Impostos municipals

Què passa amb l’IBI a Vilanova i la Geltrú?

Olga Arnau i Sanabra 18-05-2017 19:54 Lectures 7255
Què passa amb l’IBI a Vilanova i la Geltrú?. Eix

Què passa amb l’IBI a Vilanova i la Geltrú?. Eix

Són molts els veïns i veïnes que ens aturen pel carrer queixant-se de la crescuda desmesurada de l’IBI quan, teòricament, segons el govern sociovergent, només hi ha hagut un increment de més de 100€ en un terç dels habitatges. L’elevat nombre de queixes i l’anàlisi de diferents casos, ens ha portat a fer una anàlisi exhaustiva de les xifres i a adonar-nos que el que diu el govern no és del tot cert.

Des d’ERC ja fa temps que denunciem l’opacitat de la informació i la manca de transparència del govern sociovergent i l’IBI n'és un bon exemple. No és cert que només un terç dels habitatges han vist incrementat en més de 100€ el seu rebut d’IBI, les dades demostren que el 54,38% dels habitatges de Vilanova i la Geltrú han incrementat aquest 2017 en més de 100€! La major part dels contribuents han vist incrementat el seu rebut de l’IBI per habitatge en 133,14€ de mitjana. Un 13,19% han vist duplicat el seu rebut i un 3,21% han vist incrementat el seu rebut en més d’un 100%, amb un augment de mitjana per rebut de 560€.

No ens agrada que ens enganyin i no ens agrada que enganyin la ciutadania. No podem posar al mateix sac el sòl dels habitatges amb el dels locals, el dels pàrquings, el dels comerços, l’industrial o el d’altres usos. No podem dir que un terç dels habitatges han vist rebaixat el seu rebut de l’IBI, un terç dels habitatges l’han vist augmentat fins a un màxim de 100€ i un terç dels habitatges l’han vist incrementat en més de 100€ perquè no és cert. No podem confondre la ciutadania. Si parlem de l’IBI per habitatge, el govern no pot respondre amb les dades de l’IBI global perquè sinó està enganyant. A tot això, si analitzem les dades globals veurem que tampoc es compleixen aquests terços que diu el govern perquè un 44,73% dels rebuts de l’IBI han incrementat en més de 100€. Davant d’aquesta anàlisi exhaustiva és evident que el govern menteix.

Els solars per edificar és on ha estat més escandalós l’augment de l’IBI, on el 18% dels rebuts han incrementat en un 600%, aquesta dada es tradueix en un increment de mitjana de 2.934€ per rebut. Al final, la manca de previsió del govern i la seva incapacitat de debat polític l’acabem pagant entre tots. Des del 2010 que se sabia que s’eliminaven els “topalls” (les bonificacions) i han esperat fins a l’últim moment per executar-ho sense explicar-ho als contribuents ni avançar-los l’increment a nivell individual. El més apropiat hauria estat fer una campanya informativa i una eliminació gradual i progressiva dels “topalls”, que s’hauria hagut de dur a terme al llarg del darrer mandat convergent (2011-2015) . El que sí que ha quedat clar és que ni abans ni ara no hi ha hagut voluntat política. Ara ho hem de pagar tots de cop, sense previ avís i, a sobre, veient com el govern va ocultant les xifres reals perquè són escandaloses.


Olga Arnau i Sanabra
Regidora d’ERC a Vilanova i la Geltrú

Tribuna

Tribuna Oberta per promoure l’intercanvi d’opinions, el debat i la reflexió

Ensenyament

L'escola està matant la creativitat. La creativitat està matant l'escola

Jordi Larregola

Jo, des de la meva sala de professors al Baix Penedès, només puc pensar amb tota sinceritat que la mala escola potser mata la creativitat, però que només una escola exigent, amb alts nivells d'excel·lència, pot alimentar-la

ENQUESTA WEB

L'Audiència de Barcelona acaba de denegar a un home l'adopció dels fills de la seva parella nascuts per gestació subrogada. El tribunal recorda que el procediment és il·legal al país. La gestació per subrogació o per substitució, la maternitat subrogada o els ventres de lloguer són un dels temes que més divideixen la societat.

Creus que s'hauria de legalitzar la gestació subrogada al nostre país?


No