Espais naturals

Balanç anual del projecte de Les Madrigueres

Geven 16-11-2018 11:27 Lectures 423
Llacunes de Les Madrigueres. Geven

Llacunes de Les Madrigueres. Geven

Des del GEVEN volem fer balanç de la situació actual del projecte de Les Madrigueres i explicar quin és el nostre posicionament al respecte per tal de continuar impulsant la naturalització i recuperació de l’espai.

En primer lloc, pensem que l’Ajuntament del Vendrell i la Generalitat de Catalunya han escollit la millor opció de traçat per tal de donar continuïtat al pont construït sobre la desembocadura de la Riera de la Bisbal. Tot i que finalment es farà un accés des del búnquer fins a la platja, amb un impacte evident sobre l’ecosistema (de la mateixa manera que el pont), hem considerat la seva viabilitat sempre i quan s’apliquin les mesures que explicarem a la nota present. Per altra banda, considerem positiu endreçar l’ús públic a l’espai adaptant-lo al projecte de naturalització i donant oportunitats a la zona per recuperar-se. En aquest sentit es van plantejar una sèrie de mesures compensatòries per tal de fer compatible aquest ús públic amb la conservació dels ecosistemes de Les Madrigueres, les quals ja van ser exposades diversos cops d’ençà que es va començar el projecte del Ministerio (el pont):

- Creació de tres llacunes a la zona litoral, entre la desembocadura original de la Riera de la Bisbal i l’actual.

- Creació d’un abalisament a la platja per tal de permetre/facilitar la nidificació del corriol camanegre.

- Apantallament del pont.

- Modificació de l’itinerari posterior al pont per tal d’adaptar-lo el màxim possible al projecte de naturalització.

- Eliminació d’espècies invasores com la canya asiàtica.

Un cop realitzades les obres del pont i executades gran part d’aquestes mesures, es van fer diverses reunions, entre Ajuntament, Generalitat, representants veïnals, etc, per parlar sobre el traçat de l’itinerari. A partir d’aquest moment, el Director General de Polítiques Ambientals i Medi Natural de la Generalitat ens va convocar per comunicar-nos la decisió que s’havia pres sobre el traçat que donaria continuïtat al pont, amb accés a la platja des del búnquer inclòs. Des del GEVEN, tant en aquesta com en altres reunions amb el regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament del Vendrell, vam proposar i acordar diferents actuacions per tal de continuar compensant, adaptant i avançant en la recuperació de l’espai. A més a més l’Ajuntament va demanar els ajuts pels espais protegits que la Generalitat atorga per dedicar-los a projectes de conservació arreu del territori, i van ser concedits entre uns 35.000 i 40.000 € aproximadament. D’altra banda, el GEVEN està aportant actualment 25.000 € atorgats per l’Obra Social de La Caixa. Les mesures acordades van ser:

- Millorar les tres llacunes fetes pel Ministerio, suavitzant els pendents per tal de facilitar la presència d’aus limícoles com els corriols i afavorir la connexió amb el mar, encara que només sigui puntualment durant els temporals.

- Millorar l’ús públic afegint elements al camí escollit (observatoris de fauna, punts per aturar-se...) i recuperant el búnquer de la Guerra Civil.

- Crear una nova llacuna a la part interior de Les Madrigueres.

- Mantenir l’abalisament de la platja intacte i retirar les dutxes existents, actualment han quedat fora d’ús.

- Senyalitzar apropiadament l’espai per tal d’endreçar i normativitzar l’ús.

- Tancar correctament els punts crítics per afavorir el pas de la gent pels itineraris marcats i respectar el màxim possible l’entorn.

Finalment, es va decidir que amb l’aportació de 25.000 € que fem des del GEVEN millorarem les llacunes de la part més litoral (fetes pel Ministerio). Estem treballant amb la Comissió de Patrimoni de l’Institut d’Estudis Penedesencs per recuperar el búnquer, pagarem tota la instal·lació de la senyalització, i a més, hem fet una petita aportació econòmica al Departament d’Ecologia de la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona (UB) amb l’objectiu de continuar analitzant i estudiant la qualitat de les masses d’aigua i l’estat ecològic en què es troben les llacunes. Per contra, la millora de l’ús públic amb la creació d’observatoris o punts d’interès i la nova llacuna a la part més interior de la zona (en definitiva, la continuació del projecte) s’ha alentit perquè incomprensiblement l’Ajuntament no ha executat les actuacions en el marc dels sis mesos de termini assignats. Per tant, aquests 35/40 mil euros concedits per la Generalitat, s’han perdut.

Des de la nostra entitat considerem que hi ha hagut un canvi positiu envers a Les Madrigueres, tant en l’àmbit polític com en l’àmbit social, fa pocs anys el projecte no constava a l’agenda de la majoria de forces polítiques i actualment aquesta situació és molt diferent.

Agraïm aquest canvi a tothom, però tenim clar que encara queda molt per fer i tenim molta feina al davant, lamentem doncs, haver arribat a la situació de la pèrdua dels ajuts concedits a l’Ajuntament. Pensem que amb més voluntat política el projecte es podria accelerar i agilitzar, hi ha moltes vies per buscar finançament, nosaltres estem disposats a continuar treballant i col·laborant en aquest sentit.

Per tant, per tal d’assegurar la continuació del projecte i garantir la seva correcta execució nosaltres proposem la creació d’una comissió formada per entitats i associacions veïnals (GEVEN, associació de veïns de Sant Salvador...), administracions públiques (Ajuntament, Generalitat...) i representants experts del món universitari (UB, URV...) i vincular aquesta comissió amb un acord de custòdia. De fet, al 2014 ja vam fer una instància on es demanava i es proposava això mateix. Estem segurs que amb aquesta fórmula s’acceleraria el projecte i seria una garantia per poder continuar treballant amb el màxim consens possible i amb independència dels canvis polítics que pugui haver-hi a l’Ajuntament del Vendrell.

Grup Ecologista del Vendrell i del Baix Penedès

Cartes a la direcció

Publica aquí el teu article d'opinió, comentari, denúncia, agraïment, etc, envia'ns un e-mail a opinio@eixdiari.cat

Ensenyament

L'escola està matant la creativitat. La creativitat està matant l'escola

Jordi Larregola

Jo, des de la meva sala de professors al Baix Penedès, només puc pensar amb tota sinceritat que la mala escola potser mata la creativitat, però que només una escola exigent, amb alts nivells d'excel·lència, pot alimentar-la

ENQUESTA WEB

L'Audiència de Barcelona acaba de denegar a un home l'adopció dels fills de la seva parella nascuts per gestació subrogada. El tribunal recorda que el procediment és il·legal al país. La gestació per subrogació o per substitució, la maternitat subrogada o els ventres de lloguer són un dels temes que més divideixen la societat.

Creus que s'hauria de legalitzar la gestació subrogada al nostre país?


No