Literatura

Xarxes Criminals

Coberta de 'Xarxes Criminals' de Montse Sanjuan. Eix

Coberta de 'Xarxes Criminals' de Montse Sanjuan. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Un nova novel·la protagonitzada per la sergent dels mossos d’esquadra Anna Grimm, que treballa a la comissaria de Lleida. Ja en són uns quants els casos en que ha de treballat i resolt la sergent. Ja està ben situada en el camp de la investigació té un bon equip i gaudeix de la confiança del superiors.

En aquestes novel·les la trobem de nou en acció, ha de resoldre un cas de mort violenta però també una situació que l’incomoda de l’àmbit més personal. Dues històries que no tenen res a veure entre elles però que es superposen en el temps i ha de treballar en les dues.  

També seguim, aquest cop de més lluny, la seva història més personal i les relacions que té amb la família i amb el seu company després d’haver pogut trobar un desenllaç positiu a la desaparició de la seva germana Clara en la primera novel·la.

La sergent és una persona decidida que no busca massa empatia amb la resta de gent sobretot quan està en mig d’una investigació  té molta intuïció i això li permet ser una excel·lent investigadora que s’enfronta a la feina rendint el màxim en el treball, no donant res per sabut ni perdut, no deixant cap punt per investigar i analitzar  escoltant als seus col·laboradors i buscant sempre més possibilitats d’investigació en cada uns dels casos a que ha d’enfrontar-se i procurar no deixar cap pista sense investigar per arribar a resoldre el cas amb el menor temps possible i sense fer massa soroll. 

Ara a Xarxes Criminals ha d’enfrontar-se a nous reptes i ho farà amb tota la dedicació possible.

Montse Sanjuan. Llicenciada en Ciències de la Informació per la UAB i en Filologia Hispànica per la UNED. Va treballar com a periodista i va ser membre fundador de la revista lleidatana La Boira (1979). Va canviar el periodisme per la docència i ha dedicat la seva labor professional al món de l’ensenyament com a professora de llengua i literatura. El 2006 va crear el blog de ressenyes literàries Llibres llegits i per llegir. L’any 2014 publica la primera novel·la de la sèrie Anna Grimm, La sergent Anna Grimm i el 2015 apareix El misteri del bressol buit. La traducció en castellà de la primera novel·la, Anna Grimm, investigadora criminal (2016), suposa el salt del personatge a altres països de parla castellana. L’any 2018 publica el tercer llibre, Anna Grimm, memòria mortal i el 2020, Dues dones, una novel·la realista que ha rebut el Premi Llibreria Caselles 2021. Ha participat en el recull de contes La cervesa de la Highsmith (2021). Ha publicat contes en altres antologies i, des de l’any 2016, forma part de la coordinació del festival de novel·la negra de Lleida “El Segre de Negre”, que organitza Pagès Editors.

 

Una història complexa. Trobem una parella que busquen algun incentiu nou per la seva relació. La solució sembla que la troben a través dels xarxes socials i amb webs de contactes. Finalment es posen d’acord amb un jove per mantenir-hi una trobada. El problema és després d’algunes trobades el jove apareix mort en un parc de la ciutat de Lleida. Quan la Sara i L’Orland, la parella que hi van mantenir relacions coneixen la mort tenen opinions contràries sobre si anar o no a la policia. Es debaten entre un cert temor que es descobreixi la relació que hi van tenir, i encara més, de veure’s involucrats amb un fet com el que ha succeït.

La investigació cau en mans del grup que comanda l’Anna Grimm, ella ha retornat d’un viatge a Mallorca on ha passat un dies amb la seva amiga Sam. No n’ha tornat contenta ja que ha vist algunes actituds en el marit de la Sam i canvis en ella mateixa que no li agraden, com si al darrera hagués una violència amagada. La Sam ha perdut bona part de la iniciativa que havia tingut sempre. Sospita que alguna cosa no rutlla.

Es capbussa però en la investigació del jove mort a Lleida, parteixen de zero. No saben la identitat de la persona morta, no hi ha testimonis i tot fa pensar que el noi mort ha estat traslladat i amagat entre les mates del parc però quan el troben ningú en sap dir res, més enllà de que quatre jubilats van veure sortir un cotxe molt ràpid però tampoc saben si hi ha relació.

Serà una investigació difícil fins que no sàpiguen la seva identitat.

Quan aconsegueixen trobar-la  a través d‘haver trobat per casualitat  el cotxe que l’havia portat fins a Lleida és quan comença la investigació en diverses línies de treball. L’entorn familiar, els amics i també a les xarxes on es dedicava a trobar altres parelles per tenir-hi contacte.

La lectura et pot fer sospitar de qui finalment serà l’autor de la mort , molts sospitosos i amb raons diverses però el resultat final està allunyat del que hom podia pensar. Hi ha un treball enorme de investigació, buscant i rebuscant algunes dades que puguin portar a seguir un fil concret i que finalment els porti fins a trobar la veritat dels fets.

El llibre també posa de manifest els perills de les xarxes quan aquestes van més enllà de tenir contacte amb altres persones i entren el terreny de la intimitat que pot esdevenir un element que permeti fer extorsions o bé entrar en el terreny de la delinqüència.

La sergent Grimm i el seu equip fa un treball molt curós, paciència, no donar res per perdut ni pista dolenta, obrint camins fins a trobar certeses que ajudin a avançar fins resoldre el cas de manera satisfactòria.

A més com hem dit paral·lel al cas l’Anna ha de valorar la situació de la seva amiga ja que intueix que és un cas clar de maltractament. La distància, ella a Lleida i la Sam a Mallorca ho fa difícil però demanarà ajuda a la policia de la illa fins a poder resoldre també amb satisfacció el tema en el darrer moment.

Interessant novel·la que posa de manifest que no tot a les xarxes socials són aspectes positius, aquí ens mostra com també tenen el seu aspecte més obscurs i com poden portar conseqüències inesperades i desagradables per molta gent.

Fil narratiu molt interessant, capítols curts que li donen un ritme intens. Solucions ben argumentades i enginyoses. Bona lectura per entretenir-se.

Xarxes Criminals
El casos de d’Anna Grimm
Montse Sanjuan
Pagès Editors
Lleida. Març del 2022

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local