Tardor 2015

Ex-Joaquin i setmana de tardor a Catalunya

Davallada important de les temperatures i setmana plenament de tardor

Pere Almendárez 13-10-2015 19:32 Lectures 2435
Evolució de Joaquin al llarg del seu recorregut des del mar Carib fins a les costes de la península Ibèrica. Universitat de Florida

Evolució de Joaquin al llarg del seu recorregut des del mar Carib fins a les costes de la península Ibèrica. Universitat de Florida

El Pont del Pilar d'aquest 2015 ha estat marcat per l'arribada a la península Ibèrica de les restes de l'huracà Joaquin. Aquest huracà que fa unes setmanes afectava punts del Carib i de la costa est dels Estats Units va creuar l'atlàntic nord arribant a les costes de Portugal i Galícia ja sense la categoria d'huracà sinó com una simple borrasca.

Els efectes d'aquest ex-huracà però van marcar la meteorologia de bona part del Pont del Pilar en especial a punts de la meitat oest de la península Ibèrica deixant precipitacions força generals i abundants en alguns sectors. A Catalunya els efectes d'aquesta depressió han estat poc destacables arribant a casa nostra les restes dels fronts amb molt poca activitat pel que fa a la pluviometria caiguda al territori.

Davallada important de les temperatures, setmana plenament de tardor

Tot i que els efectes d'aquesta depressió no han estat gaire notables al territori de Catalunya el moviment general de patrons atmosfèrics permetrà durant la present setmana del 12 al 18 d'octubre l'arribada d'una massa d'aire fred des del centre del continent Europeu.
El posicionament d'un centre d'altes pressions al nord del continent i la presència de centres de baixes pressions a la zona del mediterrani occidental obrirà la porta a l'entrada de vents de component nord des del centre del continent empenyent les masses d'aire més fred que ja comencen a baixar de latitud arribant fins als països més meridionals del continent.

Aquest fet ens portarà a parlar d'unes temperatures que si ara es troben lleugerament per sobre dels 10ºC a una altitud de 1.500 metres d'altitud, durant la jornada de dimecres 14 d'octubre parlaríem d'entre 6 i 8ºC a la mateixa alçada baixant fins als 4 a 6ºC a bona part del territori català durant la jornada de divendres. Aquesta baixada de temperatures a aquesta alçada repercutiria evidentment en una baixada també en les temperatures en superfície i notarem un ambient sensiblement més fresc durant tota la setmana fins entrat el cap de setmana.

Per últim esmentar que a mitjà termini, ja entrat el cap de setmana, les temperatures sembla que es tornarien a recuperar clarament gràcies a l'entrada d'una profunda borrasca cap al SW de la península Ibèrica, afectant sobretot l'arxipèlag Canari. Aquí durant el cap de setmana hi pot ploure de valent i aquesta mateixa depressió tornaria a portar al territori català i a bona part del llevant de la península Ibèrica un temps més estable i una recuperació clara dels termòmetres amb l'entrada de vents de component SW més càlids.

Satèl·lit visible durant la jornada del 10 d'octubre de 2015 Mapa de pressió a nivell de mar previst per dimecres 14 d'octubre

Meteorologia al Penedès

Pere Almendárez

Pere Almendárez

Seguiment i anàlisi del temps penedesenc i català.

http://tempsbanyeres.blogspot.com.es

Ensenyament

Pam! El TDAH té una base genètica!

Jordi Larregola

Els alumnes amb TDAH necessiten un entorn regulat, amb límits. Els costarà seguir-los, es perdran sovint, però la seva absència els descontrola encara més

ENQUESTA WEB

Entitats ecologistes i animalistes demanen a les administracions públiques que es limiti l'ús de la pirotècnia per l'afectació a la salut de persones i animals per contaminació acústica i també per contaminació de l'aire.

Creus que s'hauria de limitar l'ús de la pirotècnia?


No