Polítices culturals

Esclafits, cultura i PSC

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Els qui érem a l’Ajuntament el 31 d’agost d’enguany ens vam afanyar a tancar balcons i finestres per evitar que el vent i l’aigua fessin estralls a l’nterior.  De manera inesperada l’esclafit ens va proporcionar una metàfora del dia a dia de ca la Vila: un govern tancat a les propostes de l’oposició i girat d’esquena a les demandes de la ciutadania.

Fa pocs dies un dels dos partits del govern, el PSC, ens ha sorprès gratament fent-nos saber que té previst –si guanya les properes municipals- destinar l’edifici de l’antic hospital a ampliar l’escola municipal de música. La proposta resulta tan grata com desconcertant. Grata perquè ERC va anunciar en roda de premsa això mateix  unes hores abans que ho fes el PSC. Grata perquè fa anys que ERC denuncia tant la manca d’espai de les actuals instal·lacions de l’escola de música com la  pèrdua patrimonial que pateix la vila arran de l’estat d’abandonament i degradació de l’antic hospital. Cal tenir present que es tracta d’un edifici inventariat, projectat per l’arquitecte August Font el 1892. 

L’anunci del PSC va resultar, al mateix temps, desconcertant perquè ERC va incloure en l’acord de pressupostos per al 2020 elaborar un pla d’usos per l’edifici. Faltant a la paraula donada, el govern sociovergent no va elaborar cap pla d’usos per l’antic hospital, i ha anat tombant les successives mocions que en hem anat presentant en aquest sentit. En el sobtat anunci del PSC hi veig, doncs, certa sensació de deriva i d’improvisació, trets propis d’un partit al qual se li han acabat les idees després de governar Vilafranca de forma gairebé ininterrompuda des del 1979.

M’agradaria però, que el PSC seguís donant mostres d’improvisació en matèria cultural i ens vagi sorprenent amb propostes que no han volgut aplicar en dècades de govern. Així, esperem que ben aviat ens anunciïn desencallar la qüestió de la segona biblioteca -tan reclamada per ERC-, o aplicar polítiques respectuoses amb el nostre patrimoni arquitectònic, també reclamades amb insistència pel grup municipal d’ERC.

No obstant, m’estimo més no haver de refiar de la capacitat de sorprendre’ns del PSC, sinó comptar amb unes polítiques planificades -tant culturals com de qualsevol altre àmbit- que aplicarà un govern liderat pel Pere Sàbat. Un govern que obrirà de bat a bat balcons i finestres per tal de ventilar ben ventilada ca la Vila. Si els esclafits ho permeten, és clar.  

Salvador Campamà i Romeu
Regidor d’ERC a Vilafranca

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local