Pla Especial de Protecció de les Madrigueres

Canvi significatiu respecte a la voluntat política entorn a Les Madrigueres

Les Madrigueres. Geven

Les Madrigueres. Geven

Des de l’Ajuntament del Vendrell, amb el suport i la participació del GEVEN en alguns casos, s’ha iniciat la recuperació de l’espai, complint el Pla Especial de Protecció de les Madrigueres vigent des del 2006.  Aquests canvis han donat i estan donant els seus fruits. La cria dels camesllargues (Himantopus himantopus), una espècie d’ocells vinculada a ambients aquàtics i que és el primer cop que es té constància que cria al Baix Penedès, és un dels resultats tangibles. L’augment del nombre de nius i de niuades amb èxit del corriol camanegre (Charadrius alexandrinus), la nidificació del corriol petit (Charadrius dubius), del cabusset (Tachybaptus ruficollis) i de la polla d’aigua (Gallinula chloropus) o l’aturada d’espècies migratòries com el flamenc (Phoenicopterus roseus) o el becplaner (Platalea leucorodia) en serien altres  exemples, també destacables.

Des del GEVEN valorem molt positivament aquesta voluntat política i ens alegrem enormement de què  la feina feta des dels anys 90 tingui els seus primers efectes visibles sobre els valors a conservar en Les Madrigueres. Així i tot, considerem que encara queda feina per fer en l’àmbit polític, i creiem que el futur de Les Madrigueres depèn en gran mesura del consens entre els diferents partits presents al ple de l’Ajuntament del Vendrell.

Actualment el projecte de Les Madrigueres està en una fase on s’està decidint com es compatibilitzarà l’ús públic amb els valors a protegir. Des de la nostra entitat tenim clar que la manera de fer compatible l’ús públic amb aquests valors és entenent que hi ha determinades restriccions que cal d’acceptar, i que aquestes restriccions no han d’impedir gaudir de l’espai, de fet tot el contrari, han de permetre consolidar uns hàbitats que tothom gaudirà i que tothom s’ha de fer seus. Al cap i a la fi, l’objectiu és recuperar part de l’antic paisatge del Baix Penedès i l’últim espai sense edificar del litoral de la comarca.

Dit això, aplaudim qualsevol iniciativa que es presenti al ple de l’Ajuntament, que vagi encaminada en aquest sentit, ja sigui per endreçar l’ús públic o per avançar en la recuperació de Les Madrigueres com espai natural. I més encara si formen part de  les mesures compensatòries que la Generalitat de Catalunya va posar com a condició per minimitzar l’impacte i permetre la construcció de la passera sobre la Riera de la Bisbal (abalisament de la platja, acostar el camí a la carretera, creació de noves llacunes etc.)

Grup Ecologista del Vendrell i del Baix Penedès

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!