Campus Universitari de la Mediterrània

Com podem resoldre un crim?

Com podem saber si una víctima va morir per asfíxia en un accident per incendi o va morir abans?

CUM 22-09-2017 16:47 Lectures 1975
Introducció a la Ciència Forense. Eix

Introducció a la Ciència Forense. Eix

Si la sang conté monòxid de carboni, segurament va respirar els gasos i va morir amb posterioritat a l'inici de l'incendi. En cas contrari, va perdre la vida abans de produir-se el foc i podem començar a sospitar.

Aquest és un exemple de les pistes que rastregen els forenses.

Seguint en aquesta línia, els forenses coneixen perfectament que el procés de descomposició no és el mateix a l'aigua que fora. Al cap d'una setmana o més, els canvis químics en un cos fan que l'abdomen s'ompli de gas i el cos ascendeixi. Així es recuperen a molts ofegats.

Per determinar el lloc exacte de la mort comproven la salinitat o altres indicadors tan subtils com les diatomees - éssers microscòpics que viuen a l'aigua - presents en els òrgans interns. La seva existència indica que la víctima estava viva al introduir-se a l'aigua i proporciona indicis d'on va morir.

Fins ara hem fet servir conceptes de la química i la microbiologia per obtenir respostes. Aquest és l'esperit de les ciències forenses: multidisciplina.

Fa 3.000 anys a la Xina es van utilitzar per primera vegada les empremtes dactilars com a prova d'identitat personal. Des de llavors la ciència forense i la investigació criminal han evolucionat sense parar.

Si hi ha una ciència multidisciplinar és la forense: els antropòlegs forenses estudien traumatismes i ossos, els odontòlegs analitzen empremtes dentals, els experts en indicis microscòpics obtenen informació a partir de pèls i fibres, pol·len o terra, els perits en balística determinen les armes d'un crim o els biòlegs analitzen sang, saliva o semen. I per això s'utilitzen les tècniques més modernes: PCR, electroforesi, cromatografia o espectrometria de masses.

En aquest context, des del Campus Universitari de la Mediterrània programem el curs d’”Introducció a la Ciència Forense”, del 2 al 10 d’octubre a l’UPC de Vilanova i la Geltrú, amb Fernando Garcia Colina, doctor en Química per la Universitat de Barcelona.

Aquest curs té per objectiu presentar els conceptes bàsics de la Ciència Forense i discutir una sèrie de casos reals, a través dels quals es mostraran els principals mètodes de resolució així com dades bàsiques sobre l’actuació jurídica en aquesta mena de casos.
 

El blog del CUM

Campus Universitari de la Mediterrània

Campus Universitari de la Mediterrània

Activitats i cursos des d'una dimensió mediterrània

http://www.campusmed.net

Ensenyament

Pam! El TDAH té una base genètica!

Jordi Larregola

Els alumnes amb TDAH necessiten un entorn regulat, amb límits. Els costarà seguir-los, es perdran sovint, però la seva absència els descontrola encara més

ENQUESTA WEB

La pandèmia ens obliga a estar tancats a casa, que és la millor manera de frenar els contagis. Després de dues setmanes de confinament, ens agrada pensar en allò que farem quan això s'acabi.

Què és el primer que faràs quan s'aixequi el confinament?

Anar a veure la família
Quedar amb els amics
Sortir a fer esport
Anar a la perruqueria
Organitzar una festa
Passejar per la natura
Crec que em costarà tornar a la rutina
Altres