Literatura

Ruta d’escapada

Coberta de 'Ruta d’escapada' de Philippe Sands. Eix

Coberta de 'Ruta d’escapada' de Philippe Sands. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Eren oficials que havien estat compromesos en accions contra el drets humans i en l’holocaust i havien participat molt d’ells de manera activa i per això eren buscats per les autoritats aliades per portar-los judici o reclamar les responsabilitats. Existien diverses xarxes que ajudaven a fugir els nazis amb destinació a sudamèrica o bé a les dictadures franquista  o portuguesa. Són conegudes la presències de jerarques nazis a la Costa del Sol espanyola o l’Argentina o Xile.

A partir d’una d’aquestes rutes de fugida l’autor aprofundeix en la personalitat d’Otto Wächer i també s’endinsa en les condicions i causes que permeten que persones de les que podríem dir-ne i qualificar-les de normals i corrents es converteixin en persones sense cap mena d’humanitat i que treguin el pitjor de la condició humana que els converteixen en depredadors.

L’autor ja havia publicat a l’editorial Anagrama una altra novel·la document Este-Oeste llibre que amb una qualitat memorable, va explicar la història i en una mena de retrat coral de la seva família, perseguida i exterminada com moltes altres per l’horror nazi. Ja posava en aquest llibre el focus en denunciar els crims contra la humanitat que havien comés els nazis en tots els indrets on havien actuat.

Philippe Sands (Londres, 1960) és professor de Dret Internacional en l'University College de Londres i advocat. Ha intervingut en destacats judicis internacionals celebrats en el Tribunal de Justícia de la Unió Europea i en la Cort Penal Internacional de la Haia, incloent els casos de Pi­nochet, la guerra de Iugoslàvia, el genocidi de Ruanda, la invasió de l'Iraq i Guantánamo. És autor dels assajos Lawless World, sobre la il·legalitat de la guerra de l'Iraq, i Torturi Team, sobre l'ús de la tortura per part de l'administració Bush. És col·laborador habitual de publicacions com Financial Times, The Guardian, The Nova York Review of Books i Vanity Fair, i comentarista de la CNN, la MSNBC i el BBC World Service.

La narració comença a l’any 1949 quan uns monjos porten a un hospital de Roma a una persona amb una greu afectació al fetge. L’home està en una situació crítica i amb poques possibilitats de sobreviure. El malalt rep poques visites però destaquen entre elles la d’un bisbe i la d’una dama prussiana. Aquesta vista indica que la persona no és qualsevol que deu tenir algun nivell d’influència en l’àmbit de l’església.

L’autèntica filiació de l’home és Otto Wächter encara que figuri amb una altre nom en el registre d’admissió a l’hospital. Wächter era un alt oficial nazi i perseguit per les seves actuacions, era la ma dreta i executora de Hans Frank, el Carnisser de Cracòvia, jutjat i penjat a Nuremberg. Hans Frank ja havia estat en part protagonista de l’anterior obra del mateix Sands Este-Oeste.

Sands a través d’un fill de Hans Frank coneix al fill d’Otto Wächter, Horts, qui li confirma la identitat de l’home mort a l’hospital de Roma i afegeix que va ser enverinat per algun col·laborador de la xarxa de fugida. El fill convençut de que potser es podria demostrar la innocència del pare posa disposició de l’escriptor una ingent quantitat de documents (més de vuit-mil) i nombroses cartes que Wätcher havia enviat a la seva dona la Charlotte una artista austríaca de clara tendència antisemita la correspondència entre el matrimoni és molt interessant per copsar la personalitat del jerarca nazi en un pla humà i familiar. A més hi ha extensa documentació, quaderns, papers i moltes fotografies així com documentació relativa a la xarxa de fugida amb el recolzament del Vaticà.

El fill d’Otto Wätcher tot i admetre que el seu pare va participar en algunes accions crec que el seu pare no és responsable com se l‘acusa de la mort de més de 500.000 persones, però la realitat és que en el llibre de Sands no hi cap conclusió que consideri aquesta innocència.

El llibre ens presenta la figura del personatge i les seves actuacions que va tenir responsabilitat importants en el III Reich va ser  nomenat administrador en cap del districte de Cracòvia, l’octubre de 1939, després responsable del districte de Galitzia i del gueto de Cracòvia. Abans, el 1934, va estar implicat en l’assassinat d’Engelbert Dollfuss, el canceller austríac. Tot i que la família ha manifestat sempre la seva innocència el cert que la seva signatura com constata l’autor del llibre, apareix en nombrosos documents que l’impliquen fins el final en actuacions criminals. El llibre va reconstruint la seva història i la seva ocultació quan acaba la guerra i passa un temps amagat als Alps austríacs després de fugir de Polònia, quan aquesta esta ja no és possible fuig cap a Roma un cop la guerra ja està acabada.

A Roma, Otto Wächter ja amb el nom fals d’Alfred Reinhardt contacta amb un capellà austríac que havia muntat una xarxa per ajudar a escapar als nazis que podien arribar fins a Roma i els aconseguia passatges cap a Sud-americà. Era la coneguda com la  ruta de les rates on confluïen interessos ben diversos des dels interessos del nord-americans que llavors estaven aprofitant qualsevol qüestió que el portés a combatre el comunisme fins el paper de l’església i del Vaticà en la complicitat en la xarxa de fugida de molts nazis.

El llibre conté documents, entrevistes amb familiars, afirmacions en primera persona és un puzle amb forces peces que van encaixant per conèixer la figura del jerarca nazi i la seva participació en fets criminals amb una absoluta impunitat.  

El llibre és una narració àmplia, excel·lentment documentada, només cal llegir les notes i consultes fetes per saber que el llibre és una autèntic document sobre Otto Wächter i per extensió de tants i tants nazis que van participar directament l’holocaust i crims contra la humanitat.

Realment impactant.

Ruta d’escapada
Philippe Sands
Llibres Anagrama
Editorial Anagrama
Barcelona, 2021

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local