Educació social

Trastorn de l’Espectre Alcohòlic Fetal

Imatge d'arxiu d'un nadó. Eix

Imatge d'arxiu d'un nadó. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Poden aparèixer dèficits cognitius, conductuals i característiques físiques causades per l'exposició prenatal a l'alcohol.

Sabem que les persones afectades per TEAF poden patir conseqüències físiques, retard en el creixement, alteracions del sistema nerviós i dèficits cognitius i conductuals. El 90% dels individus amb TEAF es veuen afectats per trastorns psicològics i una gran majoria pateixen trastorn per dèficit d'atenció i hiperactivitat (TDAH).

Clínicament podem trobar tots o alguns dels  signes i símptomes, com per exemple, les anomalies crani-facials. Entre aquestes podem destacar el filtrum llis que és la desaparició de la columel·la del nas, el llavi superior fi  que fa desaparèixer  la forma característica d’arc de Cupido. També les fissures palpebrals, les obertures oculars petites.

Però també un baix pes des del naixement, un retràs en el creixement, amb uns indicadors de pes o talla per sota del valor mínim mitjà en funció de l’edat i el sexe, per sota del percentil 10.

Les manifestacions més greus són les  malformacions morfològiques, com els defectes craniofacials, el retard en el creixement i les alteracions del sistema nerviós central. Les alteracions del sistema nerviós apareixen com alteracions cognitives, conductuals, de socialització i d´aprenentatge.

Pel que fa a la simptomatologia relacionada amb el consum prenatal a l’alcohol s’anomenen dèficits primaris i es manifesten amb un dèficit de memòria i una dificultat d’atenció i planificació.

També apareixen problemes d’aprenentatge, problemes visoespacials, és a dir dificultats per rebre o interpretar la informació sobre l’espai, sobre la posició  dels  objectes,  la  seva  orientació,  profunditat  i  moviment.  Per tant deficiències  en  les funcions  visomotrius  dificulten el reconeixement d’objectes, informació sobre les cares, sobre el color dels objectes, les formes, entre d’altres.

Dificultats pel pensament abstracte i pensament causa-efecte, per poder desenvolupar un pensament més crític i capaços de pensar per sí mateixos.

Dèficit en habilitats socials, la ingenuïtat, l’escassa assertivitat, que afecten negativament la integració i competència social de l'infant.

Problemes en l’autoregulació emocional i impulsivitat. L'autoregulació emocional ens ajuda a desenvolupar diverses competències, com potenciar una expressió emocional adequada, millorar el control de la impulsivitat i augmentar la tolerància a la frustració. També ens permet adquirir diferents habilitats de planificació i d'afrontament davant situacions potencialment conflictives

Alguns professionals entre els que ens trobem educadors i educadores socials, hem observat que algunes d’aquestes dificultats primàries poden desembocar en  complicacions secundàries com el fracàs escolar. Massa sovint aquests infants presenten problemes d’aprenentatge, concretament en les assignatures de matemàtiques i llengües. També observem com se’ls etiqueta d’hiperactius, impulsius, antisocials i fins i tot de patir dislèxies. Cal fer un diagnòstic acurat on tots els professionals que intervinguin puguin dir la seva, el treball en xarxa és molt important.

També apareixen problemes legals lligats a les seves conductes, que no encaixen amb els interessos d’altres famílies de la seva comunitat. Poden aparèixer també conductes sexuals inapropiades. Els joves i els adults amb TEAF presenten els mateixos canvis físics i els mateixos desitjos que la resta, és per causa del seu dany cerebral, que esdevenen menys madurs socialment i emocionalment. Cal donar suport als adolescents amb TEAF davant la necessitat d’aprendre sobre una sexualitat sana i segura. I també s’ha d’estar alerta sobre el consum de tòxics.

Més endavant podem observar una dependència i dificultats per incorporar-se al món laboral a l’edat adulta.

