Pluja de meteors

Llàgrimes de Sant Llorenç 2015 al Penedès

Aquesta pluja de meteors es produeix per la pols còsmica de la cua d'un cometa, concretament el cometa Swift-Tuttle que dóna la volta al Sol cada 135 anys

Pere Almendárez 11-08-2015 7:56 Lectures 4057
Imatge de la pluja de les Perseides feta per la NASA l'any 1995. EIX

Imatge de la pluja de les Perseides feta per la NASA l'any 1995. EIX

En aquesta entrada del blog parlarem avui d'un fenomen astronòmic i no pas meteorològic com ho fem habitualment. Durant la nit de dimecres 12 i dijous 13 d'agost d'aquest 2015 arribem al punt de màxima activitat de la pluja de meteors de les Perseides o com anomenada col·loquialment les Llàgrimes de Sant Llorenç

Aquesta pluja de meteors es produeix per la pols còsmica de la cua d'un cometa, concretament el cometa Swift-Tuttle que dóna la volta al Sol cada 135 anys. Cada any la Terra travessa la cua d'aquest cometa i la resta de partícules que aquest cometa deixa al seu pas (partícules minúscules de la mida de grans de sorra) i que viatgen a una velocitat aproximada de 59 Km/s produeixen aquestes tracen de llum tan impressionants al cel, degut per tant, a la seva gran velocitat de desplaçament.

Aquesta pluja de meteors que s'inicia al mes de juliol (aproximadament) fins a finals d'agost té el seu màxim punt de visibilitat entre els dies 10 i 14 d'agost. El nom popular de les Llàgrimes de Sant Llorenç rau en aquest fet, la proximitat de la festa de Sant Llorenç entre els dies de màxima visibilitat. En èpoques antigues al observar-se aquest fenomen al cel, existia la creença que eren les llàgrimes del sant Llorenç que va ser cremat en una graella.

Previsió del cel durant la nit del 12 al 13 d'agost al Penedès

Una de les premisses essencials per a l'observació d'aquest fenomen astronòmic tan especial és l'estat del cel i en aquesta entrada intentarem fer una petita previsió del cel a la zona del Penedès i voltants durant aquesta nit astronòmicament especial.

L'aproximació d'un front fred que ens afectaria durant les jornades de dijous/divendres especialment ens podria complicar ja la situació del cel durant la nit de dimecres. Aquest front que s'aproximaria ja per ponent durant la nit de dimecres ens podria portar moltes bandes de núvols alts i mitjans durant el vespre i nit de dimecres 12 a dijous 13 d'agost.

Creiem que a la zona del Penedès tindríem unes condicions difícils per observar aquest fenomen amb claredat a causa d'aquestes bandes de núvols alts que ja ens podrien afectar durant el vespre, tot i així, esperem també algunes estones de clarianes esporàdiques per tant qui vulgui observar aquest fenomen al territori penedesenc haurà de ser pacient.

També es recomanable desplaçar-se si es possible a llocs amb poca contaminació lumínica i fixar la vista especialment cap al nostre N o NE.

Model GFS per la nit de dimecres/dijous. Observem el pronòstic de núvols sobre bona part del territori català Model WRF per la nit de dimecres/dijous. A diferència del model GFS també ens marca la possibilitat d'algunes clarianes esporàdiques

Meteorologia al Penedès

Pere Almendárez

Pere Almendárez

Seguiment i anàlisi del temps penedesenc i català.

http://tempsbanyeres.blogspot.com.es

Ensenyament

Pam! El TDAH té una base genètica!

Jordi Larregola

Els alumnes amb TDAH necessiten un entorn regulat, amb límits. Els costarà seguir-los, es perdran sovint, però la seva absència els descontrola encara més

ENQUESTA WEB

Entitats ecologistes i animalistes demanen a les administracions públiques que es limiti l'ús de la pirotècnia per l'afectació a la salut de persones i animals per contaminació acústica i també per contaminació de l'aire.

Creus que s'hauria de limitar l'ús de la pirotècnia?


No