Polítiques econòmiques

Neoliberalisme vs Benestar Social, dos models econòmics contraposats

Vanesa Rafecas i Txus Magallón 08-05-2019 17:38 Lectures 684
Vanesa Rafecas Figueras  i Txus Magallón i Mora. Eix

Vanesa Rafecas Figueras i Txus Magallón i Mora. Eix

Byung-Chul Han, una de les veus filosòfiques més innovadores dels últims anys, parla de la societat del cansament com la conseqüència natural de la pressió de l'actual sistema econòmic. Depressió, trastorn d’hiperactivitat, síndrome de desgast ocupacional i altres patologies relacionades amb el tipus de vida imposat pel neoliberalisme, que prioritza els beneficis privats enlloc del benestar col·lectiu. Conceptes com el i la “treballadora pobre” o la “pobresa energètica” s'estan normalitzant a la nostra societat com una cosa quotidiana i inevitable, fruit d'un sistema econòmic profundament injust i desigual.

L’existència de dues categories de drets socials, les que disposen de reconeixement social i polític (com el dret a la salut i a l’educació) i aquelles altres que resten condicionades a la disponibilitat pressupostària de l’Estat o del govern de torn, com el dret a l’ocupació i a l’habitatge, fan aparèixer polítiques que acaben cronificant la pobresa sense oferir una sortida a aquelles persones que estan dins dels serveis socials i barrant el pas a aquelles altres que malgrat que ho necessiten no entren dins dels barems establerts. I així és com, en moltes ocasions, els governants gestionen els recursos: des d’una perspectiva paternalista i mercantilista.

Els drets socials són vitals per a garantir el dret a la ciutadania i a una vida digna. Per això creiem que és necessari replantejar les polítiques socials que es desenvolupen des del municipi. Aplicant polítiques de participació que impliquin a tothom en la seva planificació i gestió. Oferint un treball de proximitat en els barris i a les persones, sense distinció ni discriminació. Per això des de la CUP, demanem la creació d'una regidoria de drets socials i la creació d'una “Mesa Local d'Emergència Social i Habitacional” que aglutini a tots els agents públics i entitats implicades del municipi per coordinar respostes a aquesta problemàtica i oferir una millor qualitat de vida a tots els vilatans i vilatanes.

Necessitem una Vilafranca Valenta per oblidar-nos de receptes caduques i afrontar els actuals reptes socials des d'una visió nova i integradora.


Vanesa Rafecas Figueras i Txus Magallón i Mora
CUP Vilafranca del Penedès

Tribuna

Tribuna Oberta per promoure l’intercanvi d’opinions, el debat i la reflexió

Ensenyament

Pam! El TDAH té una base genètica!

Jordi Larregola

Els alumnes amb TDAH necessiten un entorn regulat, amb límits. Els costarà seguir-los, es perdran sovint, però la seva absència els descontrola encara més

ENQUESTA WEB

El Departament de Salut està preparant una nova llei d'addiccions amb limitacions més àmplies contra el tabac davant un repunt del consum després d'uns anys de descens

Salut vol prohibir fumar a totes les terrasses. Què et sembla la mesura?

Molt bé
Malament