Projecció de ciutat

La platja i la universitat

Sixte Moral 17-06-2018 22:09 Lectures 1486

Fa unes setmanes parlàvem aquí mateix sobre el Pla de Projecció de la ciutat, Pla que pretén posar-nos al món. Situar Vilanova en el mapa i rendabilitzar el màxim les nostres potencialitats i treure’n els majors beneficis possibles. Fèiem algunes reflexions a l’entorn de la voluntat i llavors escrivíem referit als elements sobre els que Vilanova podia bastir un discurs de projecció:

També la ciutat ja s’ha projectat, modestament si es vol, al món amb diversos agermanaments amb característiques ben diferents i amb algunes accions solidàries repartides pel planeta.

El dilema però no és saber quines són les potencialitats perquè ben segur que hi hauria una coincidència gairebé unànime en citar-les. Ningú s’oblidarà del mar i el potencial tant a nivell econòmic com turístic. Litoral tranquil, net, ocasionalment amb balenes i altres cetacis i amb valors afegits de l’entorn. Parlarem evidentment de la cultura i els ensenyaments universitaris i també hi hauria coincidència en enumerar-ne uns quants més, la tradició festiva i el patrimoni sempre estan en  la llista d’elements que poden donar projecció a la ciutat que esdevenen referents de la mateixa i alhora són elements d’identificació de molta de la ciutadania i, naturalment no oblidarem, el desenvolupament tecnològic de qualitat amb possibilitats d’acollir estudis i investigacions vinculades a la nova tecnologia a la imatge i a la investigació. I després el reguitzell de sempre, tarannà obert, microclima, proximitat a les grans ciutats, als principals nusos de comunicació AVE, aeroport, port de BCN.... I encara hi podríem afegir el component de personalitats singulars que poden donar visualització a la ciutat i més enllà de les fronteres.

Tot això podria jugar un paper més o menys decisiu a l‘hora de que la ciutat tingui la seva projecció i per tant el potencial coneixement arreu.

Però vet aquí que els desitjos i les realitats no sempre van acompanyats. Fa uns dies el diari ARA portava un suplement molt ben editat que portava per títol “Barcelona Talent Guide” Tot el que has de saber sobre Barcelona. Editat pel mateix diari i per Barcelona Centre Universitari (BCU).

Es tracta d’un butlletí adreçat a possibles universitaris i persones relacionades amb el món científic i d’investigació. Òbviament és un fulletó centrat en Barcelona i amb la seva oferta universitària. En canta les excel·lències de la Ciutat Comtal i les universitats hi exposen les raons per poder ser triades. L’UPC esmenta els seus diversos centres i naturalment hi figura el de Vilanova (només faltaria), però dissortadament aquí s’acaba la presència de la nostra ciutat en el relat. Sí, hem dit que era un fulletó sobre la ciutat de Barcelona, però com sempre es fa un l’altre relat del que hi ha més enllà de la capital i que també és susceptible d’oferir com a elements destacats o a tenir en compte pel futurs universitaris de fora que arribin a  Barcelona. Aquí al nostra presència és nul·la llevat de la indispensable i ineludible referència al nostre Carnaval.

Molts de nosaltres caminem amb el cap cot i ens mirem el melic, molts vilanovins tenim el punt de xovinisme necessari (potser herència de la presència dels francesos a la dita guerra de la independència) que sense menysprear a ningú (però ignorant els de Sitges) ni res defensem arreu que “naltros “ i la nostra ciutat és la millor.

De portes en dins, això sí no parem de criticar-ho tot i proclamem que Vilanova és una merda i no ho diem pel munt de cagarades de gos que hi trobem (i ara amb la nova moda de tapar-la amb un paper de diari o de revista. O fins i tot amb un foli on hi ha escrit: Sabem qui ets, et denunciarem) ni pel munt de forats dels carrers, ni per la brutícia (val més no embrutar que netejar, diuen)

estesa arreu. Ho diem perquè sí i avant... Però quan sortim a fora que ningú ens la toqui. Vilanova és al millor, sens dubte i no entra en discussió.

Però quan vas passant planes d’aquest fulletó i t’adones que malgrat els estudis i la voluntat de projecció internacionals no apareixem enlloc, creus que el món és injust i que potser hi ha una conspiració contra la nostra voluntat d’aparèixer al món. No apareixem ni en pintura a l’apartat coneix Catalunya on s’intenta ubicar 10 indret del país. Vilanova no hi és i el “poble” veí sí. Val, aguantes això..., seguim i arribem a un reportatge sobre “A una hora més o menys” on fa un explicació del que des de Barcelona i en aquest temps podem veure, res, podem arribar fins a Vic o Igualada però no a Vilanova... val, altre cop carregat de paciència... i encara segueix augmentant quan a les “10 Tradicions curioses” res del Carnaval vilanoví, o de la nostra festa major, i en canvi es parla de la tradició del Correfoc, allò que no fa ni trenta anys es va inventar el Bienve... Això sí surten els tres tombs però no esmenta els de Vilanova que passen per ser els més genuïns...O no?

En fi, poc ens projectem i quan arribem al tema del patrimoni del que ens omplim la boca parlant-ne doncs tampoc, no som res al costat de l’obra de Gaudí o de l’art rupestres...i dels museus de fora de Barcelona sembla que només existeix el de Dalí a Figueres.. felicitats!.

En fi ja sabem que aquest de Barcelona tampoc saben massa de la resta del país...oi?

Vist això penses que sí, que cal una campanya per projectar la nostra ciutat al món....

Però quan et sents més animat perquè penses que ara amb els estudis i treballs presentats ho arreglarem tot t’adones de la més grossa.

Un anunci a tota plana de la revista del pebrots que et diu: l’Única platja amb Universitat” i si no passes d’aquí penses que hem triat des de Vilanova un bon eslògan, però ai las! Segueixes llegint i veus que no, que no és de Vilanova és del tecnocampus de Mataró. Mitel’s aquests! Poden ser capgrossos però que ara vulguin monopolitzar la presència del mar és massa, és intolerable aquesta usurpació. Que no te Universitat Vilanova? Què no te mar Vilanova.

Potser que fem alguna cosa. Potser que els hi deixem clares les coses....

Ja ens van fotre el ferrocarril en el seu moment...

I encara que fóssim amics quan allò del la Segona Corona i el tren Orbital no es pot permetre que diguin que només ells tenen mar universitari!.

Ja ho veuen qui té poca feina el gat pentina...

Però ara que tenim un govern municipal nou valdria la pena que es plantegés (potser ja ho fa) a més de fer república entre altres coses de posar Vilanova no ja al món –algun dia potser hi arribarem- sinó al propi país.

Això sí, bona entrada d’estiu i cremem el que ens faci nosa a la foguera de Sant Joan!

A les verdes i a les madures

Sixte Moral

Sixte Moral

Qui dies passa anys empeny

http://sixtemoral.wordpress.com/

Ensenyament

Pam! El TDAH té una base genètica!

Jordi Larregola

Els alumnes amb TDAH necessiten un entorn regulat, amb límits. Els costarà seguir-los, es perdran sovint, però la seva absència els descontrola encara més

ENQUESTA WEB

A un mes de la cita amb les urnes, volem saber quina és la teva intenció de vot

ELECCIONS GENERALS. A qui votaràs el proper 28 de abril del 2019?

PP
PSOE
Podemos
Ciutadans
ERC
PDeCat
PNV
Altres