Literatura

Purgatori

Coberta de 'Purgatori' de David Marín. Eix

Coberta de 'Purgatori' de David Marín. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

David Marín ha guanyat la 10a edició del premi Crims de Tinta de novel·la negra, que convoca l'editorial RBA, amb l'obra 'Purgatori', una història ambientada entre la Vall Fosca, Balaguer i Lleida,

Una història on es barreja el passat i el present des de les bruixes del Pallars a la ciutat de Barcelona, secrets amagats que en sortir a la llum provoquen reaccions inesperades.

El jurat va valorar l'obra de Marín per "la seva capacitat de desenvolupar una investigació policial que desperta l'interès del lector des de l'inici i manté el suspens i el ritme fins al final, sense oblidar posar el focus en temes de calat humà com la llibertat personal o els conflictes sentimentals". També han destacat "la factura clàssica de l'obra, una història d'ambientació rural, per a la qual l'autor reflecteix la parla local i ofereix "un retrat fidel del dia a dia, tant laboral com personal, del cos dels Mossos d'Esquadra".

El Premi Crims de Tinta s’atorga a novel·les de gènere policial o d’intriga. El premi va ser instituït pel Departament d’Interior de la Generalitat per commemorar algunes fites del cos dels Mossos d’Esquadra. Entre altres raons per aprofundir en la integració social dels fets policials, i apropar la cultura i la policia.

David Marín és Periodista. Treballa a la delegació de Lleida del diari El Punt Avui. Anteriorment va treballar a les edicions de Barcelona, del Penedès i del Maresme d’El Punt, al qual està vinculat des de l’any 1996. A la revista Presència ha publicat reportatges sobre el grup armat EPOCA, la postguerra a Bòsnia i més recentment sobre urbanisme i la gestió de l’aigua a Catalunya. És membre del Grup de Periodistes Ramon Barnils i ha publicat els llibres Les lluites de cada dia. Històries de CCOO (edicions DAU), La Gran Via a Sant Martí, història d’una transformació (AAVV Sant Martí de Provençals / Ajuntament de Barcelona) i Mataró, els perfils de la ciutat (Grup El Punt)

David Marín col·labora estretament en el setmanari 'La República' i des del 2008 viu a la comarca de la Noguera, des d'on ha publicat les novel·les 'Mala lluna' i 'Ciutat fantasma'. També ha escrit amb Marta Alòs el llibre de relats eròtics 'Amb X de sexe' i amb Pau Juvillà la novel·la 'Primàries de sang' i ha participat en les compilacions de relats 'Assassins de Ponent', 'Contes de terror' i 'Barcelona, viatge a la perifèria criminal'.

En aquesta nova novel·la tornem a trobar el trio de mossos d’esquadra que protagonitzen les investigacions, el sergent Rull, un agent amb el colzes pelats de fer investigacions, doblement arrelat al territori en el sentit de que es nascut en aquestes terres i per tant coneix el territori i per altra banda arrelat en el sentit de que té els peus sempre a terra i realista.  Completen el trio l'agent Núria Riu preparada per l‘Europol i amb ganes d’aprendre, segurament podria trobar una destinació més còmode però se sent molt vinculada al grups i a la capacitat d’escatir els misteris dels casos, i a més ara ha començat una relació amb un altre agents destinat també a Balaguer i el caporal Coscubiela,  el “Cosqui” un “veteranu” amb molta mili i amb un deix sorneguer que junt amb la seva capacitat de reflexió i filosofar ajuda a donar una visió peculiar de la investigació.

En aquesta novel·la la relació entre els agents segueix essent estreta i amb vincles que van més enllà del treball. Així el Purgatori, el títol de la novel·la fa referència a la situació personal del Sergent Rull. En Cosqui ho defineix molt bé adreçant-se al sergent li diu: “No pots seguir així en aquesta terra de ningú, entre dos mons, en aquest purgatori entre el cel i l’infern”.

I és des d’aquest purgatori que el trio d‘agents s’enfronta a una situació complicada ja que es troba el cadàver del director dels jesuïtes de Balaguer, el pare Moragues, mort dintre del seu cotxe en una rotonda de la ciutat de Lleida, (aquí l’autor fa una simpàtica picada d’ullet a una col·lega amb l’aparició de la sergent Anna Grimm, la protagonista d’una sèrie de novel·les negres de la Montse Sanjuan) rotonda on és més que evident que és un indret de prostitució. El pare Moragues apareix mort per escanyament amb els pantalons abaixats, una posició indecorosa. Dintre del cotxe a més s’hi troba un paquet de cocaïna el que fa pensar inicialment als agents que la mort del capellà és degut a algun embolic de drogues.

Les investigacions inicials coincideixen amb la vista d’una vella del poble de Montllop a al Vall Fosca per explicar als policies que ha tornat la Vella Rugalla una bruixa que va ser condemnada a mort al segle XVI i que això fa pensar que es produiran fets impredictibles i així és la suposada malaltia d’un nen que fa que la seva famílla marxi, cavalls morts a la muntanya i devorats pels voltors.

Les investigacions es van adreçant als entorns de la prostitució i la droga però hi ha dos descobriments importants, el pare Moragues havia pujat a Montllop a fer un exorcisme per evitar el poder de la vella Rugalla i per altra banda el descobriment d’una doble vida del capellà fa que la investigació prengui un caire molt diferent i no sense sorpresa de com s’havia iniciat.

L’entorn familiar, les empreses que els germans Moragues, inclòs el capellà tenien, les possibles especulacions urbanístiques tot un cúmul de circumstancies fan que les investigacions acabin trobant els motius de la mort del capellà i dels fets extraordinaris de Montllop, que s’allunyen força dels pressupòsits inicials.

El camí de la investigació, les situacions personals desl agents, les contradiccions que han de viure, l’encara caciquisme en alguns pobles del Pirineu, tot es va lligant en una trama molt ben bastida i treballada.

Una novel·la que es llegeix amb interès creixent i amb la peculiaritat que l’autor usa la parla pallaresa.

Una novel·la que val la pena llegir, des de la ficció es tracten temes que són d’una realitat evident .

Excel·lent.

Purgatori
David Marín
X premi Crims de tinta
Col·lecció la Negra 53
RBA, La Magrana 2019

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local