Literatura

Sesión Nocturna

Frederic Llopart 06-03-2020 10:26 Lectures 978
Coberta de 'Sesión Nocturna' de Michael Connelly. Eix

Coberta de 'Sesión Nocturna' de Michael Connelly. Eix

Sesión nocturna és la primera novel·la de la nova protagonista que l’autor ha creat, la Renée Ballard. Després de gairebé jubilar ja al mític detectiu Harry Bosch del que ha escrit forces novel·les amb títols imprescindibles en el gènere negre, la protagonista és una dona policia que és veu enviada a fer el torn nocturn per haver denunciat una assetjament sexual per part d’un superior seu. Ballard no va aconseguir que la seva denúncia prosperés i va tenir pocs suports entre els seus companys cosa que la va afectar força. La detectiva Ballard, és un personatge tambe peculiar, practica el surf, d’origen hawaià, sense gairebé família només la seva àvia que viu prop seu i on ell té fixada la seva residència malgrat visqui a cavall entre la seva furgoneta i una tenda de campanya a la platja.

Com tothom té alguns elements foscos que la persegueixen, la mare la va abandonar i el pare va desaparèixer al mar fent surf, però malgrat això treballa amb interès i sempre vorejant les línies del que està permès, havia estat periodista abans que investigadora  i per tant té una intuïció molt desenvolupada, és tossuda i aquesta actitud fa que vagi fins al final en els seus casos i cal saltar-se les normes ho fa sense mesurar les conseqüències que pugui tenir la seva acció.

Segons explica l’autor la detectiu Ballard està inspirada en ”una detectiva real que s'havia enfrontat a aquest tipus d'obstacles i em va inspirar a escriure sobre una detectiva en una burocràcia dominada per homes. Òbviament no estava fent una declaració de MeToo perquè ho vaig escriure abans. Però la detectiva real, Mitzi Roberts, em va dir alguna cosa que em va inspirar: "Haig de ser millor que els meus homòlegs masculins perquè sóc dona".

 

Michael Connelly és un escriptor nord-americà nascut a Philadelphia, Pennsylvania.

Llicenciat en Periodisme per la Universitat de Florida en 1980, va exercir en diversos mitjans de comunicació a les ciutats de Fort Lauderdale i Daytona Beach. Després de ser nominat en 1986 al Pulitzer per una sèrie d'entrevistes als supervivents de l'accident aeri del vol 191 de Delta Airlines, escrit en col·laboració amb dos companys, es va traslladar a Califòrnia després d'acceptar una oferta de treball del Los Angeles Times.

Connelly és un autor molt conegut de novel·les policíaques. Molt popular és el seu personatge Heronymus “Harry” Bosch (dit així en homenatge al pintor flamenc El Bosco), un detectiu de la policia de Los Angeles que apareix en més d'una dotzena de les seves novel·les. La novel·la de Connelly Blood Work (Deute de sang, 1998) va ser adaptada al cinema anys després en una producció dirigida i protagonitzada per Clint Eastwood.

Al llarg de la seva carrera ha guanyat premis tan coneguts com l'RBA de Novel·la Negra. Premi Internacional de Novel·la Negra RBA 2012

 

Sesión Nocturna ens explica com la detectiva Ballard treballa la nit, això li comporta un inconvenient en la seva feina, es troba amb forces casos d’investigació pels delictes que es fan durant el seu temps de feina però malauradament per ella la majoria de les investigacions que comença les ha de passar als seus companys que treballen durant el dia i així perd la pista de les investigacions que ha començat i per tant no en coneix els fets directament. Això no li agrada ja que veu frustrada la seva habitual intuïció i capacitat per anar salvant els reptes que tota investigació comporta però també li molesta aquest no tancar cap cas perquè és un inconvenient per la seva carrera dintre del cos policial.

Una nit però en el seu torn es veu involucrada en dues investigacions, la primera l’agressió a una prostituta que es trobada  a punt de morir, Ballard afectada per la violència que s’ha exercit sobre la dona decideix seguir el cas fins al final, serà un cas que li complicarà la vida, des de la personalitat de la prostituta fins a patir en el propi cos la violència de l’autor de la pallissa a la dona, el cas tindrà tambe conseqüències en la seva trajectòria professional i també personal.

Paral·lelament a aquest cas es veu també involucrada en el segon cas, un tiroteig en una discoteca amb la mort de cinc persones entre elles una jove cambrera que la detectiu acompanya en els seus moments finals a l’hospital. Descabdellant els fils de la investigació i també per algunes de les pistes que segueix el seu antic company de patrulla que resulta mort en circumstàncies estranyes veu que darrera el tiroteig és possible que s’hi amagui un tema de corrupció policial.

A partir d’aquí i saltant-se les ordres que li han donat de no seguir el cas va fent les seves pròpies investigacions fins arribar a descobrir aspectes inèdits del cas i que s’han obviat en els procediments formals.

Malgrat li costi haurà de comptar finalment amb el cap que al va assetjar però sap que és l’únic recurs que té d’atrapar el culpable i tancar el cas.

Finalment ho aconsegueix no sense haver de salvar dificultats complicades i posa al descobert la trama de corrupció que hi ha entre alguns del seus companys.

El llibre està molt ben escrit, no s’aparta del Connelly conegut pel Harry Bosch, amb una intriga creixent i també amb uns personatges que amb defectes i virtuts s’acosten molt a la tipologia clàssica de personatges de novel·la negra i també el llibre explota el costat fosc de l'ésser humà davant la lluita de la societat per minimitzar el mal, però l’autor també es capbussa per trobar el significat de la mateixa maldat.

Ben segur que la detectiva Ballard donarà magnífiques pàgines d’intriga i interès.

Sesión Nocturna
Michael Connelly
AdN. Alianza de Novelas
Madrid 2018

Negre sobre blanc, notes de lectura

Frederic Llopart

Frederic Llopart

passant planes...

Ensenyament

Pam! El TDAH té una base genètica!

Jordi Larregola

Els alumnes amb TDAH necessiten un entorn regulat, amb límits. Els costarà seguir-los, es perdran sovint, però la seva absència els descontrola encara més

ENQUESTA WEB

La pandèmia ens obliga a estar tancats a casa, que és la millor manera de frenar els contagis. Després de dues setmanes de confinament, ens agrada pensar en allò que farem quan això s'acabi.

Què és el primer que faràs quan s'aixequi el confinament?

Anar a veure la família
Quedar amb els amics
Sortir a fer esport
Anar a la perruqueria
Organitzar una festa
Passejar per la natura
Crec que em costarà tornar a la rutina
Altres