Perspectiva comunitària i sensible

La cultura com a element essencial d’inclusió social

Les polítiques municipals que incideixen en la inclusió social han de tenir un enfocament dinàmic, proactiu i orientat a les causes per tal d’anticipar-nos als factors que generen exclusió social

Teresa Llorens Carbonell 23-11-2017 13:22 Lectures 3368
Primer pla de la regidora de Cultura de Vilanova i la Geltrú, Teresa Llorens, a la Sala de Premsa de l'ajuntament. ACN

Primer pla de la regidora de Cultura de Vilanova i la Geltrú, Teresa Llorens, a la Sala de Premsa de l'ajuntament. ACN

L’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú fa anys que va posar en marxa el Pla Local d’Inclusió Social, una eina per tal de detectar els factors d’exclusió social de les ciutats i generar estratègies municipals inclusives. A Vilanova i la Geltrú portem ja 7 anys treballant en el desplegament d’aquest pla per tal de conèixer millor la situació social del municipi i generar línies i estratègies per a polítiques inclusives de la ciutat. Una voluntat que té l’objectiu de fer el pas cap a la ciutat que volem per esdevenir una ciutat més cohesionada i inclusiva.

L’exclusió social és un procés que afecta de manera canviant les persones i els grups de població al llarg del temps. Es pot manifestar de diverses maneres en funció de les experiències, del cicle vital i de les oportunitats de les persones. Més enllà de la manca de recursos econòmics o materials, hi ha altres factors de desigualtat o discriminació social, política, relacional o simbòlica que prenen forma en diferents esferes vitals de la persona.

És per això que les polítiques municipals que incideixen en la inclusió social de la nostra ciutat han de tenir un enfocament dinàmic, proactiu i orientat a les causes per tal d’anticipar-nos als factors que generen exclusió social. Això passa per tenir una perspectiva comunitària i sensible a la diversitat que fomenti la promoció de l’autonomia de les persones, la transversalitat i la coordinació multinivell.

En aquest context, l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, al llarg d’aquests darrers 6 anys ha organitzat les jornades d’inclusió social, on s’han abordat temes com la infància en risc, l’exclusió residencial, o s’han presentat els indicadors socials d’exclusió social a Vilanova i la Geltrú. Aquest any, el tema és la Cultura, el fet cultural i les desigualtats culturals. La jornada farà especial incidència en com l’art i la participació en el fet cultural són eines de cohesió i transformació social.

Una jornada que vol generar coneixement i estudiar-ne les possibles respostes.

L’aposta política per la cultura i l’educació és clara, ja que aquests són dos pilars fonamentals en la transformació social, són elements de cohesió i generadors de canvi pel seu poder de crear una ciutadania crítica, compromesa i participativa.  

Un convenciment que es concreta en programes com l’”Apropa Cultura”, “Escena 25” i “Anem al Teatre”, projectes que acosten la cultura a persones que pateixen situacions de risc d’exclusió social, faciliten l’accés del jovent als equipaments escènics, i l’aproximació de les noies i els nois en edat escolar a les propostes artístiques. Així com des del treball que s’està duent a terme des de la Xarxa Biblioteques Municipals de Vilanova i la Geltrú, per fer més accessible el fons documental a tots els públics, i facilitar el gust per la lectura pensant en una societat diversa.

El nostre objectiu és treballar per democratitzar la cultura, reduint els factors de risc que poden generar exclusió social.

Teresa Llorens Carbonell
Tercera Tinenta d’Alcaldia i regidora de Cultura, Convivència i Equitat.

 

Tribuna

Tribuna Oberta per promoure l’intercanvi d’opinions, el debat i la reflexió

Ensenyament

Pam! El TDAH té una base genètica!

Jordi Larregola

Els alumnes amb TDAH necessiten un entorn regulat, amb límits. Els costarà seguir-los, es perdran sovint, però la seva absència els descontrola encara més

ENQUESTA WEB

Entitats ecologistes i animalistes demanen a les administracions públiques que es limiti l'ús de la pirotècnia per l'afectació a la salut de persones i animals per contaminació acústica i també per contaminació de l'aire.

Creus que s'hauria de limitar l'ús de la pirotècnia?


No