Transparència

El Vendrell a 3,85 % de la glòria

Ferran Trillas, regidor de Participació Ciutadana del Vendrell recollint el reconeixement de Infoparticipa. Ajt. Vendrell

Ferran Trillas, regidor de Participació Ciutadana del Vendrell recollint el reconeixement de Infoparticipa. Ajt. Vendrell

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La nostra comarca encara ha d’evolucionar molt en el tema de la transparència entre altres valors globals que molts cops els polítics s’omplen la boca, però que a l’hora de la veritat són obviats sistemàticament.

En les darreres setmanes alguns regidors de la comarca han recollit els segells d’Infoparticipa de reconeixement de transparència al seu web municipal. Avui en dia per a moltes persones el sistema més còmode i pràctic per accedir a la informació municipal és a través d’internet que et permet un accés a molta informació, alguna més útil que altra, però mai saps mai quina és la més important.

Entre els municipis grans de la comarca el més transparent és el Vendrell amb un 96,15 %.La traducció d’aquest 3,85% de glòria és no compleix dos indicadors dels 52 que s’han de seguir per estar a la glòria del 100%. Els que els actuals representants polítics del Vendrell no volen complir per arribar al 100% és el número 40 de la llista que es pregunta: ¿si es publiquen notícies, informacions i/o opinions sobre les actuacions dels membres de l’oposició? La cosa està clara segons aquesta relació que l’actual consistori no els interessa que la informació o opinions de l’oposició apareguin en la web. Una cosa ben trista perquè cadascú alhora de la veritat és lliure d’elaborar el seu punt de vista i com més versions dels fets conegui doncs millor, però aquest plantejaments transparents encara queden una mica massa lluny pels nostres polítics. Una política tribal que es nota en el programa televisiu setmana Per què? on només hi participen els membres de l’equip de govern deixant a tota l’oposició fora de la proposta televisiva de manera sistemàtica tot i que grups d’aquesta suposada oposició vota a favor dels pressupostos que ajuden a tirar el municipi endavant. La gran pregunta és si dones suport a un pressupost també formes part de l’oposició? Al donar el teu vist i plau a uns comptes sembla que hi estiguis d’acord i ja tinguis el teu peu i mig dins el govern encara que no tinguis cap cartera. Una mica lamentable. Un altre dels punts pel que el Vendrell no està al 100% és perquè al web no hi figura la relació de serveis que es donen i els compromisos amb la ciutadania. Un altre element tan important com el primer que indica el poc grau de confiança del consistori amb els electors al no figurar els seus compromisos amb els seus votants.

En aquesta llarga llista hi ha punts més compromesos com aquests dos d’abans que no compleix l’actual consistori i altres més superficials com el nom i cognoms de l’alcalde i el partit polític a qui pertany o també  informació històrica sobre el municipi. Hi ha molts valors per triar i remenar i no són ponderats i tots puntuen igual. Jo crec que arribats a l’ombra del 100% no costaria gaire arribar a aquesta fita màxima. Només cal una mica de voluntat política perquè el més difícil ja està fet i donar veu a l’oposició i publicar aquests compromisos serien dues eines per millorar la transparència i democràcia del municipi perquè en el fons tots els ciutadans, de tots els partits i colors col·laborem en la tasca de pagar aquests serveis a tothom.

Curiosament Calafell està a un indicador per sota que el Vendrell perquè a banda de no complir amb aquests dos anteriors. El municipi veí tampoc compleix amb la publicació de les actes, de les reunions o altres mecanismes de participació ciutadana. Això el situa en nivell inferior a un 94,23 % de l’escala d’aquest laboratori de periodisme de la Universitat Autònoma de Barcelona. No sé pas quin problema tenen aquests municipis amb donar veu a l’oposició quan aquesta té un gran pes dins un consistori amb 7 formacions polítics i un no adscrit com és el cas del Vendrell. Altres municipis de la comarca més petits com la Bisbal del Penedès estan a anys llum d’aquests valors. A la Bisbal dels 52 només en compleixen 15 que representa un 28,85% , però encara els supera a Santa Oliva on només en compleixen 9 que resulta un trist 17,31%. Evidentment comparar municipis grans i petits no és el més correcte però aquests darrers també s’han de posar les piles per assolir nivells més elevats en el seu web municipal perquè encara que no ho sembli estem al segle XXI i molta gent fa servir aquesta eina per buscar informació. Però poc a poc tot s’anirà anivellant. Esperem

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!
SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local