Eleccions municipals

Juntem-nos! La unitat necessària

Josep Mañé 10-01-2019 10:35 Lectures 581

El Vendrell es troba en un moment d’impàs, en un clarobscur on aquells que fa 40 anys que governen han perdut força, però segueixen fent mans i mànigues per mantenir-se ben aferrats a la butaca. És el moment de proposar un nou model de municipi,  una  nova  manera  d’entendre  la  política,  allunyada  de  dinàmiques clientelars, d’interessos que res tenen a veure amb les necessitats dels treballadors i de les treballadores. Cal un canvi, però hem d’allunyar-nos d’aquest concepte buit que  utilitzen  tots  els  partits  d’oposició  quan  s’acosten  les  eleccions.  Hem  de concretar, i per fer-ho ens cal una anàlisi rigorosa de la situació del Vendrell  i establir prioritats. És imprescindible la planificació, molta planificació, per treballar en una lògica que vagi més enllà dels quatre anys de la legislatura i per marcar-nos uns objectius consensuats entre tots els vendrellencs i vendrellenques. Cal també fer-nos preguntes: els serveis privatitzats, com el de la neteja o el de l’aigua, estan oferint una prestació adequada? Quin model econòmic volem pel nostre municipi?

Val  la  pena  apostar  pel  Logis  Penedès  quan  tenim  la  meitat  dels  polígons industrials buits? S’està fent prou per lluitar contra la segregació de determinats barris  i  centres  escolars?  Com  fem  que  la  cultura  popular  sigui  més  diversa, participativa i inclusiva?

Des del meu punt de vista, si volem materialitzar aquesta voluntat de canvi, és necessària la unió de totes aquelles persones disposades a treballar per a fer del Vendrell un lloc millor on viure. Però, de la mateixa manera, també és necessària que aquesta unitat sigui sòlida, no només una posada a escena de cara a les eleccions municipals d’aquest any. Cal construir un projecte polític comú a partir de dos elements centrals.

El primer d’aquests elements és un  programa polític que embranqui el projecte comú. Un programa que, si vol encarar i donar resposta als problemes de fons del municipi, s’ha de plantejar des d’una òptica d’esquerres. Algunes organitzacions, com l’ANC, estan treballant per una candidatura unitària amb persones de dretes i d’esquerres, amb un discurs centrat en la qüestió nacional i en el rebuig a la dreta espanyolista.  Aquesta  proposta  pot  oferir  una  bonica  fotografia  de  cara  a  les municipals,  però  molt  difícilment  serà  capaç  d’abordar  amb  profunditat  les problemàtiques del municipi i plantejar una proposta que vagi més enllà d’uns pocs punts superficials de consens.

Cal garantir que aquesta unitat es construeixi al voltant d’uns plantejaments mínims compartits. No estem plantejant fer les coses una mica millor ni seguir amb la política dels pegats i del ‘anar tirant’. Estem plantejant trencar amb les relacions de poder existents, estem parlant d’unir-nos per a mobilitzar els centenars de pisos buits en mans de grans propietaris –fonamentalment entitats financeres-, combatre de manera decidida i efectiva la segregació al municipi i als centres educatius, apostar per un model inclusiu en el lleure i en l'educació, apostar per un debat comarcal sobre la situació del teixit  productiu  del Baix  Penedès  i començar a treballar per a una economia forta, justa i sostenible.

Estem parlant també de fer neteja a l’Ajuntament, obrir finestres i fer córrer l’aire per saber si els comptes quadren i si les coses s’han fet bé al llarg de les darreres dècades, i exigir responsabilitats en cas que no hagi estat així. Parlem també de revisar  el  funcionament  dels  serveis  públic,  especialment  aquells  que  estan externalitzats, i plantejar-ne la municipalització si és necessari, definir quin model urbanístic  volem  i  no  tornar  a  caure  en  la  trampa  d’apostar-ho  tot  al  mercat immobiliari i la depredació del territori.

Cal  un  Ajuntament  compromès  amb  la  democràcia  i  amb  el  dret  a l’autodeterminació del poble català. Que reivindiqui allò que es va conquerir l’1 i el 3 d’octubre del 2017 i que no s’amagui sota arguments legalistes quan es tracta de defensar la democràcia davant la violència i la repressió de l’estat espanyol.

Tenim programes polítics molt potents i treballats. Hem demostrat que tenim idees i la capacitat de plantejar solucions reals. És el moment de contrastar aquests  programes, tornar-los a debatre i posar-los en comú. És el moment de parlar i  treballar per a generar una proposta de futur conjunta.

El segon element que crec important destacar, és la necessitat de construir un projecte que vagi més enllà de la institució. És impossible fer tot això que plantegem només des de les institucions, cal treballar de manera conjunta amb els moviments socials, amb el teixit associatiu i amb el conjunt de la ciutadania. El nostre no ha de ser un projecte electoral, ha de ser un moviment polític i social ampli, amb mig peu a les institucions i el peu i mig restant al carrer, doncs és d’allí on han nascut sempre tots els canvis importants.

La construcció d’un moviment ampli és l’única oportunitat que ara per ara tenim per a transformar el municipi. Una unitat que podrem assolir si demostrem maduresa política i voluntat sincera de col·laboració. Una unitat que nosaltres no trencarem ni per llistes electorals ni per quotes de poder. Tenim l’oportunitat d’iniciar, entre totes i tots, un canvi real, que garanteixi una vida digna, la defensa efectiva de la democràcia i la justícia social. Fem-ho!

Josep Mañé, militant de la CUP del Vendrell i membre de Som Poble

Tribuna

Tribuna Oberta per promoure l’intercanvi d’opinions, el debat i la reflexió

Ensenyament

Pam! El TDAH té una base genètica!

Jordi Larregola

Els alumnes amb TDAH necessiten un entorn regulat, amb límits. Els costarà seguir-los, es perdran sovint, però la seva absència els descontrola encara més

ENQUESTA WEB

El PSOE (122) guanya les eleccions i suma amb Cs (57) o amb Podem (42) i independentistes

ELECCIONS GENERALS. Després dels resultats del 28-A, quin pacte de govern prefereixes al Congrés?

PSOE + Podem + independentistes
PSOE + Ciutadans