Campus Universitari de la Mediterrània

La regeneració de dunes i platges: beneficis ecosistèmics

CUM 09-11-2016 16:47 Lectures 2831
Platja del far. Eix

Platja del far. Eix

L’ecosistema dunar representa un dels darrers testimonis dels ambients litorals sorrencs de caire natural de les nostres costes. Són un ecosistema molt valuós ja que té una presència extremadament reduïda al Mediterrani.

El fet de ser un ecosistema propi d’un lloc estret (la franja dels primers metres de la costa), i que el litoral de totes les ribes del nostre mar es trobi molt alterat per l’urbanisme i per la pressió del turisme, fan que quedin molt pocs casos de dunes naturals.

Es tracta d’ambients que conformen paisatges altament representatius del nostre litoral primitiu, per tant, de com eren les nostres costes prèviament a que fossin intensament transformades pel desenvolupament urbanístic de les últimes dècades. Són ambients molt fràgils que avui dia es troben perillosament amenaçats. A més d’una vegetació molt especialitzada, amb plantes adaptades al sòl sorrenc, la sequedat i l’alta salinitat, s’hi troben multitud d’insectes, alguns rèptils i diferents espècies d’ocells insectívors.

Cal tenir en compte la importància que té preservar aquests ambients, no tan sols per conservar la seva bellesa i salvar-los de la desaparició, sinó també per les funcions que desenvolupen en la protecció i conservació de les platges i en l’apantallament i suavització dels vents i aerosols marins. Els cordons dunars litorals protegeixen de l’erosió el front costaner i estabilitzen el seu perfil, atenuant doncs l’acció erosiva dels temporals.

No cal oblidar, tampoc, l’elevat valor estètic i paisatgístic que tenen les dunes, ja que configuren un paisatge singular que té un gran valor identitari, a causa de la seva singularitat. Això fa que sigui un element paisatgístic molt ben valorat, que reforça l’atractiu turístic del nostre litoral.

En aquest context, el Campus Universitari de la Mediterrània programa la conferència (gratuïta) “La regeneració de dunes i platges: beneficis ecosistèmics” el proper 24 de novembre a l’auditori de Neàpolis de Vilanova i la Geltrú. L’expert Aaron Marcos Fernández tractarà de transmetre la importància de la regeneració dunar en la dinàmica sedimentària litoral, evidenciar el futur crític de les nostres platges envers a la inacció de les administracions públiques, i explicar la correcta metodologia per la reconstrucció dunar.

El blog del CUM

Campus Universitari de la Mediterrània

Campus Universitari de la Mediterrània

Activitats i cursos des d'una dimensió mediterrània

http://www.campusmed.net

Ensenyament

Pam! El TDAH té una base genètica!

Jordi Larregola

Els alumnes amb TDAH necessiten un entorn regulat, amb límits. Els costarà seguir-los, es perdran sovint, però la seva absència els descontrola encara més

ENQUESTA WEB

El Penedès i Garraf en ple arriba a la segona fase del desconfinament. A les portes de l'estiu i amb un futur incert, segurament ja heu començat a fer plans per a les vostres vacances

Heu començat a fer plans per aquest estiu?


No