon tros d’un pendent el cotxe queda aturat per un arbre. Sembla que no s’han fet massa mal, tot i que el Kerman sembla que té el turmell trencat i per tant amb dificultat per arribar a la carretera i demanar auxili. Tampoc poden quedar-se junts ja que es descobriria la relació que encara mantenen en secret. Després d’avaluar la situació decideixen que la Nerea marxi a buscar el seu cotxe mentre ell esperarà que vingui l’ajuda. Nerea doncs marxa per un camí fins trobar el seu cotxe. Mentre s’allunya escolta com Kerman fa una trucada, ella creu que truca tal i com havien quedat al 112 per demanar ajuda.

Un començament impactant que ens porta, a partir d’aquell moment i amb moviments narratius ràpids, de sorpresa en sorpresa fins a descobrir que el gir argumental és impressionant. I, a partit d’aquí, ens trobem amb Nerea Arruti, l'ertzaina de la policia judicial adscrita a la comissaria de Gernica, al comandament d'una investigació que la implica directament a ella i on ella no explica el que sap, el que ha passat i el que viu.

Així doncs es tracta de seguir les investigacions i intentar per altra banda allunyar qualsevol indici de la seva presencia a la casa de Kerman i també del cotxe amb el que van tenir l’accident per les conseqüències que podria comportar.

Però les conseqüències són inesperades i la sorpresa sobre com evoluciona l’accident fa que la trama s’emboliqui de valent i acabi esdevenint un mal son que perseguirà a la Nerea que haurà d’investigar una situació de la que, en part, n’és protagonista, però a més les complicacions són cada cop més greus i es veu abocada a un seguit de situacions inesperades i perilloses.

Recupera els informes de la mort d’un jove que presumptament diuen que es va suïcidar, a rel d’una troballa d’un informe forense fet pel Kerman la portarà a seguir la pista del jove mort i tractar de vincular-ho a la desaparició d’un altre jove. Semblen unes investigacions paral·leles que acaben creuant-se i posant al descobert una trama de corrupció i narcotraficants d’abast enorme que implica a persones amb influència.

Mikel Santiago crea una ficció extraordinària i notablement enrevessada però entenedora i ha aconseguit que cada situació serveixi de suport per incrementar l’integrés de la següent.

El llibre és un constant transitar per situacions cada cop més complexes que té una final inesperat i que ens retorna al principi quan la Nerea té l’accidentat de cotxe.

Una trama excel·lentment ordida i amb tot un seguit de personatges que entren en joc en funció de la situació que s’està desenvolupant.

Imaginació, acció, intuïció tot plegat ben relligat ens dona una excel·lent lectura.

Ara es tanca una trilogia però creiem que la personalitat de la Nerea Arrutia té corda per forces aventures més.

Fa de bon llegir.

Entre los muertos
Mikel Santiago
Penguin Randon House Grupo editorial
Barcelona juny del 2022

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local