Centre ocupacional

Els veïns nous

Centre ocupacional de Mas Albornà. Eix

Centre ocupacional de Mas Albornà. Eix

El 2 de febrer de  2015, el Centre ocupacional de Mas Albornà (centre de dia per a persones amb discapacitat intel·lectual) va aterrar a Vilafranca del Penedès, a la Plaça de la Verema, al barri de Les Clotes. Deixàvem enrere les instal·lacions al polígon de Sant Pere Molanta i les del Mas de les Cabanyes, per a començar una nova etapa.

Per primera vegada, usuaris i professionals estaríem ubicats en un mateix espai, i això ens obria un munt de possibilitats que fins uns mesos enrere no ens havíem ni plantejat, com ara no necessitar els vehicles per desplaçar-nos o poder participar de la vida quotidiana d’una ciutat com Vilafranca.

A partir d’aquest moment, podríem anar a comprar per preparar-nos les amanides del dinar del dilluns; aniríem a la biblioteca a escoltar música i a mirar llibres i revistes; engegaríem un servei d’encàrrecs per a la fundació consistent en anar a buscar les cartes a correus o portar papers al notari; utilitzaríem els equipaments municipals de l’Escorxador per a fer l’activitat d’afectivitat; o esmorzaríem de tant en tant en alguna cafeteria del centre... Tot aquest ventall de noves activitats no fan més que teixir a poc a poc relacions de veïnatge i sinergies amb la comunitat, fent-nos visibles i fent visibles les nostres capacitats.

Un any després, podem dir que ens hem integrat al barri i a Vilafranca en general. El grup d’envelliment del nostre centre va al casal d’avis del carrer Peguera, hem anat a fer tallers a escoles i instituts de Vilafranca, els bars de la zona ens coneixen, els veïns ens saluden i parlen amb molts de nosaltres i alguns migdies juguem una estona a pilota a la plaça amb alumnes de l’institut.

En resum, i a través de la nostra experiència amb el trasllat, podem afirmar que la normalització s’aconsegueix actuant amb normalitat, sense forçar, sense etiquetar, sense diferenciar, sinó compartint, i això és el que hem fet: hem estat uns veïns nous, gairebé un centenar, entre usuaris i professionals, que ens hem plantat en aquest nou emplaçament, i a hores d’ara formem part del veïnatge, i com a bons veïns tenim sempre la porta oberta a compartir i aprendre.

Goretti Gallart. Psicòloga del centre ocupacional de Mas Albornà

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!

També et pot interessar

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!