Vegueria Penedès

Primer pas, important, però no definitiu

Sixte Moral 23-07-2018 16:09 Lectures 1778

Ara fa tres setmanes dèiem: “En el “mundillo” polític es comenta que ben aviat s’anomenarà el Delegat Territorial de la Generalitat al Penedès. També es rumoreja –diuen, diuen, diuen- que aquest càrrec recaurà amb algú/na del  PDeCat que li ha tocat en la distribució que s’han fet amb ERC dels càrrecs institucionals. Bé, això, a priori, és el de menys, el que cal és que hi hagi delegat i que cada conselleria també anomeni els seus propis delegats que ben segur que faran més feina pràctica i propera que no pas el mateix delegat quina funció sembla més representativa...”

Bé doncs, per una vegada a la vida i sense que serveixi de precedent hem de dir que l’hem encertat. El govern del País ha fet el nomenament de Delegat de Govern al Penedès. El nomenament ha recaigut en la persona de Pere Regull, actual alcalde Vilafranca del Penedès. Pere Regull té un currículum prou ampli com per conèixer més que bé l’administració i també amb una experiència política més que notable. Regull és llicenciat en Dret per la Universitat de Barcelona i Monitor Nacional d’Atletisme, dues tasques que ha compaginat durant anys. Pel que fa a la política, és alcalde de Vilafranca des del 2009, si bé des del 2003 havia estat regidor. També ha estat diputat al Parlament de Catalunya durant dues legislatures i des del 2016 és diputat de Turisme a la Diputació de Barcelona, càrrec que ja ha anunciat que abandonarà degut a la nova responsabilitat com a delegat del Govern o així l’alcaldia de Vilafranca que ja ha manifestat que seguirà.

Evidentment cal donar a Regull el necessari marge de temps per saber com serà la seva actuació i si realment el territori nota els efectes que es volen positius pel territori. Veurem si la ciutadania percep que això de la descentralització dels serveis de la Generalitat en el territori ajuden a fer més pròxim la solució d’algun problemes o de gestions davant de l’administració del país.

En fi, sens dubte, serà una feina a fer des del moment en que es vagin descentralitzant els serveis de les diverses conselleries i es vagin anomenant també els diversos delegats o delegades. I segons la Llei encara hi ha un marge de tres anys segons preveu la llei de Vegueries, ara ja n’ha passat un des de la constitució sobre el paper de la vegueria del Penedès.

I naturalment el nou delgat s’ha presentat i ha fet ja les primeres declaracions i suposo que evitar el debat necessari imprescindible de fer sobre la capitalitat de la Vegueria que encara no s’ha fet. Hem pogut llegir que :ha garantit aquest dimarts que la capitalitat del Penedès serà compartida entre aquestes quatre comarques. En declaracions a la premsa, ha assegurat que s’ha proposat “ser respectuós amb l’equilibri territorial”, de manera que preveu distribuir els serveis de les diferents conselleries entre Igualada, Vilafranca, Vilanova i el Vendrell.

Políticament correcte.

No trepitjarem l’ull de poll el primer dia, oi?.

Però cal dir que no és el Delegat del Govern qui decideix, ni els alcaldes sinó el Parlament com així es prescriu en la modificació de la Llei de Vegueries que creava la del Penedès. Textualment diu que: “Els consells de vegueria de l’Alt Pirineu, de la Catalunya Central i del Penedès tindran la seu institucional a les ciutats que determini una llei del Parlament.».

Seu institucional i capital no és ben bé – així ens ho explicaven quan parlaven de La Haia i Amsterdam a Holanda- el mateix però és indubtable que un territori necessita una ciutat de referència i necessita una ciutat que encapçali projectes i que generi la necessària dinàmica de lideratge, que projecti. I aquest és un debat que cal obrir amb franquesa, lleialtat i realisme, per tant quan arribi al Parlament caldrà veure els posicionaments dels diversos partits que estaria bé que prèviament generessin un debat popular i potser fins i tot una consulta.

Però el nou delegat encara ha dit més i considera que se l’ha anomenat entre altres coses, suposo, perquè “l’Alt Penedès sempre ha estat estirant del carro fins que s’ha reconegut el territori com a vegueria pròpia”. No serem nosaltres qui ho neguem però més aviat l’han anomenat perquè al seu partit li tocava aquets càrrec i deu haver valorat els seu mèrits, que no dubto que siguin molts bons, però fa molts anys que es brega amb aquets idea del Penedès i abans que hi haguessin vegueries ni el projecte de conformar-les al Penedès ja hi va haver alguns intents de dotar-lo de personalitat política que val la pena recordar com ara el Pacte del Penedès que no va néixer políticament només de l’Alt Penedès sinó conjuntament i potser el Garraf hi va jugar un paper meritori i en aquells moments va tenir de cul a la formació política, o el seus predecessors,  que ara ha posposat al Govern el nomenament del Delegat. Paradoxes del destí.

Benvingut el Delegat, li desitgem bona feina i molts encerts, ara el pas de la descentralització comença però encara falta el que creiem molt més important, que és la real constitució de la Vegueria. I per això ja veurem el temps que triga. Sembla que en la reunió dels presidents Sánchez i Torra es va posar damunt la taula la possibilitat d’adequar les províncies amb la de la divisió en vegueries (fet que reclamava en el seu moment una modificació constitucional).

Les eleccions municipals del proper maig del 2019, haurien de ser les que generessin després l’elecció els legítims consellers de Vegueries i aquets al Veguer o Veguera en cap. Llavors sí, llavors podrem parlar de veritat que es pot implantar la vegueria i serà en la carta veguerial on es mostraran els eixos polítics de cap on vol anar el Penedès, per tant es veuran les propostes que fa cada partit pel nostre territori i coneixent-les veurem com podrà anar tot plegat.

Saludem l’arribada del Delegat i novament desitjar encerts i bona feina, veurem com va la descentralització, però esperem encara més, l‘hora de la política del territori, aquella política que es faci des d’aquí mateix.

El Maig arribarà, veurem si tot està a punt per fer la vegueria de veritat.    

A les verdes i a les madures

Sixte Moral

Sixte Moral

Qui dies passa anys empeny

http://sixtemoral.wordpress.com/

Ensenyament

Pam! El TDAH té una base genètica!

Jordi Larregola

Els alumnes amb TDAH necessiten un entorn regulat, amb límits. Els costarà seguir-los, es perdran sovint, però la seva absència els descontrola encara més

ENQUESTA WEB

La pandèmia ens obliga a estar tancats a casa, que és la millor manera de frenar els contagis. Després de dues setmanes de confinament, ens agrada pensar en allò que farem quan això s'acabi.

Què és el primer que faràs quan s'aixequi el confinament?

Anar a veure la família
Quedar amb els amics
Sortir a fer esport
Anar a la perruqueria
Organitzar una festa
Passejar per la natura
Crec que em costarà tornar a la rutina
Altres