Dia de la Gent Gran

L’envelliment del SXXI, amb qualitat?

www.freepik.es

www.freepik.es

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Actualment, es pot envellir amb qualitat augmentant temps de vida?.

L’1 d’octubre és el dia internacional de la gent gran. L’Assemblea General de les Nacions Unides el va assignar per conscienciar als governs, entitats no governamentals i, societat civil, de com està l’estat de les persones grans. També, per protegir i promoure els seus drets.  

Aquest any 2023, el tema escollit és: “complir les promeses de la Declaració Universal de Drets Humans per a les persones grans: entre totes les generacions”. Amb aquesta temàtica es vol visualitzar de com es troben les persones grans en alguns països, els quals vulneren els seus drets , com el dret de com decidir envellir, la bretxa digital, edatisme, l’absència de participació social, sentiment de soledat no volguda i, disminució d’ingressos econòmics.

La societat està davant un gran repte, d’un canvi de paradigma de com afrontar l’envelliment.

Vivim més anys, però, amb quina qualitat?. Hem de canviar de “xip”, sobre tot en el plantejament de les polítiques on han de reflectir el concepte d’envelliment, amb polítiques no només adreçades a les persones grans, si no, també de forma transversal, en tots els cicles vitals de la  vida. Comencem a envellir des que naixem, fer-se vell, no es fer-se dependent, és fer-se gran de forma participativa en la societat, de poder decidir, de gaudir d’un bon estat de salut, de tenir bones condicions socials, econòmiques i socials.

La dependència física, o d’altres, ha de ser la més curta possible en la vida de la persona, perquè així sigui, els governs han de proposar polítiques d’atenció integral centrades a la persona i polítiques per envellir de forma activa, saludable i participativa en la societat. És significatiu que tots els agents i parts interessades tinguin present els drets de les persones grans, així com les relacions solidaries entre generacions. Si això fos possible, estaríem davant d’un èxit com a societat i en una societat per a totes les edats.

Gemma Armengou i Blanco
Treballadora social
Membre de la candidatura Primer el Vendrell

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!
SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local