Literatura

Esperando el diluvio

Coberta de 'Esperando el diluvio' de Dolores Redondo . Eix

Coberta de 'Esperando el diluvio' de Dolores Redondo . Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Els llibres són una excel·lent fusió de novel·la negra amb alguns dels aspectes més populars de la tradició dels mites ancestrals navarresos. Tot plegat  ha donat un resultat notablement acceptat i extraordinàriament valorada per la premsa especialitzada i, el que importa més, pels lectors i lectores. Així en les novel·les apareixien elements de la mitologia basco-navarresa com el personatge mític del Basajuan, un gegant que és el protector dels ramats, el Tarttalo, un ciclop de dimensions i força enorme que devorava a les seves víctimes i deixava els ossos a les entrades de les coves per advertiment dels qui passaven pels seus dominis. I finalment el Inguma, un dimoni que immobilitza els nens petits que dormen, els pren l’aire i acaben morint-se.

Ara torna amb la novel·la Esperando el Diluvio, la trama es desenvolupa a la ciutat de Bilbao en mig de les inundacions de l’any 1983. No hi ha personatges mítics però la pluja, com element natural desfermat, hi té un paper important i a diferència de les altres ens trobem en un entorn urbà de la ciutat de Bilbao que queda perfectament descrita i dibuixada en la narració.

Novel·la emocionant, de persecució d’un criminal al llarg dels anys i en situacions diferents i també amb un entrellat d’històries personals i emocionals diverses.

Dolores Redondo es va donar a conèixer com a escriptora escrivint contes infantil i narracions breus. Va publicar la seva primera novel·la Los privilegios del ángel, a l’any 2009, novel·la que recrea la vida a un port pesquer, el de Pasai, als anys seixanta i setanta i a la Donosti actual amb el llaços indestructibles de l’amistat infantil. Amb el Guardián Invisible, amb unes vendes superiors als 100.000 exemplars, va iniciar una trilogia amb la inspectora Salazar de protagonista i en el marc de la vall del Baztan. La novel·la ha estat un fenomen editorial ja que ha estat adquirida per moltes editorials per traduir-la a una quinzena d’idiomes i també per ser portada al cinema pels productors de la mítica Millennium de Stig Larsson. La Trilogia del Baztán, va ser el fenomen literari en castellà més important dels darrers anys. Les tres entregues volums El guardià invisibleLlegat als ossos Ofrena a la tempesta, han arribat a tres milions de fidels lectors; i entre el 2017 i el 2020 es van estrenar amb èxit les tres adaptacions cinematogràfiques, actualment disponibles a Netflix. A la trilogia el va seguir Tot això et donaré (Premi Planeta 2016), la novel·la guanyadora d'aquest guardó més venuda dels darrers temps. El 2019 va publicar La cara nord del cor i va tornar a l'univers del Baztán, l'adaptació del qual està en vies de desenvolupament com a sèrie televisiva a Hollywood, cosa que constitueix una fita de la ficció espanyola contemporània. El 2021 es va reeditar Els privilegis de l'àngel, la seva primera novel·la. Avui ja són 38 els idiomes a què s'han traduït les seves obres a tot el món.

 

La trama de la novel·la és el seguiment de la persecució d’un assassí en sèrie des d’Escòcia fins Bilbao. El policia Noah Scott Sherrington està centrat, gairebé obsessionat, amb atrapar a l’assassí conegut com a John Biblia, un assassí de noies que va terroritzar la ciutat de Glasgow. Noies desconegudes entre sí però totes es troben menstruant quan les maten. El detectiu Scott té un greu problema de salut i després de gairebé aconseguir detenir a Biblia és apartat del cas per la malaltia mortal que pateix. Una cardiopatia incurable. Però Scott no fa cas de les recomanacions ni dels seus superiors ni dels seus metges i segueix les pistes que va deixant Biblia que el porten fins a Bilbao, després de passar pel port francès de La Rochelle. Així doncs bona part de la persecució es fa a la ciutat de Bilbao a l’agost de l’any 1983 en mig de les festes de la ciutat i en els dies previs a les pluges torrencials (d’aquí el títol. Esperando el diluvio) que van provocar les catastròfiques inundacions que va patir la capital. Inundacions que van comportar un desastre per la ciutat i va deixar forces morts. Aquest marc de la narració obliga a l’autora a fer una recerca històrica important per situar en la narració aquells aspectes que eren consubstancials a la ciutat en aquells anys, la tensió per la presència de l'heroïna i droga  als carrers, el terrorisme d'ETA, el començament del desplegament de l'Ertzaintza, la situació política amb l’anomenada guerra de les banderes, l‘ambient festiu de la ciutat, els usos i costums del moment, les músiques que sonaven, els programes de ràdio dels discos dedicats. Tost aquets elements formen part d’una excel·lent narració...

El policia escocès arribat a Bilbao comença seguir algunes possibles pistes que hagi deixat l’assassí fins trobar-se amb una   persona que podria ser en John Biblia, a qui persegueix de fa anys, aquest freqüenta un grups d’irlandesos, a qui segueix un jove ertzaina perquè els suposa membres de l’IRA desplaçats per contactar amb ETA. Els dos policies coincideixen de manera impensada, es donen a conèixer i neix una relació professional però també personal intensa.

La trama genera una expectativa d’investigació, molt sistemàtica, lenta a voltes, molta paciència i bon treball fins que tenen la certesa de que John Biblia és a qui segueixen i a partir d’aquí les estratègies per atrapar-lo i acabar amb la tràgica història. La desaparició d’algunes noies a Bilbao els fa pensar que encara segueix matant.

L’ertzaintza Lizarso i un noi entranyable, el Rafael amb una certa discapacitat juguen un paper important en la neutralització de l’assassí i en el desenvolupament del final de la història amb un alt cost personal. I també és important la doctora Elizondo que ajuda a Noah Scott a fer un perfil psicològic de Biblia i els pot ajudar a  entendre els passos que va fent.

La novel·la té personatges entranyables com la Maite amb qui Noha sembla reconciliar-se amb la vida i hi mantindrà una relació amorosa sempre condicionada al seu estat de salut i amb les incògnites que això va creant.

Tot plegat  una bona trama, uns enigmes per resoldre en mig d’una ciutat en que la pluja va caient i que arribarà a inundar-la.

Personatges que generen interès, trames subsidiàries que incrementen la tensió narrativa, un gran coneixement de la ciutat on es situa tota l‘acció i un final esperançador.

En la seva línia habitual i que tant èxit li ha portat, una novel·la negra carregada d’interès i sentiments.

Esperando el diluvio
Dolores Redondo
Col·lecció Ancora y Delfín N 1591
Editorial Destino. Planeta
Barcelona, novembre 2022

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local