Zona verda

El que no es diu sobre la 'zona verda' de Ribes Roges

Clara Mansilla 28-07-2017 12:33 Lectures 7142
La 'zona verda' de Ribes Roges. Eix

La 'zona verda' de Ribes Roges. Eix

Aquests últims dies s’han llegit un seguit d’opinions d’una part del veïnatge de Ribes Roges sobre l’àrea d’estacionament regulat, o zona verda. Voldria fer una reflexió sobre allò que no s’ha dit al respecte

Es diu que “s’ha perdut” un 40% de places d’aparcament. De ser certa aquesta proporció, el que no es diu és que “s’hauria recuperat” un 40% d’espai públic per a les persones. Tinguem present que Ribes Roges és un barri on viu molta gent gran, i també famílies amb canalla. És necessari entendre que en molts dels seus carrers les voreres són tan estretes que, entre fanals, pals i retrovisors, pràcticament no s’hi pot passar, menys encara si es va amb infants, cotxet, o es té algun problema de mobilitat. Cal repensar quina part de l’espai públic és indispensable reservar per a l’estacionament de vehicles privats, i quin espai és necessari per a les persones, i redimensionar-lo degudament, de forma ordenada, i prioritzant el bé comú. Són necessaris aparcaments dissuasoris per aquelles persones que volen anar a la platja en cotxe, això és ben segur, però els carrers de Ribes Roges no ho han de ser.

S’ha dit que perdrem visitants, però qui vol venir a Vilanova no ho deixarà de fer per haver d’aparcar a un aparcament dissuasori. El que urgeix, doncs, és oferir aquest servei, sigui als espais previstos, o bé negociant amb els propietaris dels immensos solars al costat del Parc de Baixamar, per posar un exemple.

El que tampoc es diu d’aquestes places d’aparcament “desaparegudes” és que moltes corresponen a l’espai immediatament anterior als passos de vianants, fet que dificultava la visibilitat i que havia estat motiu d’instàncies a l’ajuntament.

Hem sentit jutjar “d’innecessari” el nou carril bici, amb el pretext que ja existeix un al Passeig Marítim i un altre a l’altra banda de la via del tren. El fet és que en una ciutat com Vilanova, amb una extensió i topografia idonis per a l’ús de la bicicleta com a mitjà de transport habitual, la xarxa de carrils bici és clarament insuficient. Aquest nou tram enllaça correctament altres trams ja existents, i es troba al bell mig del camí a tres escoles, a les quals molts infants i famílies hi van en bicicleta o patinet. Això tampoc s’ha dit. Els infants tenen dret d’anar a l’escola de manera saludable i segura per un carril segregat del trànsit a motor, malgrat això suposi renunciar a una línia d’aparcament en un dels carrers del barri.

També es podria parlar de com aquesta aposta per una millora en el model de ciutat, alineada amb el que s’està fent a altres ciutats amb bons resultats, revalora els carrers dels barris i els seus habitatges, i millora la qualitat de vida de les persones que hi viuen.

És cert que el procés no ha estat transparent, que calen criteris justos en l’acreditació per aconseguir la gratuïtat, que l’estiu és el pitjor moment de l’any per fer aquestes intervencions, que no hi ha millores significatives pel que fa a l’accessibilitat, i en definitiva, que hi ha molts punts de millora. Però cal parlar també del que guanya el barri i la ciutat, i no deixar d’assenyalar com la instrumentalització política del malestar d’alguns veïns de Ribes Roges està generant una alarma desproporcionada i incitant un clima de crispació i enfrontament entre el veïnatge. 

La 'zona verda' de Ribes Roges La 'zona verda' de Ribes Roges

T'ha interessat aquest contingut?

Subscriu-te al butlletí d'Eix Diari i rebràs la informació més destacada al teu correu electrònic

Mitjançant l'enviament del meu email confirmo que he llegit i accepto la política de privacitat.

Cartes a la direcció

Publica aquí el teu article d'opinió, comentari, denúncia, agraïment, etc, envia'ns un e-mail a opinio@eixdiari.cat

Promoció econòmica

A la recerca del CIT del segle XXI

Miquel Casellas

Un cop més s'ha de plantejar la seva raó de ser i s'ha d'actualitzar o fer un pensament perquè sinó la crua realitat li marcarà un futur més aviat negre. Una entitat amb 67 anys d'història i que és un clar exemple de la realitat del comerç a casa nostra

ENQUESTA WEB

El Congrés dels Diputats ha frenat l'intent del PP i Cs d'endurir la presó permanent revisable. Els dos grups havien presentat dues esmenes a la totalitat a una proposició de llei del PNB que demanava reformar el Codi Penal i eliminar la presó permanent revisable, introduïda pel PP quan tenia majoria absoluta

Estàs a favor de la presó permanent revisable?


No