Campus Universitari de la Mediterrània

Cada clic és una confessió

CUM 21-11-2017 17:38 Lectures 1875
Big Data. Eix

Big Data. Eix

Cada vegada que fem clic a Amazon, aquest gest queda consignat. Quan paguem amb la targeta la compra del supermercat, deixem rastre de què hem comprat i a quin preu. Quan realitzem les lectures dels comptadors d'electricitat o del gas constatem digitalment el consum que fem. Quan opinem a la xarxa, publiquem imatges, fem compres en línia o utilitzem una app, el big data sap una mica més sobre els nostres gustos.

El mateix succeeix quan pugem a un avió, enviem un paquet per missatgeria, fem servir el GPS del cotxe o el sistema domòtic de casa. O quan truquem a una empresa i ens diuen que, per seguretat, la trucada quedarà gravada. O quan ens recepten medicaments, ens ingressen la nòmina o paguem la hipoteca.

¿Us imagineu els retrats tan ajustats que es poden extreure de cada un de nosaltres optimitzant l'anàlisi de totes aquestes dades? D'això tracta el big data.

És el terme que afronta la tasca d'emmagatzemar, classificar, analitzar i compartir aquest cúmul massiu d'informació. De bregar amb les anomenades "tres ves" del big data: gestionar un volum de dades descomunal a la major velocitat possible considerant la seva extraordinària varietat.

L'objectiu? Predir el temps, analitzar paràmetres de salut, millorar l'eficiència energètica i, sobretot, vendre més i millor. És per això que una de les professions amb més futur és la d’expert en big data.

En aquest context, des del Campus Universitari de la Mediterrània programem el curs d’Introducció a R, visualització gràfica i Big Data, el qual se celebrarà de l’11 al 21 de desembre de 2017 a l’UPC de Vilanova i la Geltrú, sota la direcció de Josep Anton Mir Tutusaus, PhD de la Universitat Autònoma de Barcelona al Departament d’Enginyeria Química, Biològica i Ambiental.

El curs està pensat per introduir els alumnes en els conceptes clau: què és això del Big Data, la importància de les bases de dades, com fer les preguntes adequades i presentar les eines que ens permetran respondre-les. Una segona part presentaria aquestes eines: R i RStudio (la interfície gràfica per excel·lència d’R) i com programar en aquest llenguatge.

El blog del CUM

Campus Universitari de la Mediterrània

Campus Universitari de la Mediterrània

Activitats i cursos des d'una dimensió mediterrània

http://www.campusmed.net

Ensenyament

Pam! El TDAH té una base genètica!

Jordi Larregola

Els alumnes amb TDAH necessiten un entorn regulat, amb límits. Els costarà seguir-los, es perdran sovint, però la seva absència els descontrola encara més

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No