Literatura

Diarios y cuadernos

Coberta de 'Diarios y cuadernos (1941-1955)' de Patricia Highsmith. Eix

Coberta de 'Diarios y cuadernos (1941-1955)' de Patricia Highsmith. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Extens volum (prop de 1300 planes) en el que es recullen i es transcriuen els quaderns personals que va escriure l’autora. Mai els havia publicat i més aviat havia evitat parlar-ne, però el si que la seva editora havia escoltat explicar a l’escriptora de la seva existència, i alguns detalls de la seva redacció i que estaven guardats a casa seva. Just al morir l’autora va guardar els quaderns en un armari en mig de la roba. Després de morir els seus editors van buscar i remenar la casa fins que van aparèixer els quaderns que ara degudament estructurats i posat en context són el que  publica l’editorial Anagrama en llengua castellana. Prèviament a l’any 21 en complir-se el centenari de la seva mort es van publicar a Anglaterra. La seva editora, Anna von Planta, ha fet una més que interessant recopilació per a treure a la llum i donar a conèixer l'obra més íntima de l'autora. El llibre s’ha convertit en una de les   novetats literàries més interessants i més importants de la història, per la significació que aporta al coneixement de la vida de Highsmith. Dels quaderns s’ha dit, s’ha comentat d’ells que són “els demolidors diaris i quaderns d'una escriptora que en vida va ser molt gelosa de la seva intimitat” i aquesta gelosia aixeca encara més interès i curiositat per la seva lectura.

Patricia Highsmith va néixer a Fort Worth, Texas, el 19 de gener de 1921 i va morir a Locarno (Ticino) el 4 de febrer de 1995. Va créixer a Fort Worth, Texas, i a Nova York, on va estudiar al Barnard College (Universitat de Colúmbia) i va trobar feina com a escriptora de text per a tires de còmic. Després de la publicació de la seva primera novel·la Strangers on a Train (1950), va poder guanyar-se la vida com a escriptora. Va passar un temps a Mèxic i va viatjar extensament per Europa i per Europa, on es va instal·lar a Anglaterra el 1963. Es va traslladar a França el 1967 i finalment a Suïssa (Ticino) el 1981. Patricia Highsmith va publicar vint novel·les, set llibres de contes, i molts assajos, articles periodístics i ressenyes de llibres. Deu gran part de la seva fama a les cinc novel·les de Ripley amb el múltiple assassí Tom Ripley, que d'alguna manera sempre aconsegueix encobrir les seves pistes. L'escriptora estava principalment interessada en la psicologia dels seus personatges, i en les relacions humanes i la forma en què degeneren en violència. No tot el seu treball és ficció de crim, però. La novel·la The Price of Salt (1952), publicada sota el pseudònim de Claire Morgan, descriu una relació lesbiana en un entorn repressiu. Highsmith va rebre el Premi Edgar Allen Poe dels escriptors misteriosos d'Amèrica, i el Premi Silver Dagger de l'Associació d'Escriptors del Crim de Gran Bretanya. El Ministeri de Cultura francès la va fer Chevalier de l'Ordre des Arts et des Lettres. Hi ha hagut nombroses adaptacions cinematogràfiques de les seves obres, per directors famosos com René Clément, Alfred Hitchcock, Claude Chabrol, Wim Wenders i Anthony Minghella.

El llibre té un pròleg de la seva editora Anna von Planta on explica el procés de trobar els quaderns i també el de l’edició ja que es tractava de condensar les més de 8000 pàgines que dividides en trenta vuit quaderns en que l’escriptora va desglossant des de molt jove les seves experiències, sentiments, relacions, opinions i percepcions sobre el que l’envolta i el que la mou a escriure i a  viure. Sembla i això no està del tot clar que Patricia Highsmith volia publicar-los encara en vida, de fet s’explica que estaven molt ben ordenats i també amb correccions constants fet que fa pensar que treballava en polir un edició de la seva literatura més personal i íntima. L’editora assenyala que Highsmith “"Tothom que va conèixer la Patricia sap que mai no parlava d'ella: era com una ostra, sempre tancada”. I a més indica que moltes de les idees contingudes en aquets quaderns després serveixen de base per poder estructurar alguna de les seves novel·les i relats.

Highsmith va començar a escriure anotacions en el seus quaderns des de l’any 1938, però no serà fins a l’any 1941 que de manera més estructurada i continuada començarà a escriure el seus diaris i quaderns.

El llibre classifica aquets escrit agrupant-los en diversos espais temporals.

Així 1921-1940 El primers anys, 1941-1950 Joventut a Nova York i les diferents maneres d’escriure. 1951-1962, La vida entre els EEUU i Europa, 1963-1966 Anglaterra o l’intent d’arrelar, 1967- 1980 El retorn a França i 1981-1995 Anys crepusculars a Suïssa. Cada un d’aquests períodes va acompanyat d’una presentació inicial on es visualitza l’entorn i el moment vital de l’escriptora i aquells fets més transcendents en la vida de l’escriptora d’aquell  període de temps anotat. Cal així mateix llegir el pròleg i l’epíleg ja que constitueixen elements imprescindibles per situar a l’autora i el seu entorn. El llibre es completa amb una cronologia de l’autora, la bibliografia i altres documents d’interès.

Si per alguna faceta del seu caràcter era coneguda Highsmith era per la seva actitud que ratllava la misantropia, era de tracte molt difícil i no s’aturava davant de res per aquesta raó no era precisament una autora massa estimada pels periodistes, editors i altres agents vinculats a la producció de les seves obres. Mai parlava d’ella potser perquè això ho reservava per posar-ho en els seus quaderns. En ells hi ha anotacions molt diverses on a voltes es mostra intimista i explica les seves relacions i en altres fa observacions de tipus general o bé reflexions literàries i altres que serveixen per donar a entendre en quina situació anímica i vital es troba en cada moment. La mateixa editora explicita que en els Quaderns "Hi ha molta vida, sexe i amor, en aquestes anotacions a les novel·les processava tot això i ho convertia en art". La mateixa autora ha manifestat que ha deixat de banda alguns comentaris que avui i fora de context es podrien considerar -i segurament ja ho eren llavors- antisemites i racistes.

Una obra enorme la que es publica. Una autora també enorme que ha estat una de les protagonistes de la literatura del segle XX.
Llibre molt interessant, de lectura lenta, espigolant entrades, i moltes vegades reflexionar sobre aquestes entrades.

Descobrir el més personal de l’autora.

Diarios y cuadernos (1941-1955)
Patricia Highsmith
(Panorama de narrativas) 1082
Editorial Anagrama
Barcelona, agost 2022

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local