Nacions Unides

Dia Universal dels Drets dels Infants: fem visibles els nostres nens, nenes i adolescents

Sou conscients, per exemple, que els infants a la nostra ciutat són més del 15% de la població? El 30% si hi incloem la franja d’adolescents i joves de 16 a 18 anys

Adrià Guevara 20-11-2019 9:03 Lectures 2934
Dia Universal dels Drets dels Infants: fem visibles els nostres nens, nenes i adolescents. EIX

Dia Universal dels Drets dels Infants: fem visibles els nostres nens, nenes i adolescents. EIX

Molta gent no creu en els dies universals de l’Organització de les Nacions Unides. Jo, fins fa poc, era un d’ells. Lectures de manifestos, fotos de postureig, sortides a premsa, i el matí següent ja no els recorda ningú. Però aquí em teniu, escrivint un article pel Dia Universal dels Drets dels Infants. Pensareu que soc un hipòcrita, o (si sou una mica més ben pensats) que simplement he canviat d’opinió. Potser cap de les dues coses. Però me n’he adonat d’un fet (i molt positiu) que aporten els dies universals: visibilitat. I vull aprofitar l’altaveu del dia d’avui per ajudar a fer visibles i posar en el centre els nostres nens i nenes i adolescents.

Sou conscients, per exemple, que els infants a la nostra ciutat són més del 15% de la població? El 30% si hi incloem la franja d’adolescents i joves de 16 a 18 anys. Un terç de la població que, potser perquè majoritàriament encara no pot votar, ha estat tradicionalment invisible per a les administracions o els mitjans de comunicació. I en un context de desigualtats socials i dificultats creixents, no ens ho podem permetre. És obligació i responsabilitat de tothom picar pedra per posar-hi remei, especialment de la gent que treballem al servei de la ciutadania des de l’administració. Cal veure els i les infants i adolescents com a subjectes de ple dret, amb capacitat d’opinar i aportar. Hem d’escoltar-los i contribuir al desenvolupament del seu esperit crític.

Des de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú estem plenament compromesos amb els drets dels infants i els i les adolescents, i ho estem demostrant fent una aposta clara per la regidoria d’Infància, dotant-la de múscul i recursos, i preparant la redacció del nou Pla Local d’Infància i Adolescència. Un PLIA (acrònim del pla) que estem treballant de forma transversal, de manera que tota la ciutadania pugui aportar la seva visió i opinió. Per això debatem i recollim aportacions de professionals que treballen amb els nostres infants i joves, entitats i col·lectius diversos i, per descomptat, els propis infants i adolescents, qui han de tenir un paper protagonista i fonamental. I és que fer-ho d’una altra manera no tindria sentit, perquè la infància és present en tots els àmbits de la ciutat.

Aquest nou pla ha de contemplar accions que posin al centre a tots i cadascun dels nens i nenes de la ciutat, especialment els i les més vulnerables, amb la inclusió i la igualtat d’oportunitats com a pilars fonamentals. Accions que complementin les que ja estem tirant endavant des de la regidoria d’Infància i Joventut: el suport a les entitats que treballen en aquest àmbit, la coordinació i difusió de les activitats d’estiu, així com les beques per a aquestes activitats i  per a les activitats extraescolars per infants amb diversitat funcional, el treball amb menors no acompanyats, i la gran tasca educativa i social que duen a terme els centres oberts i els espais familiars de la ciutat.
En el context de vulneració de drets i llibertats que vivim actualment no podem permetre de cap de les maneres que també es vulnerin els drets dels nostres infants i adolescents. Ells són el present i el futur del nostre país. Cal que creixin coneixent quins són els seus drets i que se sentin apoderats per defensar-los i exercir-los, perquè es converteixin en joves i adults inconformistes, crítics i reivindicatius. Ho reclamem avui i ho farem tots els dies que calgui. Però sobretot treballarem per fer de la ciutat un lloc encara millor per néixer i créixer, on es garanteixi la justícia social i la igualtat d’oportunitats.

Adrià Guevara i Figueras
Regidor d’Infància i Joventut

Tribuna

Tribuna Oberta per promoure l’intercanvi d’opinions, el debat i la reflexió

Ensenyament

Pam! El TDAH té una base genètica!

Jordi Larregola

Els alumnes amb TDAH necessiten un entorn regulat, amb límits. Els costarà seguir-los, es perdran sovint, però la seva absència els descontrola encara més

ENQUESTA WEB

La pandèmia ens obliga a estar tancats a casa, que és la millor manera de frenar els contagis. Després de dues setmanes de confinament, ens agrada pensar en allò que farem quan això s'acabi.

Què és el primer que faràs quan s'aixequi el confinament?

Anar a veure la família
Quedar amb els amics
Sortir a fer esport
Anar a la perruqueria
Organitzar una festa
Passejar per la natura
Crec que em costarà tornar a la rutina
Altres