Infraestructures

La xarxa ferroviària al Baix Penedès es mou

El dilluns pel mati, ens sorprendrien a tots els titulars de premsa les noticies que parlaven de l’inici de les obres del tercer fil ferroviari al l’Arboç i Vendrell, amb les seves consegüents afectacions,  i per altre banda, les noticies parlaven de la proposta del PdCAT de demanar que la futura línea de  R17 que ha anunciat la Generalitat que crearà per unir,  Barcelona, amb Port Aventura, fes parada a Calafell, Segur de Calafell, Cunit i Cubelles. Aquestes dues noticies en matèria ferroviària de gran importància per al nostre territori, posen de manifest, que al Baix Penedès hi ha moviment a la xarxa ferroviària, però que com sempre, els caps pensants que hi ha a Barcelona i a Madrid, no hi pensen gens ni mica,  en la gent de la nostra comarca. Però anem a pams,  i parlem una a una de les noticies que ens sorprenien al mati de dilluns. 

Pel que fa al començament de les obres del Tercer fil ferroviari  el primer que cal dir, es una obvietat, que no deixa de ser  important. Les que les seves obres de construcció, ens afectaran de forma profunda amb retards per la línea R4 que es la que connecta el cinturó industrial de Barcelona i l’estació de Martorell, com a enllaç amb les línees que porten capa la universitat. I amb un canvi de parada de sortida de la RT2,  que en comptes de sortir a  l’estació  Arboç, ho farà des de Sant Vicenç de Calders per unir la nostra comarca amb Tarragona, Cambrils o  L’Hospitalet de l’Infant entre d’altres parades de tot això al mes d’Abril de 2017 el Grup d’Esquerra Republicana a l’ajuntament de Vendrell va presentar una proposta on es demanava que es sol·lícites informació a Adif sobre les afectacions

Encara que hem de dir que si ara patim problemes amb aquestes línees que tenen unes freqüències baixes per les necessitats del territori, amb l’ implantació definitiva del Tercer fil ferroviari ens trobarem, amb que molt probablement hi hagi mes problemes amb unes línees que ja tenen un manteniment deficitari i una manca d’inversió per la seva millora.

D’altra banda l’augment de trens de mercaderies, per l’ implantació del Tercer fil, sumat als 40 que ja passen, no pot significar un altre cossa que no sigui mes soroll per als veïns de Vendrell que viuen al costat de la via,  i a la vegada mes mercaderies perilloses passant per el cor de la nostra ciutat. Tot això es una suma de greuges per la gent de Vendrell,  que veu passar per al seu territori les grans infraestructures de creixement econòmic, però que no ens deixen aquí res de bo. 

Sobre l’anunci de la Generalitat de crear aquesta la línea R17,  que aura d’unir Port Aventura amb Barcelona, veig molt interessant per als que viuen a la metròpoli,  que des de la Generalitat pensin en connectar-los de forma semi directe amb el parc d’atraccions,  això sense cap mena de dubte millorarà la vida de la gent que viu a Barcelona, que veu com s’ estén la xarxa ferroviària per ells, mentre que per la gent que viu al Baix Penedès no arriben les millores per que totes passen de llarg.

I es que la realitat que tenim al Baix Penedès en matèria ferroviària es lamentable,  i mentre des de Barcelona pensen en crear una nova línea per als que volen anar a Port Aventura, ningú en aquesta taula de treball la xarxa ferroviària de Catalunya,ha pensat en augmentar els R4 en direcció Barcelona aprofitant els trens d’aquesta línea que queden varats a l’estació de els Monjos i que arriben fins a Vilafranca del Penedès, capital de l’Alt Penedès a  la província de Barcelona; per donar dos trens a l’hora, als municipis de l’interior de la nostra comarca,  son l’Arboç o el Vendrell.

Aquest trens  que ens haurien de servir per connectar-nos millor amb l’estació Martorell, enllaç ferroviari,  amb les línees de tren que van a l’ universitat, i amb el cinturo industrial de Barcelona, on treballa molta gen de la nostra comarca que venir a viure amb la bombolla Inmobiliaria i on hi ha mes oportunitats de  trobar feina.

