Ensenyament

Els dimarts al sol

Eix

Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Vigilo pati. Migdia. Un dels moments avorridots de la setmana. Minuts i minuts en renglera que van passant, lliscant, escolant-se en un imaginari rellotge de sorra ben escanyat. Ells rai, xerren a l’ombra en grupets, juguen esbojarradament a bàsquet o a futbol, es persegueixen, es pengen d’un arbre (amb els braços, no fotem!) fan deures endarrerits -un freak que no ha descobert encara el xat GPT- diuen grolleries en veu molt alta per remarcar que poden dir-les -encara no han descobert que el que és realment complicat és no dir grolleries constantment- i mentrestant, tu, estoic, a peu dret, els observes.

És interessant veure com evoluciona la sociologia del grup, com es va integrant aquella o aquell altre -un fenomen que al pati esdevé físic, com una barreja en un fluid- o com n’és de valorat en X pel seu llançament de tres. Qui no és mai al pati es perd dades bàsiques. Al cap i a la fi, per a molts alumnes, l’estona més important del dia és aquesta, ens agradi o no. Ells somnien a ser futbolistes amb molta més freqüència que escriptors, basquetbolistes molt abans que químics, o sigui que és aquí, al pati, on ho donen tot, on estan motivats, on es juguen les relacions socials que són -sense cap dubte- molt més importants per a ells que la gràfica d’una funció de segon grau.

El pati també és el lloc dels conflictes. La puntada a destemps, la reacció desmesurada, l’agressió -de vegades- els records a les mares o a les germanes o les bromes que no fan ni mica de gràcia. Nosaltres som allà, asseguro a tothom que som allà. Ara bé, només podem intervenir a posteriori. És evident, però sé que costa d’entendre: primer passen les coses, després arribem els mestres. Sempre, després. Si posem més gent al pati, arribaran també sempre després. Ser-hi presents és molt important, però no ho és tot.

I la veritat és que si m’avorreixo és perquè no puc sortir corrents a perseguir aquella pilota o a llençar un triple o a jugar sense més història, jugar. Us en recordeu? Érem tan feliços quan jugàvem! Quina enveja! Quines rialles més desacomplexades! Miro el rellotge. Encara em queden deu minuts…

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local