Rodalies

Per un transport públic digne i segur

La línia R4 és de les més afectades per aquestes deficiències, que des del Baix Penedès coneixem prou bé: retards constants, freqüència de pas insuficient, preus abusius, allargament del temps de trajecte

Endavant Baix Penedès 11-02-2019 9:06 Lectures 1266
Pla general d'operaris treballant a la zona de l'accident mortal de Rodalies a Castellgalí. ACN

Pla general d'operaris treballant a la zona de l'accident mortal de Rodalies a Castellgalí. ACN

El passat divendres, dia 8 de febrer, es va produir un xoc frontal entre un tren de rodalies i un altre de regional a l’altura de l’antic baixador de Castellgalí, entre les estacions de Sant Vicenç de Castellet i Manresa. En l’accident, va morir la maquinista d’un dels dos trens i un centenar de persones van resultar ferides.

Hem de dir prou davant aquesta greu situació, que posa de manifest la precarietat d’un servei de rodalies que pateix, des de fa anys, una important manca d’inversió. De manera específica, la línia R4 és de les més afectades per aquestes deficiències, que des del Baix Penedès coneixem prou bé: retards constants, freqüència de pas insuficient, preus abusius, allargament del temps de trajecte, etc.
Per altra banda, aquesta desatenció i falta d’inversió ha esdevingut també un risc per la integritat física i fins i tot la vida de les treballadores i de les persones usuàries. Cal recordar que ja el passat més de novembre un tren de la mateixa línia R4, en aquest cas a Vacarisses, va descarrilar, fet que va causar la mort d’una usuària i desenes de persones ferides. En aquest mateix tram de la via ja s’han produït anteriorment dos descarrilaments, el 2009 i el 2011.

Com sempre, és la classe treballadora la que acaba pagant la precarietat i la manca d’inversió. Siguin les mateixes treballadores del servei, o les persones usuàries que es desplacen amb transport públic. Davant aquesta situació, cal exigir responsabilitats, cal fer-ho a les administracions, catalanes i espanyoles, que per acció o per omissió han permès que un servei essencial sigui desatès durant anys, i que esdevingui ineficient i insegur.

Cal exigir responsabilitats i, sobretot, cal exigir un transport públic i de qualitat, amb preus accessibles i que respongui a les necessitats dels treballadors i de les treballadores. Defensem un model de transport públic digne i segur. Cap més mort, cap més ferit. Exigim solucions!

Cartes a la direcció

Publica aquí el teu article d'opinió, comentari, denúncia, agraïment, etc, envia'ns un e-mail a opinio@eixdiari.cat

Ensenyament

Pam! El TDAH té una base genètica!

Jordi Larregola

Els alumnes amb TDAH necessiten un entorn regulat, amb límits. Els costarà seguir-los, es perdran sovint, però la seva absència els descontrola encara més

ENQUESTA WEB

El Departament de Salut està preparant una nova llei d'addiccions amb limitacions més àmplies contra el tabac davant un repunt del consum després d'uns anys de descens

Salut vol prohibir fumar a totes les terrasses. Què et sembla la mesura?

Molt bé
Malament