Coaching

Es busquen valents

Ciprià Pernas Fidalgo 19-03-2017 11:21 Lectures 657

Assetjament escolar, ciberassetjament, mobbing, violència de gènere, masclista, intolerància, fanatisme, xenofòbia, misogínia, intolerància o maltractament animal, són algunes variants d'un mateix assumpte amb el qual els humans practiquem la irresponsabilitat i l'abús, menyspreant als altres i a l'entorn que ens dóna i permet viure. Desconfiança i por són dos explosius que combinats poden generar qualsevol de les reaccions humanes que hem enumerat anteriorment. A més, no es necessiten destreses extraordinàries per desenvolupar-les. Amb una dosi suficient d'ignorància estarem preparats per convertir-nos en grans especialistes en qualsevol d'aquestes formes de criminalitat.

Alguns diuen que el que la fa la paga. No obstant això, la societat intueix, quan no sap, que això no és cert i que el grau de permissibilitat que s'aplica no és el mateix en totes les capes de l'espectre social. Això lluny d'ajudar, acaba per potenciar les reaccions conscients e inconscients d'impunitat que qualsevol ésser humà practica en la seva vida quotidiana, en la qual no es dóna importància a coses que fem i que tenen un alt impacte negatiu en l'entorn. A la curta, també en qui comet el disbarat encara que ell no ho sàpiga.

La gestió que es realitza des dels àmbits de poder fins als nuclis familiars, fomenten que qualsevol de les situacions descrites no siguin més que una conseqüència lògica de l'après. Ens hem acostumat des de la infantesa fins que ens toca a nosaltres la responsabilitat d'instruir en creences i valors als nostres fills.

No queda una altra que treballar la paraula clau en aquesta tempesta de vida que tant dolor i conseqüències terribles aporta a persones, famílies, societats, civilitzacions i planeta. És la ignorància.

Treballar-la fins a revertir-la a força de cultura, coneixement, inspiració, imaginació i creativitat. Armar-nos del valor suficient per posar en dubte altres valors que hem heretat o après. L'evolució universal demanda posar el focus en la permanent actualització de tot allò en el que creiem. No és coherent admetre, utilitzar i integrar la tecnologia que ens desborda i que trenca amb els paradigmes de la ciència de fa escassos cinquanta anys, com per exemple, en forma de telèfons intel·ligents i alhora mantenir que algú és inferior a un altre pel fet de tenir determinats trets o creences diferents. Tenim la insana capacitat de segregar el valor aliè en funció d'idees poc menys que pelegrines sinó eixelebrades. Mentrestant, som profunds coneixedors de les més trencadores tecnologies de la comunicació o de la gestió global amb les que diem estar “a l’última”.

Afegim a la formació de les noves generacions gigues i megues de cultura matemàtica i científica que  atorguen claus de suposat anonimat per fingir i ser qui no som en realitat dins dels llimbs cibernètics. Mentrestant, es flirteja i sobrepassa qualsevol forma d'abús o agressió als altres quan estan o estem dins de les xarxes. Així llevem l'oportunitat de raonar, imaginar i capbussar-nos en les aigües de la filosofia i l'humanisme. Robotitzem persones mentre que pretenem humanitzar robots perquè facin amb trets d'humanitat la nostra vida més fàcil. La ignorància de nou ens posa la bena als ulls perquè no siguem conscients que així, solament seguim fent-nos la vida difícil a nosaltres mateixos i insípida i absent de sensibilitat per als nostres fills.

Per exemple, respondre a aqueta pregunta...  quants dels vostres petits han viscut alguna vegada i serien  capaços de reconèixer el sabor d'una figa mentre han estat penjats de la branca d'una figuera?

A risc que em cridin pessimista, molt pocs d'ells han arribat o arribaran a veure una figuera amb figues que recollir, a menys és clar, que ens adonem del molt que mereix la pena salvaguardar tot allò amb capacitat de generar fruits com l'amor, la sensibilitat, el desig de lliurament i l'aventura del viure a les seves experiències vitals.

Per aconseguir-ho necessitem també trobar a un altre tipus de valents que s'atreveixin a nedar contra la corrent que ens aboca a cap lloc, posant seny entre la ciència, la tecnologia, les humanitats, les creences, els valors, les emocions i l'entorn global.

T'ha interessat aquest contingut?

Subscriu-te al butlletí d'Eix Diari i rebràs la informació més destacada al teu correu electrònic

Mitjançant l'enviament del meu email confirmo que he llegit i accepto la política de privacitat.

Les paraules no són innocents

Ciprià Pernas i Fidalgo

Ciprià Pernas i Fidalgo

Tot assoliment comença amb la decisió d'intentar-ho

http://cipripernascoach.blogspot.com.es/

Promoció econòmica

A la recerca del CIT del segle XXI

Miquel Casellas

Un cop més s'ha de plantejar la seva raó de ser i s'ha d'actualitzar o fer un pensament perquè sinó la crua realitat li marcarà un futur més aviat negre. Una entitat amb 67 anys d'història i que és un clar exemple de la realitat del comerç a casa nostra

ENQUESTA WEB

El Parlament ha iniciat el tràmit per portar a la Mesa del Congrés dels Diputats la despenalització de l'eutanàsia i l'ajuda al suïcidi.

Ets partidari de la despenalització de l'eutanàsia?


No