República

Valors republicans ara i avui

Neus Benavent i Vallès 14-04-2018 11:47 Lectures 968

Ara fa 17 anys que el grup Garraf x la República es va presentar en públic. Just al voltant del dia de la República.

En tot aquest temps, la situació de l’ estat, i a casa nostra, ha canviat, molt i a pitjor, i no només per l’ estafa anomenada crisi,que ha comportat la misèria de moltes persones i moltes famílies, el suïcidi desesperat de persones que ho havien perdut tot... sinó també  per el brutal retrocés en drets, tant laborals com socials i per la pèrdua, fins i tot, del dret a queixar-nos!

El camí per a superar l’ actual situació, és el camí cap a la República, que en realitat per a nosaltres inclou dos camins paral·lels, dos camins que no son pas excloents sinó més aviat complementaris:

- d’un cantó abolir la monarquia, i
- de l’ altre construir una societat mes justa.

I son camins complementaris perquè un no inclou l’ altre, però no ens serveix l’ un sense l’ altre.

De fet, hi ha al món moltes repúbliques gens justes, a Àsia, Amèrica Llatina o a Àfrica en general, d’ altres poc justes, i poc participatives, con les repúbliques europees ( Itàlia, França); i, en canvi hi ha monarquies  que tenen un nivell de benestar social bastant elevat, com pot ser el Regne Unit, les monarquies escandinaves, o Buthan, de qui diuen que és un dels països més feliços del món!

Si volem doncs una república que a l’ hora sigui una societat justa,democràtica i participativa, hem d’ anar fent passos en els dos sentits, i anar avançant en conquestes socials, econòmiques i polítiques. Anar avançant en la participació real i efectiva de la ciutadania en el dia a dia de la societat.

Lluny de la mera participació un cop cada cert temps, en dipositar un vot a les urnes, lluny de la passivitat general en que la societat occidental va caient cada cop més, lluny de l’ individualisme i la manca de solidaritat en que ens volen aïllar les unes de les altres.

Cal rescatar els valors i les conquestes de la segona República, molts vàlids  i necessaris  encara avui dia, malgrat algunes mancances remarcables, especialment en el tema de l’ autodeterminació de les diferents nacions de l’ estat.

Valors i conquestes com:

• el laïcisme,
• la reforma agrària,
• l’ alfabetització universal,
• els drets de les dones.....

Actualment hi ha una sèrie de reivindicacions, en el marc d’ un país que volem republicà; especialment davant les postures politiques que estan en clar retrocés polític i social.

Cal doncs, interpel·lar les diferents forces polítiques que s’ anomenen d’ esquerres i republicanes, en el sentit de ser coherents amb el que diuen que són,  i reivindicar amb fermesa un referèndum per a decidir entre república i monarquia, i al mateix temps, i mentrestant, cal també exigir-los una sèrie de mesures contundents i simbòliques com ara :

• No rendir pleitesia, ni convidar la casa reial als actes polítics.
• No posar nom de la reialesa a edificis, carrers, fundacions ni premis
• No assistència a recepcions reials, ni portar regals
• Exigir uns comptes reials transparents i clars, i públics
• Establir límits en l’ assignació monetària i de recursos varis.
• No barrejar els actes polítics amb la religió, a cap nivell.
• No assistir ni funerals d’ estat, ni a misses de festa major...

Cal construir una República, que pot ser una República catalana, independent, o bé una República catalana confederada amb la resta de l’ estat; o una República ibèrica / espanyola federal..
Hi ha diferents opcions, diferents escenaris, diferents opinions...però totes elles coincideixen en  dos objectius molt clars:

• una república com a forma de govern, i
• una societat socialment més justa

 

Neus Benavent i Vallès
presidenta de Garraf per la República

Cartes a la direcció

Publica aquí el teu article d'opinió, comentari, denúncia, agraïment, etc, envia'ns un e-mail a opinio@eixdiari.cat

Ensenyament

L'escola està matant la creativitat. La creativitat està matant l'escola

Jordi Larregola

Jo, des de la meva sala de professors al Baix Penedès, només puc pensar amb tota sinceritat que la mala escola potser mata la creativitat, però que només una escola exigent, amb alts nivells d'excel·lència, pot alimentar-la

ENQUESTA WEB

L'Audiència de Barcelona acaba de denegar a un home l'adopció dels fills de la seva parella nascuts per gestació subrogada. El tribunal recorda que el procediment és il·legal al país. La gestació per subrogació o per substitució, la maternitat subrogada o els ventres de lloguer són un dels temes que més divideixen la societat.

Creus que s'hauria de legalitzar la gestació subrogada al nostre país?


No