Ensenyament

15a Jornada Marta Mata recordant la M. Antònia Canals

XV Jornada Marta Mata . Eix

XV Jornada Marta Mata . Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La Fundació Marta Mata Garriga organitza cada any la Jornada Marta Mata per treballar i debatre amb professionals de l’educació de tots els àmbits i altres persones interessades, un aspecte determinat de la pedagogia. Se celebra un dissabte proper al 20 de novembre, data en que es va aprovar la Declaració dels Drets dels Infants, perquè ella reivindicava el compliment dels Drets dels Infants i aquesta ens va semblar una bona data per treballar i conèixer pedagogs, homes i dones, referents per la seva aportació al món de l’educació, així com metodologies i altres conceptes d’aquest camp ampli i important avui i en el futur.

Ens trobàvem preparant la XV Jornada pel dia 19 de novembre d’enguany, quan ens va arribar la notícia de la mort de la M. Antònia Canals i Tolosa, mestra i matemàtica, cofundadora de l’Associació de Mestres Rosa Sensat, conjuntament amb la Marta Mata, i cinc companys i amics més. Malauradament, aquest mes de juliol també ens ha deixat un altre cofundador de l’associació, Pere Darder i Vidal.

El Patronat de la Fundació decideix que la Jornada es centrarà en la figura de la M. Antònia Canals, les matemàtiques i el seu mestratge en l’educació i la pedagogia.

La M. Antònia havia participat a la VI Jornada Marta Mata amb una brillant aportació sobre la seva relació amb Maria Montessori i la seva pedagogia, bona coneixedora com era del seu mètode, i explicà que ella als tres anys havia estat “a la falda de la Dra. Montessori”.

Va organitzar la seva conferència en 4 punts referents a la figura i les idees fonamentals d’aquesta pedagoga, relacionant-los amb diferents etapes de la seva vida professional. I deia “No puc deixar d’emocionar-me cada vegada que torno a aquesta casa (Cal Mata de Saifores) recordant els primers temps, els intensíssims anys 1965 i posteriors...”

Al llarg de la seva aportació ens deixa tot un pòsit personal interessant, parlant dels infants:

“No es tracta d’ensenyar-los coses que les persones grans sabem i ells no, sinó de proporcionar-los situacions, mitjans i activitats concretes perquè ells desenvolupin les seves capacitats”. “Son ells els qui ens ensenyen constantment la nostra tasca d’educadors. I probablement per això aquesta tasca és tan apassionant”.

Ella ens deia que el veritable aprenentatge per fer de mestres es plantejar-se interrogants, i ens en va deixar uns quants, basats en el missatge de Maria Montessori, que per a ella era més una filosofia de l’educació que un mètode per aplicar fil per randa.

La M. Antònia fins els darrers dies de lucidesa va aplicar-se allò que Piaget en diu “un desequilibri cognitiu”, font dels avenços... i que ella deia “Els veritables savis sempre han pensat que mai no som massa vells per aprendre”

Continuadors del seu consell, el 19 de novembre celebrarem la Jornada Marta Mata dedicada a M. Antònia Canals i el dret a l’educació de tots els infants, amb una conferència sobre la seva llarga vida (1930-1922), una fira o itinerari matemàtic, actiu i pràctic, una taula rodona amb experiències matemàtiques i el mètode Montessori, i com es habitual, finalitzarem amb un bon dinar.

Us hi esperem.

 

M Assumpta Baig Torras

Presidenta de la Fundació Marta Mata Garriga

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!
SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local