Pel que fa al PdCat, mentre escric aquest article, hem trobo per al wassap una noticia sospitosa de ser mera propaganda dolenta per part seva. Ara l’Eva Serramià  cap de llista del PdCat per les eleccions locals de 2019, a traves d’una carta signada per ella,  com alcaldessa  en funcions del nostre municipi, dirigida al Ministeri de Foment, reitera la necessitat de posar pantalles contra el soroll, a les zones poblades de la nostra vila, per l’augment de trens de mercaderies per l’ implantació del tercer fil i d’altra banda a la mateixa carta, -segon diu la noticia– demana un tren cada mitja hora per la R4.

Mai una noticia m’havia arribat en millor moment per dir-li al PdCat del Baix Penedès, el primer que podia haver fet el dilluns quan presentava la proposta de la R17, era demanar aquesta millora de la R4, com una necessitat estructural per al territori. A la senyora Eva Serramià m’agradaria recordar-li, que va ser entrevistada per TV3 i no va sortir res sobres la necessitat de pantalles contra el soroll i que l’ implantació del tercer fil en cap cas pot augmentar les freqüències de trens de passagers;   que va ser el grup d’Esquerra Republicana a l’Ajuntament de  Vendrell, qui va portar al Ple municipal una moció sobre la necessitat de fer alguna cossa amb l’ implantació del tercer fil, a l’Abril de 2017.  Que van ser la Laura Castell representant d’Esquerra Republicana al Senat, la  que va aconseguir saber quants trens de mercaderies passen per la nostra vila i no l’Ajuntament de Vendrell. També m’agradaria recordar-li que poc abans de les eleccions del 2015, una plataforma veïnal va demanar signatures per trobar recolzament, per els problemes de soroll que pateixen els veïns que viuen al costat de la via de tren de la nostra vila, jo en aquella etapa, que era coordinador local d’Iniciativa,   ho vaig ficar a la meva agenda de treball, i vaig tenir una primera reunió amb l’ Hortensia Grau representant d’Iniciativa al Parlament de Catalunya per veure que es podia fer; mai vaig aconseguir contactar amb els veïns per que ells,  van dir que parlarien amb els partits que sortissin a les eleccions,  i la resta d’aquesta etapa meva  a Iniciativa ja la sap tothom. Pel que fa al PdCat,  es evident i esta ven documentat, que no va ser ni la Eva Serramià  ni el PdCat, qui es va interessar amb propostes concretes al Ple o al Govern local per trobar solucions a aquest problemes, i d’altres relacionats amb el transport ferroviari. 

M’agradaria explicar que pel que fa  la petició de l’augment dels R4, ja he explicat abans com es pot fer;  però que quedi clar,  que això es competència de la Generalitat de Catalunya i no del Ministeri de Foment.  Es des de la Generalitat,  que s’ha de demanar i autoritzar aquest augment, que pot xocar amb un problema estructural de l’estació de Sant Vicenç de Calders i la seva platja de vies, que fins ara, es l’excusa que a la gent d’Esquerra Republicana  de Vendrell, ens han donat des de la Generalitat.  Cal dir que també, que aquest augment dels R4,   podria xocar amb els interessos del PdCAT i  la senyora Serramià, que fa poc  temps va  parlar en premsa,   de la necessitat de allargar la RT2 fins a Vilafranca del Penedès, aquesta aposta,  com l’aposta d’ implantació en si mateixa de la RT2,  xoca frontalment amb l’augment dels trens de la R4, per que senzillament tots els trens  passen per el mateix lloc i això pot ser un problema afegit per l’ augment dels R4, que veuria copat trams horaris de pas,  amb la RT2 i també amb els mercaderies. Pel que fa a la R17 i la demanda del PdCat, jo personalment estic d’acord amb ells, es una bona proposta, a veure si prospera.

Per acabar, he de dir que els problemes de la xarxa ferroviària no terminen aquí, que l’ implantació del tercer fil, es un  error greu que abocarà un munt de milions d’euros de diners públics a la brossa, per que el futur, passa de manera inexorable per fer una infraestructura ferroviària independent, que deixi fora dels municipis les mercaderies, per seguretat i salubritat, en aquesta matèria i la millora del transport de persones, treballem des de el nostre grup treballem, per fer un servei millor i unes inversions útils i duradores, el nostre compromís, es amb la gent.

Antonio Garcia Leal
Membre de l’executiva local d’ERC del Vendrell

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!

També et pot interessar

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!