República

Valors republicans ara i avui

Neus Benavent i Vallès 14-04-2018 11:47 Lectures 1086

Ara fa 17 anys que el grup Garraf x la República es va presentar en públic. Just al voltant del dia de la República.

En tot aquest temps, la situació de l’ estat, i a casa nostra, ha canviat, molt i a pitjor, i no només per l’ estafa anomenada crisi,que ha comportat la misèria de moltes persones i moltes famílies, el suïcidi desesperat de persones que ho havien perdut tot... sinó també  per el brutal retrocés en drets, tant laborals com socials i per la pèrdua, fins i tot, del dret a queixar-nos!

El camí per a superar l’ actual situació, és el camí cap a la República, que en realitat per a nosaltres inclou dos camins paral·lels, dos camins que no son pas excloents sinó més aviat complementaris:

- d’un cantó abolir la monarquia, i
- de l’ altre construir una societat mes justa.

I son camins complementaris perquè un no inclou l’ altre, però no ens serveix l’ un sense l’ altre.

De fet, hi ha al món moltes repúbliques gens justes, a Àsia, Amèrica Llatina o a Àfrica en general, d’ altres poc justes, i poc participatives, con les repúbliques europees ( Itàlia, França); i, en canvi hi ha monarquies  que tenen un nivell de benestar social bastant elevat, com pot ser el Regne Unit, les monarquies escandinaves, o Buthan, de qui diuen que és un dels països més feliços del món!

Si volem doncs una república que a l’ hora sigui una societat justa,democràtica i participativa, hem d’ anar fent passos en els dos sentits, i anar avançant en conquestes socials, econòmiques i polítiques. Anar avançant en la participació real i efectiva de la ciutadania en el dia a dia de la societat.

Lluny de la mera participació un cop cada cert temps, en dipositar un vot a les urnes, lluny de la passivitat general en que la societat occidental va caient cada cop més, lluny de l’ individualisme i la manca de solidaritat en que ens volen aïllar les unes de les altres.

Cal rescatar els valors i les conquestes de la segona República, molts vàlids  i necessaris  encara avui dia, malgrat algunes mancances remarcables, especialment en el tema de l’ autodeterminació de les diferents nacions de l’ estat.

Valors i conquestes com:

• el laïcisme,
• la reforma agrària,
• l’ alfabetització universal,
• els drets de les dones.....

Actualment hi ha una sèrie de reivindicacions, en el marc d’ un país que volem republicà; especialment davant les postures politiques que estan en clar retrocés polític i social.

Cal doncs, interpel·lar les diferents forces polítiques que s’ anomenen d’ esquerres i republicanes, en el sentit de ser coherents amb el que diuen que són,  i reivindicar amb fermesa un referèndum per a decidir entre república i monarquia, i al mateix temps, i mentrestant, cal també exigir-los una sèrie de mesures contundents i simbòliques com ara :

• No rendir pleitesia, ni convidar la casa reial als actes polítics.
• No posar nom de la reialesa a edificis, carrers, fundacions ni premis
• No assistència a recepcions reials, ni portar regals
• Exigir uns comptes reials transparents i clars, i públics
• Establir límits en l’ assignació monetària i de recursos varis.
• No barrejar els actes polítics amb la religió, a cap nivell.
• No assistir ni funerals d’ estat, ni a misses de festa major...

Cal construir una República, que pot ser una República catalana, independent, o bé una República catalana confederada amb la resta de l’ estat; o una República ibèrica / espanyola federal..
Hi ha diferents opcions, diferents escenaris, diferents opinions...però totes elles coincideixen en  dos objectius molt clars:

• una república com a forma de govern, i
• una societat socialment més justa

 

Neus Benavent i Vallès
presidenta de Garraf per la República

Cartes a la direcció

Publica aquí el teu article d'opinió, comentari, denúncia, agraïment, etc, envia'ns un e-mail a opinio@eixdiari.cat

Ensenyament

Pam! El TDAH té una base genètica!

Jordi Larregola

Els alumnes amb TDAH necessiten un entorn regulat, amb límits. Els costarà seguir-los, es perdran sovint, però la seva absència els descontrola encara més

ENQUESTA WEB

Una sentència dóna suport a una escola bressol que va denegar la matrícula a un nen no vacunat. El jutjat Contenciós Administratiu de Barcelona ha conclòs que els pares del menor obliden els drets dels altres, i pretenen imposar una opció minoritària -la de no vacunar-, per sobre del dret a la salut de la resta d'infants i les seves famílies

Què et sembla que una escola bressol pugui denegar la matrícula a un nen no vacunat?


Malament