Campus Universitari de la Mediterrània

Ciutats intel·ligents: més enllà dels sensors i les dades

CUM 12-09-2017 10:22 Lectures 2415
Ciutats intel·ligents. Eix

Ciutats intel·ligents. Eix

Un dels grans reptes que els gestors del territori tenen al davant és el de definir la direcció i la idea de les anomenades Smart cities -les ciutats intel·ligents-, més enllà dels sensors i les dades.

Aquest concepte té diverses definicions però es refereix, sobretot, al paper de la tecnologia digital i l'ús de les dades generades pels seus habitants en les ciutats del present i del futur. 

Les futures o actuals ciutats intel·ligents, però, s'hauran d'enfrontar amb problemes nous i no tan nous, que no només se solucionen amb l'aplicació de tecnologia i l'anàlisi de dades.

Pobresa, crisis de refugiats, la pressurització social, immigració, atur crònic, la contaminació (per terra, mar i aire), exclusió social, estrès vital, canvi climàtic, abstencionisme, corrupció, control social, soledat, individualisme, o l'envelliment són uns quants dels problemes a afrontar i resoldre a les zones urbanitzades del territori, o en un ampli sentit del concepte, els assentaments urbans.

Davant de tots aquests nous o persistents problemes, l'urbanisme es troba en un procés de reformulació de les tècniques o eines i postulats, que aquesta disciplina utilitza.

La manca de projecte o eines planificadores útils davant la crisi del model actual han fet sorgir altres veus, provinents de moltes altres disciplines, més en enllà de l'urbanisme, que clamen per una nova manera de fer ciutat.

Una ciutat molt més centrada en els seus habitants i els seus problemes que en la planificació urbanística, la de les línies, els dibuixos i els grans projectes de zones i zonificacions. Un urbanisme basat també en les dades, un urbanisme d'oportunitats, i sobretot, un nou urbanisme, flexible i resilient, capaç d'afrontar els canvis i els nous reptes, amb adaptabilitat, amb contorns oberts i zones de connexió urbà-rural, capaç d'estar en un temps indefinit de manera productiva, el mentrestant, i sense trencament social davant d'un canvi econòmic.

En aquest context, des del Campus Universitari de la Mediterrània programem el curs “Creació d'un Market Place per a una smart maritime city”, del 25 al 28 de setembre a l’UPC de Vilanova i la Geltrú, amb l’expert Ramon Codina.

L’objectiu del curs és que l’alumne adquireixi els coneixements bàsics i metodològics de planificació urbanística, els usos dels equipaments de la ciutat i els estudis demogràfics amb les eines disponibles necessàries per dissenyar una ciutat intel·ligent.

El blog del CUM

Campus Universitari de la Mediterrània

Campus Universitari de la Mediterrània

Activitats i cursos des d'una dimensió mediterrània

http://www.campusmed.net

Ensenyament

Pam! El TDAH té una base genètica!

Jordi Larregola

Els alumnes amb TDAH necessiten un entorn regulat, amb límits. Els costarà seguir-los, es perdran sovint, però la seva absència els descontrola encara més

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No