Crec que és interessant insistir en les característiques que ens poden ajudar per identificar les persones amb un trastorn de l’espectre alcohòlic fetal com les malformacions morfològiques,  en concret els defectes crani-facials, el retard del creixement, alteracions del sistema nerviós central com les alteracions cognitives, conductuals, de socialització i de l’aprenentatge.

Els professionals pensen que el tractament del TEAF ha de ser multidisciplinari i concretament s’ha de treballar amb el binomi psicològic i farmacològic.

Pel que fa a la psicologia s’ha demostrat l’eficiència dels tractaments en habilitats socials, autoregulació emocional i pautes pels familiars pel tractament dels conflictes, tanmateix s’han de fer conjuntament adaptacions en el currículum escolar.

Cal realitzar un seguiment psicològic amb les mares, els pares i tutors. Paral·lelament  es treballen tractaments psicològics grupals amb adolescents, mares i pares, i el tractament psicològic individual i en alguns casos, la teràpia assistida amb gossos.

L’objectiu de les intervencions es adaptar-les a l'edat dels infants, als adolescents i a les seves dificultats cognitives. Cada intervenció psicològica, va precedida per una avaluació neuropsicològica que  ens permet conèixer el rendiment cognitiu, l'estat emocional i conductual de les persones.

Inclou l'exploració de les capacitat cognitives com l’atenció, la memòria, el llenguatge, la praxis, les gnòsies i les funcions executives. El nivell d'autonomia de la persona en la vida quotidiana,  l'estat d'ànim, el comportament i la personalitat. 

Amb l’avaluació neuropsciològica, podem identificar les àrees alterades i el grau d’aquesta alteració.

També és sabut que aquests trastorns solen aparèixer en la primera infància i són fruit del consum d'alcohol durant l'embaràs. L’alcohol travessa la placenta, provocant que l’alcohol arribi al fetus.

Els efectes de l’alcohol en un fetus sorgeixen a qualsevol trimestre durant la gestació, ja que el desenvolupament del sistema nerviós central es dona durant tot l'embaràs. És independent del tipus d'alcohol, de la graduació i de la quantitat que se'n consumeix. Podem afirmar que no hi ha cap moment o trimestre segur per consumir alcohol durant l’embaràs.

Un altre qüestió important és que els TEAF no són genètics, els fills i filles de les persones amb TEAF no neixen amb el trastorn, està demostrat que únicament apareix un cop s’ha fecundat l’òvul. És aleshores quan el consum d’alcohol per part de la mare causa danys irreversibles en el fetus.

Per tant no són hereditaris, però les persones amb TEAF tenen més risc de consumir substàncies o de patir les discapacitats secundàries associades al trastorn, fet que pot provocar conductes de risc en les diferents etapes, també durant l’embaràs.

El dia 9 de setembre és el Dia Mundial dels Trastorns de l’Espectre Alcohòlic Fetal. El principal problema del TEAF és que ha passat desapercebut massa vegades per manca de diagnòstic i en no reconèixer el consum real d’alcohol durant l’embaràs.

Segons els experts, la presència del TEAF en infants d’orfenats russos és d’entre el 30% i el 70% degut a que un 90% de les dones russes en edat fèrtil consumeixen alcohol i fins a un 20% continuen consumint-ne durant l’embaràs.

Unes xifres molt més altes entre les mares en risc d’exclusió social, el 40% dels nounats exposats prenatalment a l’alcohol tenen TEAF. Un estudi dut a terme a Suècia, va trobar una prevalença d’un 52% de TEAF entre el col·lectiu d’infants adoptats procedents de països de l’Europa de l’Est.

F. Scott Fitzgerald (1896-1940) va afirmar, «En primer lloc tu prens una copa, després la copa es pren a la beguda i per últim és la beguda qui et pren a tu”. Va ser un novel·lista estatunidenc, considerat un dels més importants escriptors nord-americans del segle XX,  portaveu de la generació perduda. Són  aquells nord-americans nascuts en l'última dècada del segle XIX i que van passar a l'edat adulta durant la Primera Guerra Mundial.

Joan Rodríguez i Serra és educador social

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local