Literatura

Los demonios del Reich

Coberta de 'Los demonios del Reich' de Fabiano Massini. Eix

Coberta de 'Los demonios del Reich' de Fabiano Massini. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La novel·la segueix més o menys la mateixa base, la investigació de fets produïts al voltant dels dirigents nazis. Si a l’Àngel de Munich, la seva primera novel·la amb el comissari Siegfried Sauer com a protagonista, s’investigava la mort d’una neboda de Hitler, Geli Raubal. La mort s’havia produït amb circumstàncies estranyes i Sauer començà la investigació en mig d’estranyes pressions dels seus superiors, però rep el requeriment del mateix Hitler perquè arribi fis el fons del cas.

La resolució del cas però el porta ha haver de fugir de Munich i reapareix ara a Viena on fa de vigilant municipal, viu amb Rosa una noia que el va ajudar en la investigació anterior. Rosa és una activista contra el nazisme que ha marxat a Berlín. Sauer rep una visita que li lliura un document de Rosa i ell reconeix en el missatge que hi ha una situació de perill. Sauer trenca el seu aïllament i marxa a Berlín a veure que pot esclarir.

Fabiano Massimi (Mòdena, 1977) continua vivint a la ciutat en la qual va néixer i allí treballa com a bibliotecari a la Biblioteca Antonio Delfini. Es va llicenciar en Filosofia per la Universitat de Bolonya. Després d'un període d'estudi en la Universitat de Mánchester, va obtenir un màster en tècniques narratives per l'Escola Holden de Torí, on també va ser bibliotecari. Ha estat col·laborador de diferents periòdics com La Stampa i L’Unità. Des de 2003 és consultor per a algunes de les principals editorials italianes, sobretot Einaudi, on exerceix d'editor i traductor de narrativa anglesa i d'assaig. L'autor ha col·laborat amb diverses editorials exercint el paper de lector, editor d'antologies, traductor de l'anglès i editor de ficció i no ficció.

El 2017 va guanyar el Premi Tedeschi a la millor novel·la inèdita policíaca amb El Club Montecristo. L'àngel de Munic, la traducció del qual està en marxa en nou països, ha estat aclamat per la crítica i s'ha convertit en un èxit entre els lectors.

La novel·la comença quan Siegfried Sauer, que ara treballa com a vigilant de l’ajuntament de Viena torna a casa seva i troba una postal, sap que això significa que la seva excompanya Rosa està en perill i li cal ajuda.

La postal li ha portat en Karl Julian un ex company seu i agent doble ja que treballa per nazis i pels comunistes.

Sauer retorna  Alemanya, no les té totes ja que encara hi pot haver qui recordi el seu paper en la investigació anterior en la mort de la neboda de Hitler.

Fa ja dos mesos llargs que no sap res de la seva parella que va deixar-lo a Viena amb el propòsit de tornar a Alemanya per a unir-se a la resistència contra els nazis i acabar amb el partit des de dins.

La postal que rep té un missatge que Sauer sap que és una crida d’auxili, a partir d’aquí comença una recerca per trobar a Rosa, l’ajudaran en aquesta feina un antic company Mutti que ell creia que era nazi ja que va tenir molt a veure en la sortida de Sauer d’Alemanya i la Johanna Tegel una agent de la policia que també treballa amb Mutti i que constitueix una ajuda fonamental en el desenvolupament de la recerca de la Rosa Rach.

Sauer que ha arribat clandestinament a Berlín s’ha de moure amb discreció i intentant passar desapercebut. Coincideix la seva presència amb l’assassinat de diverses dones que tenen totes una forta semblança amb la Rosa. Això els fa témer que els serveis secrets nazis busquin al Rosa per eliminar-la ja que es tem un atemptat important anunciat per part dels comunistes.

Des dels cabarets, els clubs nocturns amb festes, resseguir els baixos fonts de Berlín, fins l’ambaixada Russa passant per les oficines dels jerarques nazis. Sauer i els seus amics van investigant i van apropant-se a la Rosa. Tot però és molt confús i el doble joc de moltes persones, policies i espies fa que regni la confusió.

La recerca segueix i després de sortejar molts paranys i dificultats troben la pista bona que els portarà a trobar la noia i també es precipiten els fets, els mateixos capitostos nazis han programat el gran atemptat, l’incendi del Reichstag, el Parlament Alemany, en ple incendi el que serà el futur ministre de propaganda Goebbels fa declaracions per inculpar els comunistes de l’acció i fins i tot s‘acusarà al jove Marinus Van der Lubbe de l’incendi i serà executat ràpidament.

Pocs mesos després Hitler arribava al poder.

Mentre el nostre protagonista junt amb els seus companys torna a fugir i vet a saber quan el tornarem a trobar en una nova investigació.

Un cop més la destresa narrativa de l’autor combina la història d’aquells moments transcendents per Alemanya amb una ficció ben arrodonida que fa que el llibre esdevingui un document, amb part novel·lada, d‘un dels moments crucials en la història d’Alemanya, la preparació del nazisme per conquerir el poder.

La novel·la és també el deixar constància de que hi havia joves que van oposar-se de manera directa, amb perill per les seves vides, al nazisme.

Llibre molt interessant, novel·la negra ambientada en uns moments en que Alemanys viu un dels episodis que comportarà més dissort al llarg dels anys següents i també la segona guerra mundial.  

Un perfecta combinació entre la història i el thriller.

Los demonios del Reich
Fabiano Massini
Col. Narrativa internacional
Editorial Alfaguara
Barcelona, setembre 2021

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local