Literatura

Los ritos del agua

Frederic Llopart 09-06-2019 11:05 Lectures 731
Coberta de 'Los ritos del agua'. Eix

Coberta de 'Los ritos del agua'. Eix

Novel·la prou interessant, molt ben construïda i com la primera de la trilogia també excel·lentment documentada sobre les llegendes i la mitologia popular basca que és fonamental en entendre els successos que van passant al llarg de la trama narrativa. Retrobem els protagonistes amb les seves noves situacions personals i professionals, personatges que un cop més acaben fent-se propers i creïbles per la seva naturalitat en les actuacions. Història complexa en els seu desenvolupament i que està molt ben estructurada i narrada i combinant diversos recursos literaris acaba esdevenint una bona novel·la que no té res a envejar a la primera de la trilogia El silenci de la Ciudad Blanca i que es tancarà amb Los señores del tiempo.

Eva García Sáenz de Urturi (Vitòria, 1972) viu a Alacant des dels quinze anys. Diplomada en Òptica i Optometria, durant una dècada va ocupar diversos llocs de direcció en el sector òptic i posteriorment va desenvolupar la seva carrera professional ocupant una plaça de titular a la Universitat d'Alacant. En 2012 irromp al món de la literatura amb la seva novel·la La saga dels longeus, un fenomen de vendes i crítica que ha estat traduït a l'anglès i publicat amb gran èxit a Estats Units, Gran Bretanya i Austràlia. Després de les dues continuació d'aquesta saga, va publicar “Passatge a Tahití” i “El silencio de la ciutat blanca”. La trilogia sobre la mitologia lligada a diversos assassinats del País Basc i Cantàbria la porta a escriure ara aquesta novel·la i encara quedarà pendent la tercera. La intensitat i la qualitat de la narració ha generat una excel·lent crítica i ja té formalitzades diverses ofertes perquè la seva obra sigui portada al cinema.

En aquesta novel·la la ciutat de Vitòria és protagonista i marc on passen forces de les seves accions així des del Palacio de Villasuso fins a la Catedral o al Plaça de la Virgen Blanca com el seus afores són escenaris que situen aquesta nova narració. Vitòria és doncs també part de la història que ens ofereix l’autora.

Tot comença quan una noia Ana Belen, que va ser la primera novia d’un dels coprotagonistes, Unai López de Ayala, Kraken, apareix assassinada dalt d’una muntanya al Túnel de Sant Adrián i sembla haver estat assassinada d'una manera bastant particular, ja que ha estat sacrificada en un ritual que ha provocat que aparegui penjada cap per avall i ofegada en una caldera que ha estat robada d'un museu de Santander i amb una escenografia que recorda algun del rituals cèltics de prop de 2000 anys enrere, cremada, penjada cap per avall i dintre de l’aigua que conté una caldera de l‘edat de bronze.

La investigació es encarregada a la sotscomissària Díaz de Salvatierra que està embarassada sense saber amb certesa si el fill que espera és del seu company actual, en Kraken, o bé és fruit de qui fou el seu marit i que va resultar ser l’assassí que en la primera novel·la va portar de corcoll la policia amb el seus assassinats rituals.

La investigació porta fins a seguir la pista de la caldera robada del museu de Cantàbria. Allà comença la investigació i segueixen el fil a la Universitat on Kraken retroba a un professor a qui havia conegut anys enrere, a l’any 1992, quan ell i uns quants amics junt amb l’Ana Belen ajuden a la reconstrucció d’un antic poblat càntabre, allà també van coincidir amb el professor, en Raül i la seva filla amb un comportament força estrany i amb una relació malaltissa amb el seu pare. Allà coneixen a una noia dibuixant de còmics que marcarà les seves vides ja que sembla jugar amb els sentiments dels tres nois, anys més tard tornarà a aparèixer a les seves vides i els condicionarà de nou en mig de la trama dels assassinats de los Ritos del Agua.

Retornem a l’any 2016, en plena investigació de la mort de l’antiga novia de Kraken, ara ell està de baixa ja que segueix en tractament per recuperar la parla que va perdre com a conseqüència del final de la investigació de l’anterior novel·la, ara també ha ampliat el seu camp de coneixements i és expert en dibuixar perfils de criminals. Malgrat el handicap, d’estar en procés de recuperació de la parla, s’involucra fins el fons per trobar l’assassí que va seguint la seva la seva feina i matant a persones del cercle més proper de l’Unai

Ara, però, cal que vagi més en compte ja que la majoria dels fets semblen vincular-se en ell i el seu passat i a més perquè també l‘encarregada de la investigació és la comissària Díaz de Salvatierra amb qui manté una relació  sentimental i està embarassada, si el fill és de l’Unai podria estar també en perill donat el caire que els fets van prenent.

A llarg de la investigació no només recuperem els altres policies que l’acompanyen en la investigació com la seva companya Esti, la seva cap Alba i també el seu avi, el seu germà i altres amics personatges secundaris però importants en els quals també s'aprofundeix i tenen el seu paper en aquesta nova novel·la.

Los ritos del Agua és una novel.la en que la trama del present amb un Unai del que ja coneixem la seva trajectòria personal i professional i que el podem comparar amb el  jove que és a l’any 1992 on sembla començar la trama això fa que  encara que marcat pel seu passat, sap com desentrellar i tirar endavant el cas que té ara, al marge del nexe d'unió entre les dues línies de temps que se sobreposen i van fent interseccions entre fets i personatges.

La novella està molt ben escrita, té un ritme molt àgil i un final trepidant quan les des línies d’investigació en el temps s’ajunten.

Acció, misteri i un bon treball d’investigació.

Caldrà esperar la tercera novel·la de la trilogia per tancar històries.

Los ritos del agua
Eva Gª Sáenz de Urturi.
Autores Españoles y Iberoamericanes
Editorial Planeta
Barcelona, 2017

Negre sobre blanc, notes de lectura

Frederic Llopart

Frederic Llopart

passant planes...

Ensenyament

Pam! El TDAH té una base genètica!

Jordi Larregola

Els alumnes amb TDAH necessiten un entorn regulat, amb límits. Els costarà seguir-los, es perdran sovint, però la seva absència els descontrola encara més

ENQUESTA WEB

La pandèmia ens obliga a estar tancats a casa, que és la millor manera de frenar els contagis. Després de dues setmanes de confinament, ens agrada pensar en allò que farem quan això s'acabi.

Què és el primer que faràs quan s'aixequi el confinament?

Anar a veure la família
Quedar amb els amics
Sortir a fer esport
Anar a la perruqueria
Organitzar una festa
Passejar per la natura
Crec que em costarà tornar a la rutina
Altres