Literatura

Els sentinelles de la llibertat

Coberta d'

Coberta d' "Els sentinelles de la llibertat" d'Oriol Canals. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

“Els sentinelles de la llibertat” Aquesta lapidària sentència presidia la redacció de la Tribuna; la més gran i moderna de Barcelona amb mil vuit-cents metres quadrats que respiraven el blau i el blanc corporatiu”.

“si sense periodisme no hi ha llibertat, nosaltres som els sentinelles de la llibertat” Així concloïa Claudi Miró el seu discurs en rebre el Premi Nacional de Comunicació....”

Aquesta és la premissa sobre la que bascula bona part de la novel·la d’Oriol Canals, a cavall entre la investigació policial i la investigació periodística. Hi ha una trama espectacular i un ritme narratiu frenètic que fa que al novel·la més que llegir-la es devori.

La història del periodisme vinculada a les investigacions criminals no és nova però aquí, en les novel·la de Canals, hi té una nova perspectiva, els i les periodistes són les víctimes i això fa pensar a la policia que hi ha alguna relació entre els assassinats i alguna informació apareguda en el mateix diari o si més no alguna relació entre les morts i el diari la Tribuna.

Oriol Canals es va llicenciar en Publicitat i Relacions Públiques a la Universitat de Barcelona. Ha desenvolupat la seva carrera professional al departament de comunicació de la multinacional nord-americana Nike, al departament de màrqueting del diari Sport i d'El Periódico de Catalunya, i actualment és director de negoci del diari Ara. Durant més de vint anys ha treballat als mitjans de comunicació des d'on ha viscut els fets que han canviat la nostra història recent. Ha publicat Fills de mala mare i Diví. Amb un estil àgil i directe, Els sentinelles de la llibertat és la seva tercera novel·la.

Quan algú com Oriol Canals fa molts anys que treballa a la “cuina” dels mitjans de comunicació és evident que en sap un niu de com funcionen, quins mecanisme usen i també com la dependència o no del poder polític, a vegades és molt subtil. Per tant coneixedor profund del món de l’empresa i dels periodistes. És director de negocis de l'ARA, té una font d’inspiració clara per construir un novel·là on treu potser el pitjor de la professió i també de la vessant política, la corrupció, el xantatge, els suborns com elements que formen part d’una trama molt ben estructurada i complexa que ens portar a conèixer els secrets que s’amaguen darrera els “sentinelles de la llibertat” del diari al Tribuna. És la història d'un diari que veu amb perplexitat com la seva cúpula directiva és assassinada  successivament, en sèrie, mentre la policia investiga sense trobar masses pistes ni fils per estirar i a un periodista extern i poc amic de la Tribuna li posen a les mans la possibilitat d’ensorrar el diari del qual va desenredar-te de males maneres. La temptació és gran, però a quin preu?.

Tot comença quan en un cotxe estimbat es troba a Joan Vidal que era el director del diari Tribuna, el cos apareix amb signes evidents de tortura i maltractaments, cosa que fa sospitar que hi ha algun tipus de venjança al moment. A aquest s’hi afegeix la desaparició ja fa temps de la que hi havia estat la subdirectora del diari Úrsula Albareda. Noi se’n sap res, tot i que hi ha qui parla d’una sortida voluntària de l’escena fruita de la situació personal que vivia la periodista amb diversos conflictes personals...

El nou director de la Tribuna però no està exempt de perill i també és assassinat.

La policia, els Mossos, estan desconcertats davant la mort o desaparició dels periodistes. El grup encapçalat per la sergent Bruna Cros començarà la investigació. Tindrà molt interès en obtenir resultats, la Bruna és una agent que surt del cànon habitual dels policies i ve també d’una situació complicada després de tenir un accident i d’un trencament d’una relació de manera tensa.

La investigació comença amb estudiar moviments, relacions, amistats, possibles conflictes que puguin tenir els morts i quina relació hi pot haver entre ells.

Paral·lelament es coneix també la desaparició de diversos policies urbans, un d’ells germà de l’alcaldessa i per tant hi ha una forta pressió per esbrinar que ha passat amb ells.

Hi ha relació entre tost els fets?

Paral·lelament un altre periodista Ernesto Makaroff, hàbil en la investigació i mogut pel ressentiment amb la gent de La Tribuna, diari que creia que arribaria dirigir està també interessat en el tema i rep tot un seguit d’informació que pot posar llum als fets que estan succeint al voltant del diari.

Sabrà jugar els seves cartes i es trobarà finalment en una situació en que caldrà decidir.

Té documents que de fer-se públics generarien un escàndol a  l’entorn de la relació entre el periodisme i el poder polític, però abans de decidir-se a publicar-los la sergent Cros va trobant elements que els poden portar a resoldre els morts i desaparicions. Ella fa un treball excel·lent però sap també que el mèrit se l’emportaran altres policies més ben posicionats.

Tot acabarà quan els policies descobreixen lligams entre el diari i uns fets vinculats a la  repressió dels moviments alternatius de la policia i seguint els passos dels fets els portaran fins a trobar el culpable de les morts i les causes que el porten a un seguit d’assassinats.

Mentre el periodista Ernesto Makaroff també troba la solució al fets i ha decidir que fer amb la informació...

Novel·la amb un alt ritme de seqüenciació dels fets.

Una anàlisi de la relació entre la premsa i el poder polític. Relació complexa, i masses vegades viciada per la mútua necessitat d’ajudar-se per la confluència d’ambicions sense límits.

Molt interessant.

Els sentinelles de la llibertat
Oriol Canals
Rosa del Vents
Barcelona, febrer 2023

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local