Tardor 2015

Estiuet de Sant Martí en tota regla

Des de fa uns dies un potent anticicló amb una massa d'aire subtropical molt càlida està afectant bona part del continent europeu provocant unes temperatures rècord

Pere Almendárez 09-11-2015 22:15 Lectures 3869
Mapa amb les anomalies de temperatura (850hPa) prevista per dimarts 10 de novembre. EIX

Mapa amb les anomalies de temperatura (850hPa) prevista per dimarts 10 de novembre. EIX

L'estiuet de Sant Martí és conegut en el camp de la meteorologia per ser un període d'estabilitat atmosfèrica amb temperatures més altes del normal en plena tardor que estadísticament es produeix al voltant del dia 11 de novembre coincidint per tant amb la data d'aquest sant. En castellà es coneix com el Veranillo de San Martín.

Aquest 2015 l'estiuet de Sant Martí arriba puntual a Catalunya i durant tota la setmana del 9 al 15 de novembre gaudirem d'un temps molt estable en conjunt amb unes temperatures molt altes per l'època de l'any.

Des de fa uns dies un potent anticicló amb una massa d'aire subtropical molt càlida per les dates en què ens trobem està afectant bona part del continent europeu provocant en alguns casos unes temperatures rècord en un mes de novembre.

Amb aquests mapes ja podem deduir que ens esperen uns dies d'estabilitat meteorològica a bona part del sud del continent i per tant també a Catalunya. L'anticicló no sembla que ens vulgui abandonar com a mínim en tota aquesta primera quinzena del mes de novembre. Les temperatures seran clarament més altes de les normals per l'època.

La calor ja s'ha fet notar a Catalunya dies enrere i en especial a l'alta muntanya on les boires no han aparegut i la capa d'aire més càlid ha entrat amb més consistència. A continuació mostrem els rècords de temperatura màxima registrats a diferents estacions de la xarxa del Servei Meteorològic de Catalunya durant el dia 7 de novembre que han registrat una temperatura màxima rècord en aquest mes com a mínim des de fa 10 anys.

El mateix dia 8 de novembre estacions concentrades a punts dels Pirineus, especialment de l'alta muntanya van tornar a registrar rècords de temperatura màxima. No només a Catalunya s'ha fet notar aquesta massa d'aire càlid sinó que com hem vist als mapes adjunts aquesta entrada d'aire càlid també ha afectat molts altres punts del continent europeu. A França també s'hi han registrat rècords, alguns des de 1925, de temperatura màxima per un mes de novembre.

Estabilitat i boires

També han estat noticia aquests últims dies les boires que han afectat bona part del litoral i prelitoral de Catalunya atípiques en aquestes dates. El potent anticicló que tenim a sobre fa que l'aire sigui més pesat i aquesta és la principal causa de la formació d'aquest fenomen. La combinació d'aquest aire més pesant, la poca ventilació (vents molt febles) i l'alta humitat concentrada a les capes baixes properes a les zones litorals provoquen una saturació d'humitat que acaba provocant l'aparició d'aquest fenomen.


Meteorologia al Penedès

Pere Almendárez

Pere Almendárez

Seguiment i anàlisi del temps penedesenc i català.

http://tempsbanyeres.blogspot.com.es

Ensenyament

Pam! El TDAH té una base genètica!

Jordi Larregola

Els alumnes amb TDAH necessiten un entorn regulat, amb límits. Els costarà seguir-los, es perdran sovint, però la seva absència els descontrola encara més

ENQUESTA WEB

La pandèmia ens obliga a estar tancats a casa, que és la millor manera de frenar els contagis. Després de dues setmanes de confinament, ens agrada pensar en allò que farem quan això s'acabi.

Què és el primer que faràs quan s'aixequi el confinament?

Anar a veure la família
Quedar amb els amics
Sortir a fer esport
Anar a la perruqueria
Organitzar una festa
Passejar per la natura
Crec que em costarà tornar a la rutina
Altres